Żarówka LED. Zwiększenie mocy.

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
Lechu02

Post autor: Lechu02 »

Tak, jestem pewny że pobiera mniej.
To już ustaliliśmy, że nie mają 12W. Piszesz 6-7. Tylko jeśli tak by było, to prawidłowa moc.
Jak podaje Epistar 2835 ` powinna dostawać 0,2W. No chyba, że to jakieś inne diody
Zmierz multimetrem i będziemy wiedzieli w 100% ile pobiera faktycznie.
Jak już pisałem:"Ja nie wiem ile one obecnie pobierają bo nie mam czy zmierzyć. Mam taki tani podstawowy miernik." Tym raczej można sparawdzić czy jest prąd i biegunowość. Co do reszty odczytów podchodziłbym z dużą rezerwą.
Mogę spróbować, tylko czy sprawdzić na końcówkach kondensatora, czy na stykach diody?
Pozdrawiam wszystkich użyszkodników.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

A skąd wiesz że są tam Epistary ?

Sprawdziłem teraz dane katalogowe datasheetu który podałeś i sam sobie nim odpowiedziałeś na pytanie.Według fotek jakie wstawiłeś, kondensator jest oznaczony jako 125J co daje nam około 59 - 60 mA w leda, czyli MAX jaki podaje datasheet.Niektóre datasheety podają 90 mA, ale są to ledy innych firm i nigdy tak naprawdę nie wiesz co masz w żarówce.

Wnioskując z tego co przedstawiasz co mówi net, twoje żarówki pracują z maksymalną mocą i zwiększanie mocy da mizerny skutek.

Jak już wczesniej pisałem - posiadam praktycznie identyczne żarówki jak ty, kondensator i ledy ( z tym że ledów jest więcej). W fabrycznym układzie po pół godziny świecenia laminat miał dokładnie 80 st - jednak było to po drugiej stronie, pod diodą. Sam led osiągał ponad 90 st.

Mam też w takim samym układzie żarówki na ledach 5050, prąd taki sam - 62 mA, po godzinie świecenia bezbarwny klosz parzy.
ILPT
Awatar użytkownika
Lechu02

Sprzedawca pisał, że Epistary. Prawda jest taka, że nie mogę mieć pewności. To by znaczyło,że te LEDy nadają się do pchania karuzeli. Może to jakieś odpady nie trzymające parametrów. No bo jak to inaczej tłumaczyć?
Myślałem, że można je jakoś podrasować, sugerując się tą co jest na zdjęciu porównawczym. To dokładnie TA żarówka. I niby mają tą samą temperaturę barwową. Nie wspominając już o tej 30x2835, która naprawdę nieźle daje.
Awatar użytkownika
skaktus

Tylko że ta żarówka z linka którą podałeś, to żarówka z radiatorem i ledami na MCPCB z których można wycisnąć więcej niż normalnie bo są choć trochę chłodzone.

Pamiętaj że obecnie nie ma na rynku ŻADNEJ żarówki która by dawała szansę na pracę jaką deklaruje producent czyli te 30 - 50 000 godzin. Od wczoraj mam 16W Emosa, duża, dość ciężka, radiator idealny na 5 - 6W ale nie na 16 ;) Po pół godziny parzy - ponad 60 st na obudowie...
ILPT
Awatar użytkownika
Lechu02

Tylko że ta żarówka z linka którą podałeś, to żarówka z radiatorem
W niej chyba tylko gwint jest metalowy, wątpię żeby przy wadze 47g był tam radiator. To w kolorze szarym to lakier na plastiku. Nagrzewa się bardziej niż ta 30x2835.
Awatar użytkownika
skaktus

Wewnątrz plastiku jest zatopiony najczęściej metalowy krążek lub rurka która pełni rolę radiatora. Oczywiście to radiator który nie daje rady tak jak powinien, jednak nawet takie coś jest w stanie lepiej rozproszyć ciepło niż kumulować je na laminacie, który jak pisałem - jest izolatorem.

Ledy w żarówkach które pokazałeś - czy to z krążkiem z aluminium czy z metalową rurką utrzymuję temperaturę około 70 st a te z samym laminatem około 100.
ILPT
Awatar użytkownika
Lechu02

Nie wiem jaki cel ma chińczyk podając w opisie 12W skoro układ jest 7W, ale nie ważne.
Czyli reasumując, układ zasilania zostawić bez zmian, zdjąć klosz to będzie jaśniej i poprawi chłodzenie.
Dzięki za miłą konwersację. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
skaktus

Chińczyk podaje 12W i ty się na to złapałeś. Chińczyk sprzedał towar i zarobił.

Teraz wiesz już jaki jest cel ?
ILPT
Awatar użytkownika
Lechu02

A mogłem wcześniej sprawdzić specyfikację diody i policzyć sobie. Ale głupi ci Indianie. Na pocieszenie została mi barwa, bo jest o

OK. W sumie ja też nie straciłem 2,4 USD. W piwnicy się światło włącza na krótko a mam tam świetlówki "energooszczędne "
Awatar użytkownika
skaktus

Zanim zaoszczędzisz kasę dzięki temu że są ledy i to jeszcze w piwnicy to minie sporo czasu :wink:
ILPT
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

A wracając do kwestii wiatraka np z PC to gdzie go podpiąć żeby nie padł i zapewne trzeba jakiś rezystor po drodze ? NIe robiłem takiego manewru więc wolę wczesniej zapytać ( niż coś popsuć) jak wyglądałaby taka kwestia :mrgreen:
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Może upcha się tam płytkę z jakiejś małej ładowarki od telefonu? :roll:
Awatar użytkownika
skaktus

Jesli mamy ledy 5630, 5050 lub cokolwiek innego, podpinamy się pod 1 leda i mamy około 3,6V, przy 2 ledach 7,2 itd. Ja ta zasilam wentylatory w moich żarówkach. Mam kilka sztuk, które startują już przy 2,9V. Przy 3,6 są praktycznie niesłyszalne i pobierają ledwo 30 - 40 mA co nie wpływa na ogólną jasność żarówki.
ILPT
ODPOWIEDZ