Szperacz dużej mocy.
Szperacz dużej mocy.
Crelant 7G5CS zakupiony na Aliexpress.
Projekt wykonany dla klienta.
Latarka posiada zasilanie 2S, włącznik forward oraz boczny chwilowy.
Sterowanie odbywa się za pomocą włącznika chwilowego. Start z HI, dwa tryby + ukryte strobo i SOS (dwuklik).
Tryb Lo regulowany bezstopniowo (poprzez przytrzymanie włącznika).
Fabrycznie szybka z powłokami AR. Ogólne wykonanie dobre. Wymaga drobnych poprawek.
Modyfikacja :
Zwiększenie prądu na driverze (fabrycznie 2,95A) . Dolutowany rezystor R15 na "kanapkę" na R075. Prąd 4,25A.
Wymiana diody na XP-L V6 2C zalutowanej na Noctigon. Z diody została odcięta soczewka (oskalpowana) . Pozostawione 0,5mm soczewki nad emiterem.
Efekty:
Na ścianę świeci tak że oczy bolą od patrzenia na punkt z dwóch metrów. Równomierny rozkład, mało światła w otoczce.
Mój luksomierz (tani) ma skalę według instrukcji do 100 klux. Pomiar z 1m - 130 klux. Pewnie zawyżony (poza skalą) ale i tak efekty porażające.
Do domku jest ok. 90m . Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne.
Projekt wykonany dla klienta.
Latarka posiada zasilanie 2S, włącznik forward oraz boczny chwilowy.
Sterowanie odbywa się za pomocą włącznika chwilowego. Start z HI, dwa tryby + ukryte strobo i SOS (dwuklik).
Tryb Lo regulowany bezstopniowo (poprzez przytrzymanie włącznika).
Fabrycznie szybka z powłokami AR. Ogólne wykonanie dobre. Wymaga drobnych poprawek.
Modyfikacja :
Zwiększenie prądu na driverze (fabrycznie 2,95A) . Dolutowany rezystor R15 na "kanapkę" na R075. Prąd 4,25A.
Wymiana diody na XP-L V6 2C zalutowanej na Noctigon. Z diody została odcięta soczewka (oskalpowana) . Pozostawione 0,5mm soczewki nad emiterem.
Efekty:
Na ścianę świeci tak że oczy bolą od patrzenia na punkt z dwóch metrów. Równomierny rozkład, mało światła w otoczce.
Mój luksomierz (tani) ma skalę według instrukcji do 100 klux. Pomiar z 1m - 130 klux. Pewnie zawyżony (poza skalą) ale i tak efekty porażające.
Do domku jest ok. 90m . Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
- smokuxx1987
-
czy to jest jedna z tych diod ?:
http://www.cree.com/LED-Components-and- ... /XLamp-XPL
tak z ciekawości, jeśli nie tajemnica - ile to kosztuje?
http://www.cree.com/LED-Components-and- ... /XLamp-XPL
tak z ciekawości, jeśli nie tajemnica - ile to kosztuje?
Dzięki za info. Poczytałem i nawet trafiłem na informację o specjalnej głowicy kolimatorowej która pasuje również do tej latarki (od modelu 7G5V2). Uzyskałeś nie gorszy efekt niż z tą głowicą. Pogratulować!