latarka za 100-150zł - proszę o poradę

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
raadeek

latarka za 100-150zł - proszę o poradę

Post autor: raadeek »

Witam kolegów i koleżanki z forum.

Poszukuję latarki w miarę uniwersalnej na prezent dla taty. Tato jest kierowcą, więc używana będzie głównie przy samochodzie, czasami jakieś prace na działce, nocny spacer z psem itp. Co do źródła zasilania, jasności, zasięgu, wielkości nie mam sprecyzowanych wymagań. Początkowy budżet ustaliłem na 100zł, ale 150 też jeszcze jakoś przełknę, w końcu święta są tylko raz w roku:)

Po wstępnej lekturze padło na taki zestaw: http://mhunt.pl/zestaw-latarka-solarfor ... -ladowarka
Czy będzie to dobry wybór czy szukać dalej?

Proszę o opinię bardziej doświadczonych w tej dziedzinie, gdyż moja wiedza ogranicza się jedynie do odwiedzenia kilku forów i przeczytania kilkunastu postów co, jak wiadomo, zamiast pomagać zazwyczaj tylko bardziej komplikuje sprawę:)

Pozdrawiam
Radek
Ostatnio zmieniony sobota 13 gru 2014, 14:58 przez raadeek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Ja zdecydowanie polecę Olight S15. Mam i używam, zasilam akumulatorkami AA Sanyo Eneloop, na bateri AA porządnej firmy też działa całkiem przyzwoicie, ostatnio dokupiłem akumulator Olight 14500 i też nie mam zastrzeżeń a nawet same pochwały.
Latarkę można obejrzeć tu :

http://www.militaria.pl/olight/latarka_ ... p18136.xml

Poczytać o niej tu:

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... php?367813

A kupić najtaniej chyba na Allegro, jeśli się uda to dobrze z dodatkową tubą na baterie.

Mała zgrabna, z magnesem do podwieszenia jak się coś robi w autku, zasilana różnymi bateriami, wygodna. Akumulatorki litowo-jonowe znalazłem i kupiłem tu :

http://www.militaria.pl/olight/akumulat ... p36573.xml

Oczywiście na początek wystarczy sama latarka i dobre baterie :)
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Też mogę polecić S15 , jest ze mną już rok jak EDC. Trochę męczy włącznik na microswitchu bo trzeba pamiętać o blokadzie kliku ale innych wad brak.

Teraz bym kupił jednak wersję S15R z ładowarką i ogniwem 14500 :)
elektroda.pl
raadeek

straszne maleństwo:) ale wydaje się całkiem sensowna i bardzo praktyczna.
Czy będzie duża różnica w ilości światła na zwykłym "paluszku" w porównaniu do takiego akumulatorka?
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Już podawałem linka :

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... php?367813

Tam na dole masz dokładne wykresy mocy i czasu ile pracuje z jaka mocą zależnie od źródła napięcia i i ilości sztuk.
Najlepiej pracuje z przedłużką na dwu akumulatorkach AA SamsungEneloop, na dobrych bateryjKACH TEŻ NIEŹLE :)
nA pojedynczej baterii też daje spoko radę tylko czasy są krótsze, ale to też pokazują wykresy.
Wielkość jest dla mnie ogromną zaletą bo nie przeszkadza nawet w garniturze i zawsze można ją mieć ze sobą. jak wiem że będę jej potrzebował długo to dokręcam przedłużkę i na dwu bateriach mam długo i jasno :)

Kup tu bo to najtaniej co teraz znalazłem :
http://allegro.pl/latarka-olight-s15-ty ... 40297.html
A w razie potrzeby dokupisz pożądane dodatki. A jest ich trochę dostępnych różnistych ja mam filtry, dyfuzor z jeszcze niewymienianych :)
Jestem z tej latarki bardzo zadowolony i używam jej na akumulatorkach Eneloop bo miałem już odpowiednią ładowarkę i akumulatorki :)

Możesz też kupić taki wariant :
http://allegro.pl/latarka-akumulatorowa ... 01252.html
dla leniwych :) ale to już drożej wyjdzie.
W razie konieczności baterię AA dokupi tata wszędzie i bez światła nie zostanie :)
raadeek

cpt.Nemo pisze:Już podawałem linka
Wybacz, nie dotarłem do końca recenzji, takie techniczne specyfikacje/wykresy/tabelki dla laika mojego pokroju to czarna magia :)

Latarka naprawdę fajna (sam bym chętnie sobie taką kupił), ale właśnie to co dla jednych jest zaletą, w przypadku mojego taty może okazać się wadą. Chodzi mi o rozmiar. Tato ma tendencję do gubienia wszystkiego, a wiadomo, że mniejsze łatwiej zgubić:) Z kolej magnes wydaje się być pomocą nie do przecenienia przy jakiejś nocnej wymianie koła bądź innej awarii. Twardy orzech do zgryzienia, muszę się z tym przespać:) Bo co by nie mówić, prawie 150zł dla kogoś, kto nie siedzi w temacie latarek i całe życie korzystał z tych za kilkanaście zł, to całkiem spora kwota.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Jeżeli nie musi to być super mała kieszonkowa latarka, to jednak polecam coś na 18650, zdecydowanie więcej światła, albo czasu świecenia. Z L2 będziesz zadowolony, choć coś mniejszego bardziej EDC też starczy do zastosowań o jakich napisałeś. Ja tam standardowo proponuję najtańsze dobre. Convoy S2, albo S2+ ze sterownikiem z prądem maksymalnym 1,4A albo 2,1A. Chyba, że potrzebujesz większego zasięgu to coś z serii M, M2, M1...

Paluszek ma ok 3 razy mniej energii niż 18650, i dodatkowo tylko niektóre sterowniki zasilane 1 paluszkiem Ni-Mh mają wysoką sprawność, choć pewno te w Olightach takie są.

Polecam do latarki przyczepić porządny sznurek, bo te które standardowo dają do Convoyów to porażka i się urywa bardzo szybko.

Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Kyle

Post autor: Kyle »

marmez pisze: Paluszek ma ok 3 razy mniej energii niż 18650,
... ale jest od niego dużo mniejszy. Szkoda, że na rynku jest tak mało modeli latarek na 3xAA. Np. LED Lenser nie ma ani jednej :(
raadeek

Nie musi być super mała, nawet lepiej jak będzie co wziąć do ręki.
Poczytałem o tych Convoy'ach i chyba to będzie optymalny wybór. W założonym budżecie zmieszczą się też akcesoria (aku + ładowarka), co jest dodatkowym atutem.
Jestem już prawie zdecydowany na S2+ (w tej sprawie poleciał już priv do kolegi maciex93), ale w sklepiku pojawiło się też ogłoszenie z Concoy C8. Nie wiem czy dobrze wnioskuję, ale S2+ jest bardziej uniwersalna, z kolei C8 ma większy zasięg? Oświećcie mnie, proszę :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

C8 ma stosunkowo duży zasięg jak na swoje rozmiary. Świeci zdecydowanie dalej niż np S2+.
C8 to realny zasięg 100-120m, S2+ to około 50-60m. S2+ znacznie lepiej sprawdza się na rowerze, do grzebania przy samochodzie, w piwnicy, w zasadzie wszędzie tam gdzie oświetlamy najbliższe otoczenie. S2+ robi to równomiernie i przyjemniej.
C8 natomiast przydaje się jak oświetla się duże podwórko, gospodarstwo, potrzeba zobaczyć to co jest dalej. Na bliskie dystanse, świecąc pod nogi przeszkadza mocno skupiony i intensywny spot (promień główny).
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
raadeek

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zdecydowałem się na S2+. Myślę, że tato będzie zadowolony :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ