Powerbank na 4 ogniwa 18650 do użytku w aucie.

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
skaktus

Powerbank na 4 ogniwa 18650 do użytku w aucie.

Post autor: skaktus »

Witam.

Założenie takie - power bank na 4 ogniwa 18650 ma za zadanie zasilać kamerę (rejestrator) w aucie. Pobór prądu przez kamerę to około 400 mA (z portu USB).

Szukając takich wynalazków natknąłem się na takie coś:

http://www.fasttech.com/products/1424/10007187/1592501

Tutaj test:

http://powercartel.com/teardowns/tomo-v ... -teardown/

Co o tym myślicie ?

Macie jakieś inne propozycje ?
ILPT
wolfram

Post autor: wolfram »

Czemu nie chcesz jej zasilać z gniazda zapalniczki, lub bezpośrednio z aku auta?
Woj_tek

Post autor: Woj_tek »

Proponuję coś takiego:
http://www.banggood.com/DIY-Kit-Dual-US ... 39385.html
Tanio i można samemu pomajstrować.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

skaktus,

Osobiscie bym nie zostawił 4szt ogniw LI-ion w aucie, a tym bardziej jeszcze podłączonych do czegoś...
Jezeli jesteś zbyt przywiązany do rejestratora to podłącz go przez jakąś wydajny step-down 12V -> 5V z auta + odcięcie gdy spadnie do np. 11,8V
(łatwiej, taniej i bezpieczniej)

Maxymalne zużycie to ~5Ah/dobe.
Hetman

Post autor: Hetman »

No więc właśnie, samochód ma już jeden aku...
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Mam w aucie kamerkę z czujnikiem ruchu podpiętą pod zapalniczkę, i jeszcze nigdy mi aku nie rozładowała choć raczej dłużej niż 2-3 dni samochód nie stoi. Ale nie rozumiem po co kombinować z powerbankami w tej sytuacji.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

W niektórych autach zasilanie na prawie wszystkie odbiorniki włącznie z zapalniczką jest odcinane po wyłączeniu zapłonu (np. ja tam mam w Megane II).
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Kielek

Post autor: Kielek »

Dosyć łatwo można sobie przeciągnąć kabelek z akumulatora do kabiny.
(pamiętając o bezpieczniku!)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

PawelG. pisze:W niektórych autach zasilanie na prawie wszystkie odbiorniki włącznie z zapalniczką jest odcinane po wyłączeniu zapłonu (np. ja tam mam w Megane II).
;) "Prawie" słowo klucz :) Możliwe, że jestem nie na czasie, ale kiedyś to radio dało się bez kluczyka włączać i stamtąd kraść prąd, inna sprawa, że był drugi kabel, który sygnalizował, że radio ma się wyłączać z kluczykiem.

Ogólnie, trzeba popatrzeć, co działa i skąd można prąd podkraść ;)

Pozdrawiam
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
PawelG.

W moim aucie zasilanie radia zanika po ok. 30 min od wyłączenia stacyjki.
Drugi kabel idzie na podtrzymanie pamięci.
Co ciekawe bezpiecznik jest tak dobrany, żeby strzelał jak się podłączy pod podtrzymanie coś mocniejszego.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Lampki mają prąd.
Awatar użytkownika
Issac

PawelG.,
przekrój pewnie taki sam jak do radia, nawet jeżeli 4xmniejszy to spokojnie możesz wymienić bezpiecznik na 3A i spokojnie podłączyć do ładowania nawet IPADA...

Zresztą sam mam w planie z lamki podsufitki podłączyć step-down 5V i rejestrator z czujnikiem ruchu...
PawelG.

Akurat mi to nie przeszkadza :)
Też planowałem podłączyć zasilanie pod lampkę, ale kupiłem 3m miniUSB-USB i poprowadziłem pod tapicerką.
W schowku przedłużacz gniazdka i tam na stałe jest wpięta ładowarka 2xUSB.
Awatar użytkownika
Issac

PawelG.,

Rozumiem że po stacycje jest podłączona ładowarka ?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Zatem wypowiem się w kwestii zasilania ;)

Oczywiście że zapalniczka ma odcinane zasilanie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Oczywiście można "podebrać" prąd, ALE z tej samej zapalniczki często zasilam lodówkę samochodową, która przy odpalonym silniku i nieco wyższym napięciu pobiera ~7A, więc wymagana jest instalacja o wyższych wymaganiach. Prądu nie "podkradnę" z radia bo radio też wyłącza się z wyjęciem kluczyka jak i cały system audio.

Oczywiście można podłączyć zasilanie bezpośrednio pod akumulator, ale OCZYWIŚCIE tutaj są kolejne problemy - ściana grodziowa ma tylko jeden otwór przez który idą przewody poprzez gumową uszczelkę, dostęp jest bardzo ciężki jak i przeprowadzenie kabla nie będzie łatwe.

Dlatego też w tej opowieści bank staje się najprostszym rozwiązaniem, tym bardziej że będzie działał głównie na wyjazdach,czyli jakieś 3 - 4 tygodnie rocznie...
ILPT
ODPOWIEDZ