Powerbank na 4 ogniwa 18650 do użytku w aucie.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

A ja sobie dorobiłem 2 gniazda zapalniczki puszczone prosto z aku, z osobnym włącznikiem i oczywiście z bezpiecznikiem. Trochę zabawy było, ale opłaciło się. Do jednego podłączyłem kamerę, w drugim CB radio a oryginalne zostaje wolne na ładowarkę tel albo inne pierdoły. Wszystko zamontowałem w takim miejscu że praktycznie nie rzuca się w oczy.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Tak, kamerka łapie zasilanie i się włącza.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ebola pisze:A ja sobie dorobiłem 2 gniazda zapalniczki puszczone prosto z aku, z osobnym włącznikiem i oczywiście z bezpiecznikiem. Trochę zabawy było, ale opłaciło się. Do jednego podłączyłem kamerę, w drugim CB radio a oryginalne zostaje wolne na ładowarkę tel albo inne pierdoły. Wszystko zamontowałem w takim miejscu że praktycznie nie rzuca się w oczy.
Też bym mógł dorobić, ale nie mam zamiaru wiercić deski czy tunelu w aucie, który jest lakierowany w kolor auta itd. Wszystko obecnie ma swoje miejsce a właściciel nie zgodzi się na przeróbki.
ILPT
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

@skatus

Do radia idzie kabel - podtrzymanie i z niego można spokojnie brać 30W po wymianie bezpiecznika.

Ale rozumiem że chcesz powerbank li-ion..
Awatar użytkownika
skaktus

Żeby wyjąć radio muszę rozebrać połowę deski... Nie mniej jednak pomyślę nad tym bo wydaje się być w miarę sensowne.

Power bank będzie w pierwszej wersji ze względu na prostotę i aktualny brak miejsca na auto, tak żeby przeprowadzić jakieś zmiany.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
skaktus pisze:Prądu nie "podkradnę" z radia bo radio też wyłącza się z wyjęciem kluczyka jak i cały system audio.
System audio (radio) ma zwykle podwójne zasilanie, jedno idzie z akumulatora, drugie po stacyjce. To po stacyjce, załącza układy, podczas, gdy to drugie, jest cały czas pod napięciem. Można z niego czasem pociągnąć całkiem spory prąd.
Niestety, ten system nie obowiązuje w "fabrycznych systemach", tam każdy stosuje, co mu do głowy wpadnie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

System właśnie jest fabryczny, wtyki w radiu fabryczne, przewody w oplocie i całość w izolacji. Nawet dostać się do wnętrza wiązki jest problemem.
ILPT
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

za te 60 pln kup akumulator 12V i podłącz go do zapalniczki poprzez ogranicznik prądu ładowania z 2 tranzystorów:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2936197.html
Podczas jazdy będzie ładowany, na postoju będzie zasilał kamerkę itp. Cała kwota zostanie przeznaczona na magazyn energii - bez zbędnej elektroniki i obudowy ;-).
Awatar użytkownika
skaktus

GanzConrad pisze:za te 60 pln kup akumulator 12V i podłącz go do zapalniczki poprzez ogranicznik prądu ładowania z 2 tranzystorów:
Podczas jazdy będzie ładowany, na postoju będzie zasilał kamerkę itp. Cała kwota zostanie przeznaczona na magazyn energii - bez zbędnej elektroniki i obudowy ;-).
Przeczytaj co napisałem - podczas jazdy do zapalniczki podłączona jest lodówka samochodowa która pobiera około 7A.
ILPT
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
GanzConrad pisze:za te 60 pln kup akumulator 12V i podłącz go do zapalniczki poprzez ogranicznik prądu ładowania z 2 tranzystorów:
Cudze chwalicie, swego nie znacie...

skaktus - sprawdź co możesz włączyć na postoju, i można spróbować się dobrać do tego źródła.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

skaktus pisze:około 7A.
i nie ma szans, żeby dobrać chociaż 1A?

[ Dodano: 9 Grudzień 2014, 09:15 ]
Pyra, czytałem, tylko do elektrody miałem "bliżej" ;-)
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

Może któreś z Xiaomi Powerbanków? Właśnie dziś dostałem i testuję, jak jutro dojdzie sprzęt to napiszę więcej :)
Kosztuje toto 109 zł w Polsce i 80-85 w chińskich sklepach (dostawa zapewne po Nowym Roku) za wersję 35 Wh; wersja z 60Wh to 115-125 (zagranica)/165(polski sprzedawca). Ładuje się toto przez ładowarkę USB (najlepiej 2A, inną może to trwać dość długo). Z tego co widzę, to opinie pod kątem jakości ma dość dobre.
Problem w tym, że nie można wymienić ogniw bez rozbierania (za to za ogniwa są już w cenie)

Edit: PowerBank 10400 daje 5,1V, pod 1,5A obciążeniem spadło do 4,7; zanim się wyłączył z powodu niskiego napięcia, puścił około 6,7 Ah (z powodu ograniczonych możliwości stanowiska testowego - +/- 0,3 Ah).

Edit2: poprawiłem wartość napięcia; mierzone bezpośrednio na wyjściu z powerbanku...

PS. Tylko z LiIon (szczególnie w lecie) lepiej uważać, w samochodzie nie zostawiać...
pkorol

Post autor: pkorol »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Miałem podobny problem. Podłączyłem kamerkę pod lampkę. Wystarczy ściągnąć pokrywę i wcisnąć ładowarkę usb pod tapicerkę sufitową. Wszystko hula, żaden kabelek nie drażni:)
Ostatnio zmieniony piątek 19 gru 2014, 16:34 przez pkorol, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ