Różnica między ilością światła przy różnych diodach.

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
flojd

Różnica między ilością światła przy różnych diodach.

Post autor: flojd »

Porównywałem sobie jak świecą dwie latareczki 2,1A Convoy S2 XML2 4C i Convoy S5 XML 7C i zdziwiłem się nieco, że różnica w ilości światła jest tak wyraźna. Niby wiedziałem od początku z tabelek Cree, że 7C daje nieco mniej lumenów i że jest też drobna różnica między XML a XML2, ale sądziłem, że na oko suma tych różnic będzie mało zauważalna. Jak się okazuje, jest wyraźna, szczególnie w praktyce. Stąd moje pytanie, czy mógłby ktoś ocenić na podstawie beamshotów, czy taka właśnie róznica powinna być między starszą 7C a nowszą 4C, czy może faktycznie coś jest na rzeczy i ta S5 nie świeci tak jak należy?

Obrazek
Obrazek
ww296

Post autor: ww296 »

aby porównać trzeba by mieć takie same reflektory, ponieważ na zdjęciu nie jesteśmy w stanie ocenić ilości światła w samym centrum a tam mogą być różnice największe.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Katalogowo przy prądzie 2.1A XM-L T3 7C daje 564 lumeny
XM-L2 T6 4C 803 lumeny 40% więcej.
Więc już widać różnice, reszte tak jak pisał poprzednik robi rozkład światła.

Co do zdjęć to muszą być te same ustawienia aparatu: ISO, czas naświetlania i przesłona.
fxxx

Post autor: fxxx »

...a Ci co mają już swoje acebeam'y już wiedzą, że różnica między 1900lm a 3000lm jest prawie że żadna, a dodatkowo minimalnie inny reflektor i już może być tak, że mniej światła będzie się wydawać jaśniejsze.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Porównujesz dwie różne barwy, więc nie spodziewaj się różnych efektów...
ILPT
flojd

Czyli sądzicie, że reflektor od S2 różni się czymś od tego w S5? Myślałem, że są identyko.
Ustawienia aparatu oczywiście były w obu przypadkach takie same.

Swoją drogą, Smokuxx1987, skąd masz te dane? W tabelkach od Cree wychodzi przy 2A XML 7C 500..550, a XML2 4C 580-680 lumenów. Czyli raczej koło 20% różnicy.

Ogólnie temat podjąłem dlatego, że zwykle w dylematach nt. "jaką diodę wybrać", raczej nikt nigdy nie podnosił kwestii, że cieplejsza jest ciemniejsza(że tak to odbiera oko), ale jeśli tak faktycznie ma być to nie drążę tematu. :) Domyślam się, że, idąc tym tropem, np. 1B będzie w takim układzie wyraźnie jaśniejsza od 4C. :)
fotorondo

Post autor: fotorondo »

flojd, Zawsze było mówione ze zimna dioda jest jaśniejsza, ale lepiej widać z ciepłą.
więcej szczegółów jesteś w stanie rozróżnić.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Różnice są dwie:
-barwa (oko inaczej odbiera światło o barwie chłodnej od ciepłej - ciepłej zawsze wydaje się że jest mniej)
-ledy - każdy led o barwie ciepłej ma mniejszą sprawność niż taki o zimnej, najwyższą skuteczność zawsze mają ledy o barwie w okolicach 6000K
ILPT
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

flojd pisze:Czyli sądzicie, że reflektor od S2 różni się czymś od tego w S5? Myślałem, że są identyko.
Ustawienia aparatu oczywiście były w obu przypadkach takie same.

Swoją drogą, Smokuxx1987, skąd masz te dane? W tabelkach od Cree wychodzi przy 2A XML 7C 500..550, a XML2 4C 580-680 lumenów. Czyli raczej koło 20% różnicy.

Ogólnie temat podjąłem dlatego, że zwykle w dylematach nt. "jaką diodę wybrać", raczej nikt nigdy nie podnosił kwestii, że cieplejsza jest ciemniejsza(że tak to odbiera oko), ale jeśli tak faktycznie ma być to nie drążę tematu. :) Domyślam się, że, idąc tym tropem, np. 1B będzie w takim układzie wyraźnie jaśniejsza od 4C. :)
A jak patrzyłeś na tabelki Cree to brałeś pod uwagę binowanie??
XM-L jest binowana przy temp 25 stopni a XM-L2 przy 85 stopni.
I samo to binowanie daje 14 % różnicy
Tutaj masz kalkulator Cree: http://pct.cree.com/dt/index.html
7C prawdopodobnie jest w binie T3, 4C w binie T6.
flojd

Oo, faktycznie przy XMLkach jest 25st.. w życiu bym na to nie zwrócił uwagi! :oops: Dzięki za naprowadzenie smokuxx1987. Zatem 40% różnicy światła, plus postrzeganie cieplejszej barwy - to ja już nie mam pytań. :oops: Następnym razem postaram się dokładniej przygotować do tematu.
ODPOWIEDZ