Efekty zabawy pradem

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
ww296

Efekty zabawy pradem

Post autor: ww296 »

HEJ
Sprawiłem sobie zasilacz regulowany właśnie - Korad KD3005D i w wyniku niecierpliwości, zaraz po rozpakowaniu zacząłem się nim bawić. Akurat nie miałem pod ręką lutownicy wiec wziąłem convoya ze standardowym sterownikiem i podpiąłem się bezpośrednio do sprężyny sterownika i obudowy. Zacząłem kręcić gałeczkami i sprawdzać stabilność świecenia w zależności od przyłożonego natężenia - niestety prawdopodobnie nie ograniczyłem napięcia i na chwilę zasilacza podał jakieś wyższe napięcie - dioda mignęła , wszystko szybko rozłączyłem ale latarka świeci bardzo słabo, nie ma żadnych trybów.
Jeszcze nie rozkręciłem piguły - co się mogło popsuć i czy da się to naprawić moimi niezgrabnymi rękami?

Ps. potem podłączyłem bezpośrednio diodę (nie z tej latarki) - ależ ona się grzeje i to przy stosunkowo małych prądach poniżej 1A - fajnie widać jak zależy świecenie od prądu i jak zmienia się temperatura barwowa :) oczy sobie chyba naświetliłem ;)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Napewno upaliłeś sterownik.
Diodę możesz sprawdzić, podpinając na chwilę bezpośrednio do ogniwa albo do zasilacza ustawionego na 3V.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Według mnie poszedł procek, AMC raczej wytrzymały, choć miały ciężko.
Diody możesz sprawdzać zasilaczem, ale "na dzień dobry" ustaw ograniczenie prądu, potem napięcie na 2,5 - 3V, podłącz i podkręcaj powoli napięcie.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Podłącz SAMEGO leda pod zasilacz, potencjometry na 0, potem powoli kręć i ustaw na około 3V - będzie widać jak rośnie jasność leda.

Uogólniając upaliłeś sterownik, ewentulanie sterownik i leda, choć nie wiem jak to zrobiłeś. Po podłączeniu wystarczy powoli kręcić pokrętłami i ustalić napięcie / prąd tak, aby coś koło 3,7V itd. Kiedy kręci się i podaje za duzo widać odrazu jak wzrasta prąd i ciężko jest przeoczyć lawinowy wzrost...
ILPT
ww296

nie no dioda raczej jest dobra bo raz że to była chwila a dwa że świeci - muszę rozkręcić ale kurcze szkoda trochę bo ostatnio używałem tej latarki jako roboczej (nichia 219) a nie mam wolnych sterowników zaraz się odezwę w tej sprawie do ELsora ;) - przymierzałem się do modyfikowanego już jakiś czas :)
Czyli generalnie sterownik na śmieci? Liczyłem że może jest jakiś prosty element który można wymienić czy zmostkowac...

Ech natura człowieka jest taka, że na nic teoria, jak się nie sparzy osobiście to nie uwierzy :)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

ww296 pisze:dioda raczej jest dobra bo raz że to była chwila a dwa że świeci
Diody potraktowane impulsem o wysokim napięciu także padają (czasem lekko świecą jeszcze chwilę a czasem w ogóle), także diodę też masz do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

ElSor,
Dokładnie , ostatnio przegrzałem jedną xm-l2 t6 4c ( że też akurat tą , bo mam niewiele) i świeci tak jak w trybie moon potraktowana 2,1A .... A napięcie na niej w niskim trybie to ponad 3,8V....
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
ww296

Dioda jest sprawna... sterownik padł
ODPOWIEDZ