Kompresor / Agregat jak podłączyć?

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
ProLight

Kompresor / Agregat jak podłączyć?

Post autor: ProLight »

Witam

Panowie jestem na etapie kompresorów do domowego użytku, poskładałem sobie kompresorek na dwóch agregatach z lodówki, działa pięknie (pochwale się w innym temacie)

Ale znalazłem taki agregat i niestety nie potrafię go podłączyć może jest uszkodzony a może źle podłączam.

A więc podłączyłem ten agregat hitachi za pomocą kostki ze zwykłego małego agregatu lodówkowego efekt jest taki że słychać w środku dźwięk jak by silnik nie potrafił ruszyć, może kostka z zwykłego agregatu lodówkowego jest za słaba aby ruszyć ten agregacior?

Obrazek
Obrazek

Musiałbym spróbować bez kostki tylko bezpośrednio.
Jak to zrobić?
" + " / " - " dajemy na stałe
i chwilowo do rozruchu dajemy " + " na 3nóżkę ?

Pozdrawiam
PS. Zdrowych Wesołych Świąt.
Główny spammer tego Forum ;)
Hetman

Post autor: Hetman »

Raczej może wymagać kondensatora rozruchowego. Raczej nieczęste ale mogło się zdarzyć, ile jest kabelków? Albo po prostu padł.
ProLight

Post autor: ProLight »

Kabelków 3szt tak samo jak w zwykłym agregacie z lodówki.

Nie wykluczam że jest uszkodzony ale chciałbym się poradzić aby go najpierw dobrze podłączyć ;)
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Kompresor / Agregat jak podłączyć?

Post autor: Pyra »

Witam
Aż mnie poniosło....
ProLight pisze: " + " / " - " dajemy na stałe
i chwilowo do rozruchu dajemy " + " na 3nóżkę ?
Ludzie, dla prądu przemiennego, nie ma "plusa i minusa" :twisted: Skąd się to w ogóle wzięło?
Mamy przewód fazowy i neutralny, dla prądu jednofazowego i kropka.

Pomierz rezystancję pomiędzy poszczególnymi wyprowadzeniami. Lodówki najczęściej mają fazę rozruchową rozłączaną przez wyłącznik nad-prądowy (elektromagnes). Czasem agregaty większych urządzeń, typu sklepowe lady itp, mają stałą fazę rozruchową, z pojemnością. Możesz na próbę podłączyć prąd na fazę rozruchową przez kondensator 10 - 20µF minimum 350V.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Pyra się tak wkurzył, że zapomniał dodać, iż faza rozruchowa będzie miała nieco wyższą rezystancję :)

Pozdrawiam
M.
ODPOWIEDZ