trustfire x6 sst-90 pytanko
trustfire x6 sst-90 pytanko
Cześć, chciał bym sobie kupić latarkę trustfire x6 na diodzie sst-90, ktoś z was podmieniał w niej sterownik do 9A ? trzeba jakieś przeróbki robić ? i czy jest w ogóle taki dostępny? Radiator w tej latarce wystarczy do schłodzenia takiej diody przy 9A ? chciał bym z niej wycisnąć jak najwięcej światła, za wszelkie sugestie i wskazówki z góry dziękuję
Cześć, może ma odpowiedź będzie nie do końca na temat ale mam pytanie. Czego oczekujesz od tej latarki? Dużej ilości światła, zasięgu? SST90 na chwilę obecną już nie grzeszy wydajnością, wydaje mi się że w przypadku chińskiej latarki dodatkowo nie ma co liczyć na najwyższy bin i przyjemny odcień. Latarka ta pod względem wielkości powinna wystarczyć do zapewnienia rozsądnego odprowadzania ciepła jeśli zadbasz o dobry kontakt z pigułą. Ze sterownikami nie pomogę, ale przy 9A na pewno ważne będzie zapewnienie dobrych połączeń elektrycznych. Nie wydaje Ci się że taka długa latarka będzie mało poręczna, szczególnie przy włączniku z tyłu? Może zainteresuj się czymś z diodą MTG2 lub skalpowaną XML2, oczywiście mod tej Trustfire też wchodzi w grę.
Kurka dawno forum nie przeglądałem wtedy wchodziła sst-90 a tu nagle się dowiaduje o dużo lepszych i wydajniejszych diodach. Przejrzałem forum to rzeczywiście trzeba dobrych akumulatorów do tej MT-G2 z tego co wiem do x6 wchodzą trzy 18650 wiec chyba średnio pociągną jeżeli chcieć by trochę dłużej poświecić na max. A od latarki właśnie oczekuje dużej ilości światła i zasięgu, teraz mam ultrafire c8 xm-l t6 ze sterownikiem od Grega i do tego ogniwa Panasonic NCR18650B, ref SMO, jak pierwszy raz poszedłem testować latarkę to byłem pod wrażeniem, lecz teraz trochę brakuje mi zasięgu i światła. Wybrałem trustfire x6 na moda bo nawet mi się spodobał wygląd, no i ma duży radiator do odprowadzania ciepła, a gabaryty raczej mi nie przeszkadzają wole mieć dłuższą niżeli grubszą ( ale to wedle uznania ) no i nie jestem przekonany do włączników przy górnej części latarki
Tak jak Maciek doradza tylko MT-g2
Sterownik daje 6,5A więc będzie pod 3000lm i przyjemna barwa światła
http://intl-outdoor.com/noctigon-mtg20- ... p-800.html
Sterownik daje 6,5A więc będzie pod 3000lm i przyjemna barwa światła
http://intl-outdoor.com/noctigon-mtg20- ... p-800.html
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
z tym że ciekawe czy to będzie opłacalne, czy nie lepiej kupić gotowca z tą diodą, czytałem o K40M daje do myślenia z tym że ten pierścień obracany jakoś zalatuje mi awarią no i jest gruba. I w sumie tam tez wchodzą 3 aku. Ciekawe jak było by ze skupieniem X6 z MT-G2, wymiary lustra x6 to o ile się nie mylę 70mm x 57.7mm, teraz kwestia dobrania sterownika. No siądę i przejże inne fora, może ktoś z forumowiczów robił takie modyfikacje to coś podpowie lub poradzi , a temat zawsze się przyda dla kogoś kto ma podobny dylemacik jak ja
Na BLF jak dobrze pamiętam ktoś zapakował do tego lustra skalpa XPG2 i pisał coś o 900kcd. Jak dla mnie nie warto do takiego body ale to kwestia gustu. Ostatnio dotarła do mnie K40M, powiedziałbym że bardziej poręczna nawet od maczug na 2x18650. Sterowanie pierścieniem jest bardzo wygodne. Brak PWM i szeroki rozkład trybów też robią swoje. Osobiście uważam że latarka super. Dobrze pędzona MTG2 daje popalić. Chociaż jeśli chodzi o zasięg to prowadzi XML2 w dużym lustrze.
Powiedziałbym: kawał latarki, ale nie jest jakoś specjalnie ciężka. W dłoni dobrze leży, oczywiście nie jest to maleństwo na AAA czy nawet 18650 i ciężko ją tak mieć "przy okazji". Jest to mój pierwszy grubasek i myślę że w końcu znalazłem coś co pasuje do mojej ręki:D Tak więc polecam spróbować czegoś z tubą o większej średnicy:)