Witam
Panowie jestem na etapie kompresorów do domowego użytku, poskładałem sobie kompresorek na dwóch agregatach z lodówki, działa pięknie (pochwale się w innym temacie)
Ale znalazłem taki agregat i niestety nie potrafię go podłączyć może jest uszkodzony a może źle podłączam.
A więc podłączyłem ten agregat hitachi za pomocą kostki ze zwykłego małego agregatu lodówkowego efekt jest taki że słychać w środku dźwięk jak by silnik nie potrafił ruszyć, może kostka z zwykłego agregatu lodówkowego jest za słaba aby ruszyć ten agregacior?
Musiałbym spróbować bez kostki tylko bezpośrednio.
Jak to zrobić?
" + " / " - " dajemy na stałe
i chwilowo do rozruchu dajemy " + " na 3nóżkę ?
Pozdrawiam
PS. Zdrowych Wesołych Świąt.
Kompresor / Agregat jak podłączyć?
Kompresor / Agregat jak podłączyć?
Główny spammer tego Forum
Re: Kompresor / Agregat jak podłączyć?
Witam
Aż mnie poniosło....
Mamy przewód fazowy i neutralny, dla prądu jednofazowego i kropka.
Pomierz rezystancję pomiędzy poszczególnymi wyprowadzeniami. Lodówki najczęściej mają fazę rozruchową rozłączaną przez wyłącznik nad-prądowy (elektromagnes). Czasem agregaty większych urządzeń, typu sklepowe lady itp, mają stałą fazę rozruchową, z pojemnością. Możesz na próbę podłączyć prąd na fazę rozruchową przez kondensator 10 - 20µF minimum 350V.
Pozdrawiam
Aż mnie poniosło....
Ludzie, dla prądu przemiennego, nie ma "plusa i minusa" Skąd się to w ogóle wzięło?ProLight pisze: " + " / " - " dajemy na stałe
i chwilowo do rozruchu dajemy " + " na 3nóżkę ?
Mamy przewód fazowy i neutralny, dla prądu jednofazowego i kropka.
Pomierz rezystancję pomiędzy poszczególnymi wyprowadzeniami. Lodówki najczęściej mają fazę rozruchową rozłączaną przez wyłącznik nad-prądowy (elektromagnes). Czasem agregaty większych urządzeń, typu sklepowe lady itp, mają stałą fazę rozruchową, z pojemnością. Możesz na próbę podłączyć prąd na fazę rozruchową przez kondensator 10 - 20µF minimum 350V.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.