Fenix TK35 Klon Compact CREE XM-L T6 2x18650

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Kajman

Post autor: Kajman »

Dzisiejszy spacer po ciemku w lesie wyjaśnił wszystko, jednak klon wygrywa wojnę podczas spaceru, flood w porównaniu do T1 czy C8 znacznie większy, jako thrower to jest taki se, ale na spacerek, rzeczywiście rewelacja!
A co do UF-T60, wydaje się, że powinien być dobrym throwerem z głowicą 62mm, coś gdzieś widziałem, że rozmiar reflektora ma znaczenie na jasnosć i skupienie, jak uważacie? Jak na złość nie mogę nigdzie dorwać konkretnej recenzji tego klona... Jeszcze gdyby on miał np 3-6 xml to by było w ogółe miodzio :) No i żeby driver był w normalniejszej (łatwiejszej do wymiany) formie niż w tk i jej klonach...
DNF

Post autor: DNF »

Na jasność nie wpływa, ale na skupienie tak.
Na zasięg najlepsze są reflektory głębokie, ale szerokie.
Wąskie i głębokie niby zasięg na kilku metrach potężny, ale dalej tragicznie się rozjeżdża.
Przy wąskich i płytki to EDC :)
Pozdrawiam
DNF
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Moja tytułowa latarka musi zmienić nazwę; tylko nie wiem jeszcze na jaką ;)
Z oryginału zostały "nieruszone" obudowa i reflektor. Reszta albo przerobiona, albo zmieniona.
Po kolei:
- akumulatory połączone równolegle. Powinna świecić długo (pobór z jednego aku to 40mA - 1,6A zależnie od trybu)
- driver - LFlex v2.0
- led XM-L T5 4B
- szybka UCL
- wymienione wszystkie połączenia i sprężynka dociskająca koszyk.

LFlex posiada kontrolę temperatury, siedzi w pojemniku ze skrzydełkami które opierają się (dociskane są) o korpus. Pojemnik ma kształt walca otwartego z jednej strony, wewnątrz wyłożony taśmą termo-przewodzącą. Pojemnik zrobiłem wycinając elementy z blaszek miedzianych 0,5 i 0,2mm i polutowałem. Całość wypełnia przestrzeń po oryginalnym driverze (z płytek wylutowałem wszystkie elementy i musiałem trochę poprzerabiać ścieżki).
Estetycznie to może nie wygląda w środku, ale się nie rozleci i co najważniejsze - działa.

Czasu działania jeszcze nie mierzyłem, za to ilość światła tak:
z odległości 3,7m na tej diodzie mam 13 500 lx w trybie max.
Dla porównania DBS z reflektorem SMO, XM-L T5 4B, driver podkręcony ponad 3A (przez Grega) daje w takich samych warunkach 13 300 lx.
Pod względem ilości światła biją ją tylko:
- Xtar D30 - 15 600 lx
- Fenix TK70 - 56 000 lx

Nie liczę kosztów przeróbki, bo radość z z tworzenia i efektu końcowego (światło, sterowanie latarką, długi czas pracy) jest najważniejsza.
Awatar użytkownika
rc.poznan

Post autor: rc.poznan »

Potrzebuję pomocy w znalezieniu rezystora który umożliwi zwiększenie prądu do 3-3,5A oraz informacji jaki przekrój kabla użyć do połączenia driver<->dioda aby wysoki prąd nie stanowił dla niego problemu.
Świeć przykładem i nie tylko ;)
upek

Post autor: upek »

Rezystor R200, czyli 0,22 Om zapewni 3A, 3,5A - 0,14 - Om
Przekrój przewodu 0,3-0,5mm^2
Kajman

Upek, sprawdzałeś czy przy 0.14ohm jeszcze driver wstaje i świeci lampek? Bo jesli tak, to super info :)
upek

Post autor: upek »

Kajman pisze:Upek, sprawdzałeś czy przy 0.14ohm jeszcze driver wstaje i świeci lampek? Bo jesli tak, to super info :)
Nie sprawdzałem, ale pewnie będzie działać. Trzeba uważać jednak na temperaturę sterownika.

pzdr
upek
Awatar użytkownika
rc.poznan

Szukałem w swojej okolicy i na necie ale niestety nie znalazłem takiej wartości rezystora więc może Wy wiecie gdzie go dostać?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

rc.poznan > TME.pl
elektroda.pl
Awatar użytkownika
rc.poznan

Jak ostatnio sprawdzalem na TME to dla rozmiaru 1206 był status "0" w magazynie.
Ale dzwonilem przed chwilą jeszcze do sklepu i mają wartość 0,22ohm ale w minimelfie więc chyba nie będzie przeszkadzał typ obudowy prawda?
Kajman

upek pisze:
Kajman pisze:Upek, sprawdzałeś czy przy 0.14ohm jeszcze driver wstaje i świeci lampek? Bo jesli tak, to super info :)
Nie sprawdzałem, ale pewnie będzie działać. Trzeba uważać jednak na temperaturę sterownika.

pzdr
upek
Uhm, jak dałem 0.1 to nie świecił tylko mrugał czasem jakby się nie chciał wzbudzić. Jakie oznaczenie będzie miał 0.14?
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

1206 220mili i inne zbliżone wartości mają cały zapas , 0805 tylko nie ma :)

Minimelf jest dosyć gruby , lepiej w 1206

Kajman > 0R14
elektroda.pl
DNF

Trochę odświeżę kotleta, ale czy mógłby ktoś zrobić reuploud zdjęć jak wygląda piguła?
Zastanawiam się, czy zniesie oddanie ciepła porównywalnych do 3xXML mocno pędzonych :)
Kajman

wpadnij, zobacz
DNF

Zapomniałem, że posiadasz klona :D Wpadnę :)
ODPOWIEDZ