Szybka o większej przepuszczalności do Convoya S2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Bakus123

Szybka o większej przepuszczalności do Convoya S2

Post autor: Bakus123 »

Cześć! :)

Chętnie zamienię swoją oryginalną szybkę w S2 na coś stawiającego mniejszy opór światłu :P
Jest coś sensownego do kupienia na Fasttechu i tym podobnym?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

A wiesz że tej różnicy nie zobaczysz ? ;)
ILPT
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Ale poczuje się lepiej, sprawdzałem osobiście:)
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... glass-lens
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Akurat ta z FT nie ma wiele większej przepuszczalności. Oryginał ma około 92% a ta z linku niech ma 95% max.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Kiedyś był temat o szybkach z FT i okazało się że przepuszczalność światła taka sama jak fabryczna.
Testował ktoś czy od tamtej pory się coś zmieniło?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Mam szkiełko AR do C8 z Ft i ma 96% przepuszczalności https://www.fasttech.com/p/1203405
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Bakus123

Post autor: Bakus123 »

A, ok, jeśli to było placebo to spoko ;) Jakiś czas temu trafiłem na jakiś temat i były same ochy i achy, a że czeka mnie rozgrzebanie S2(czego robić nie lubię) to postanowiłem zmodzić ;) Ale skoro nie ma sensu :)
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Bakus123, to nie jest placebo. Poprostu przyrost lumenów jest na tyle mały, że trudno to dostrzec bez urządzeń pomiarowych. Nawet między powiedzmy 2,5 a 3A puszczonymi w XM-L2 nie będzie dużej różnicy. Nie jest czasem tak że przy słabszych trybach różnica powinna być bardziej zauważalna?
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Ale jak to mówią, ziarnko do ziarnka.
Tu szybka, tam lepsze chłodzenie, zmienisz włącznik, poprawisz sprężynki i coś może da się zauważyć.
Awatar użytkownika
skaktus

fotorondo pisze:Ale jak to mówią, ziarnko do ziarnka.
Tu szybka, tam lepsze chłodzenie, zmienisz włącznik, poprawisz sprężynki i coś może da się zauważyć.
To jak u mnie - mostki, plecionki z miedzi, szybka i według teorii powinno być więcej, ale oka się nie oszuka i oko mówi do pana mózgu - ja nie widzę różnicy.

Efekty widać kiedy spadek na sprężynkach jest wysoki, kiedy wyłącznik stawia znaczy opór, kiedy szybka jest plastikowa, kiedy pod ledem jest dziura, kiedy MCPCB jest najniższego sortu.

Przy szybce zwykłej a takiej z powłokami różnica wynosi ogromne 30 - 40 lumenów przy max prądzie w XM-L :)
ILPT
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

skaktus pisze: Przy szybce zwykłej a takiej z powłokami różnica wynosi ogromne 30 - 40 lumenów przy max prądzie w XM-L :)
Skąd takie dane? Zakładając teoretycznie 800lm dla XM-L, zasilanego max. prądem 3A, to 8-10% różnicy w przepuszczalności takiej ilości światła za cholerę nie chce dać 30-40lm <mysli2>
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Przy wydajniejszych ledach różnica będzie jeszcze większa, nie pisząc o wieloledowcach.
skaktus akryl to tworzywo sztuczne potocznie zwane plastikiem, tak dla ścisłości. Ale rozumiem że miałeś na myśli szybki z gorszej jakości tworzywa.
Awatar użytkownika
skaktus

Bocian pisze:
skaktus pisze: Przy szybce zwykłej a takiej z powłokami różnica wynosi ogromne 30 - 40 lumenów przy max prądzie w XM-L :)
Skąd takie dane? Zakładając teoretycznie 800lm dla XM-L, zasilanego max. prądem 3A, to 8-10% różnicy w przepuszczalności takiej ilości światła za cholerę nie chce dać 30-40lm <mysli2>
maciex93 pisze:Akurat ta z FT nie ma wiele większej przepuszczalności. Oryginał ma około 92% a ta z linku niech ma 95% max.
maciex93 pisze:Mam szkiełko AR do C8 z Ft i ma 96% przepuszczalności https://www.fasttech.com/p/1203405
Oryginał 92 %
Z FT 96 %

96 - 92 = 4

800 x 4% = 32
ILPT
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Jasne. Zaraz ktoś napisze, że jego oryginalna (bez powłok) ma 94% przepuszczalności a ta z powłokami 93% (z FT) i dojdziemy do wniosku, że szybki bez powłok są lepsze, opierając się na jego pomiarach... Szybki z doświadczenia bywają lepsze i gorsze. Te lepsze (z prawdziwymi powłokami AR) są niestety drogie, dlatego występują tylko w produktach wyższej klasy. W chińszczyźnie gdzie producent wkłada LEDa za 1$ niespecjalnie mu się kalkuluje wydać tyle samo lub nawet więcej na szybkę. Nie podoba mi się u Ciebie Skaktus zakładanie, że ktoś zmierzył przepuszczalność szybki bez powłok na poziomie 92% to już wszystkie szybki bez powłok, w każdej lampce, będą tyle miały i nie warto wkładać tych z AR. Z tego co kojarzę to nawet, w czystej teorii, przejścia światła przez granicę dwóch ośrodków materialnych jakim jest szkiełko, nie pozwala bez powłok AR, na stratę mniejszą niż 8% (w praktyce jest to między 8 a 15%).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
skaktus

Ja nic nie zakładałem, wziąłem dane jakie podał maxiex93 i na ich podstawie wyliczyłem. Nie sprawdzam wiarygodność podawanych danych tak samo jak mało kto sprawdza czy szybka faktycznie ma przepuszczalność gwarantowaną przez producenta.

Nie zmienia to faktu, że ilość uzyskanego światła jest na tyle "mała" że oko tego nie zauważy w ogóle lub zmiana będzie bardzo mała. Posiadam osobiście S2 (i o taką tutaj też pytano) i największe zmiany były po poprawkach elektrycznych itd. Zmiana szybki zapewne dała jakiś rezultat,ale ja go nie zauważyłem.
ILPT
ODPOWIEDZ