LED-ALS1W - pomóżcie
LED-ALS1W - pomóżcie
Zakupiłem diody 1W kolorowe sklepie AVT
LED-ALS1W-R 300mA 43lm
LED-ALS1W-B 300mA 25lm
LED-ALS1W-Y 300mA 43lm
I oprucz tego co zostało wyżej napisane nie ma wiecej danych.
Zwracam się z prosbą o pomoc w identyfikacji producenta oraz w znalezienu karty katalogowej.
Oto zdjęcie samej diody ( dziwne bo do mnie przyszły w białych obudowach)
LED-ALS1W-R 300mA 43lm
LED-ALS1W-B 300mA 25lm
LED-ALS1W-Y 300mA 43lm
I oprucz tego co zostało wyżej napisane nie ma wiecej danych.
Zwracam się z prosbą o pomoc w identyfikacji producenta oraz w znalezienu karty katalogowej.
Oto zdjęcie samej diody ( dziwne bo do mnie przyszły w białych obudowach)
- Załączniki
-
- 2_ffcf2687b330.jpg (7.56 KiB) Przejrzano 485 razy
... a jakich danych dotyczących tych diod jeszcze potrzebujesz?
Jeśli znasz prąd zasilania to tak na prawdę nic więcej nie potrzebujesz poza stabilnym źródłem prądowym. Dodam jeszcze, że BEZWZGLĘDNIE musisz dołożyć jakiś radiator do tych diod, w przeciwnym razie przy zasilaniu ich podanym prądem przegrzejesz je.
Jeśli znasz prąd zasilania to tak na prawdę nic więcej nie potrzebujesz poza stabilnym źródłem prądowym. Dodam jeszcze, że BEZWZGLĘDNIE musisz dołożyć jakiś radiator do tych diod, w przeciwnym razie przy zasilaniu ich podanym prądem przegrzejesz je.
Proszę, błagam, apeluję..... diod, nie diod....Serkules pisze:... a jakich danych dotyczących tych diod jeszcze potrzebujesz?
http://www.sjp.pl/co/dioda
Pozdr.
Pikom
Pikom
- Calineczka
- Kontakt:
...proponuję nie czepiać się drobnych błędówPikom pisze:Proszę, błagam, apeluję..... diod, nie diod....
Prosić zawsze można
Język polski ewoluuje, kiedyś błędem było powiedzieć "tam pisze"(zamiast "jest napisane)...a podobno teraz można i jest to zgodne z zasadami...
Dlatego m.in lubię Kabaret Hrabi i bodajże "terapia"...
mniej więcej tak:
-....przyszłem
-nie mówi się przyszłem a przyszedłem
-...a skąd wiesz co on tutaj? Może on tutaj ....przyszł
Dobrze, dobrze Władzo Nasza Najjaśniejsza, już nie będę. Tylko czasami aż zęby bolą jak czytam diod. Szczególnie, że to słówko chyba najpopularniejsze na tym forum
Ale dobrze, nie czepiam się. Przynajmniej do następnego razu, jak znowu nie wytrzymam. Ale zauważyłeś, że byłem dotychczas twardy i jakoś tak z miesiąc nie reagowałem??
Ale dobrze, nie czepiam się. Przynajmniej do następnego razu, jak znowu nie wytrzymam. Ale zauważyłeś, że byłem dotychczas twardy i jakoś tak z miesiąc nie reagowałem??
Pozdr.
Pikom
Pikom
Ok rozumiem że prąd mi wystarczy i radiator oczywiście ale jakoś mi trochę głupio, czytając tematy na forum widzę diody dobrych producentów jak np. CREE, czy EDIXON.
Pytałem o jakiś pdf z danymi ponieważ zastanawia mnie ich żywotność w porównaniu z temperaturą pracy. Dzięki temu mógł bym określić wielkoś radiatora dla danej grupy diod 12 - 18 szt.
Czy moge przyjąć np. dane jednego z producentów i uznać że temp złącza a żywotność diody można przyjąć za podobne dla większości led - ów o mocy 1W.
Dodam kilka zdjęc jak one swiecą
Pytałem o jakiś pdf z danymi ponieważ zastanawia mnie ich żywotność w porównaniu z temperaturą pracy. Dzięki temu mógł bym określić wielkoś radiatora dla danej grupy diod 12 - 18 szt.
Czy moge przyjąć np. dane jednego z producentów i uznać że temp złącza a żywotność diody można przyjąć za podobne dla większości led - ów o mocy 1W.
Dodam kilka zdjęc jak one swiecą
- Załączniki
-
- 1234a.JPG (48.17 KiB) Przejrzano 428 razy
Niekoniecznie. Jeśli były by to jakieś porządne markowe LEDy to handlujący z pewnością by się tym pochwalił. W takim razie musisz przyjąć, że jest to tania chińszczyzna. Generalna zasada przy wszystkich diodach to im większa temperatura emitera, tym krótsze życie diody.Czy moge przyjąć np. dane jednego z producentów i uznać że temp złącza a żywotność diody można przyjąć za podobne dla większości led - ów o mocy 1W.
W temperaturze pokojowej niektóre LEDy potrafią świecić nawet milion godzin.
Napisz jeszcze do czego chcesz je zastosować, a z pewnością światełkowcy doradzą, jak to chłodzić i zasilać. Sądząc po zdjęciach to będzie chyba jakieś podświetlenie dekoracyjne.
Ma to służyć zewnętrznemu oświetleniu domu dla dekoracji. Niestety nie posiadam w tej chwili zdjęć samej lampy ale przedstawiam rys jak to wyglada.W tej chwili w lampie znajduje sie 9 sz 1W led niestety z marnym radiatorem dlatego nie świeciłem tym zbyt długo. Ostatecznie po pierwszych prubach stwierdziłem że 9 szt jest ok ale chcę dać 12szt lub 15 sam jeszcze nie wiem.
No i teraz kwestia jak to ustrojstwo chłodzić skutecznie.
No i teraz kwestia jak to ustrojstwo chłodzić skutecznie.
- Załączniki
-
- lampa.JPG (36.14 KiB) Przejrzano 410 razy
Czy LEDy mają tzw. "stary" (podłoża odprowadzające ciepło), czy są to golasy (same emitery)?
Do chłodzenia możesz zastosować popularne aluminiowe radiatory żeberkowe, np. z tej firmy:
http://www.hutnik.com.pl/alu010.html
Osobny temat to wodoszczelność, jeśli ma to pracować na zewnątrz budynku.
[ Dodano: Wto Lut 10, 2009 11:52 pm ]
Wentylator jako wspomaganie chłodzenia odradzam, gdyż jest to zbyt zawodny element, tym bardziej że będzie narażony na bardzo niekorzystne warunki pracy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłby większy radiator.
Do chłodzenia możesz zastosować popularne aluminiowe radiatory żeberkowe, np. z tej firmy:
http://www.hutnik.com.pl/alu010.html
Osobny temat to wodoszczelność, jeśli ma to pracować na zewnątrz budynku.
[ Dodano: Wto Lut 10, 2009 11:52 pm ]
Wentylator jako wspomaganie chłodzenia odradzam, gdyż jest to zbyt zawodny element, tym bardziej że będzie narażony na bardzo niekorzystne warunki pracy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłby większy radiator.