Podkrecenie drivera w Fenix TK35

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Vigo

Post autor: Vigo »

kamil004 pisze:Nie rozumiem waszego zdegustowania, nie lubię takiego podejścia, "zostaw to nie ma sensu", "nic nie zyskasz" itp.

Teraz tak, przy trybach 1,2,3 jest wyraźna poprawa jasności, natomiast przy trybie 4 widać że się pojaśnia ale efektu na terenie otwartym jak i w domu nie będzie żadnego.

-Tak więc nie ma żadnego sensu modować cokolwiek w tej konstrukcji, bez wymiany diody na mocniejszą.
A teraz biorąc pod uwagę powyższe, co byś teraz doradził gdyby, za powiedzmy miesiąc pojawił się na forum nowy kolega z takimi pytaniami jak Twoje z pierwszego posta w temacie poprawiania TK35? :mrgreen:

I uwierz nie jesteś pierwszym ;-) , który się przekonał doświadczalnie, że wzrost ilości lumenów rzędu 20% nie jest w praktyce zauważalny dla ludzkiego oka, a praktycznym efektem będzie skrócenie czasu działania latarki. :cool:

PS Najpierw się dziwisz dlaczego napisaliśmy Ci (no w sumie głównie ja :mrgreen:), że taki prosty mod w przypadku TK35 nie ma sensu, po czym sam dochodzisz do wniosku, że rzeczywiście takie modowanie jest bezsensowne. :cool: Tak to w skrócie można podsumować.
Tak jak napisałeś pozostaje cieszyć się latarą, bo TK35 to fajna lampka jest. :)

___
Awatar użytkownika
kamil004
Kontakt:

Post autor: kamil004 »

Jeśli by był już wcześniej taki temat jak mój to bym go podlinkował.
jeśli nie było by (czyli tak jak w tym przypadku zapewne bo nie znalazłem nic) to bym mu powiedział żeby sprawdził, bo mam taka naturę a nie inna.
Ty natomiast byś mu powiedział co innego bo dłużej w tym siedzisz i wiesz więcej.
Ja natomiast pomimo tego co mówiłeś chciałem sprawdzić bo wiedza czysto teoretyczna mnie do końca nie przekonuje, każdy jest inny. Dlatego musiałem sprawdzić sam.

Zauważalne dla oka jest naprawdę sporo i trochę się nie zgodzę z tobą, natomiast inaczej ma się sprawa do praktycznego używania.
Czyli dla oka będzie poprawa jasności być może nawet i spora, tak w terenie nie uzyskamy załóżmy więcej światła czy zasięgu bo będzie za mała różnica.

No i podsumowując ostatnia wypowiedz, owszem sam doszedłem do takiego wniosku lecz w przypadku Tanka gdzie wywaliłem przetwornice i dobrałem tak rezystory aby przy napięciu 3.9V uzyskać ponad 2A wyszło mi ze z 460lm podniosłem do prawie 760lm.
Przetwornice wywaliłem bo coś dziwnie się zachowywała, dwa ze teraz nie mam już durnych trybów sos, strobo itp. włączam i wyłączam sobie latareczkę i nie muszę nic przełączać, po trzecie zrobiłem tak bo mam fenixa i ona przeszła na główna latarkę a Tanka używam w pracy głownie (warsztat Jaguara) i nie zależy mi na trybach, długim czasie na baterii (gdyż mam ponad 15szt akumulatorów).
I do czego dążę, w Tanku przyrost o ok 300lm dal wyraźna poprawę jasności, i myślałem ze jak podkręcę fenixa z 900 do 1100 tez będzie poprawa znacząca ale jak widać przetwornica i tak pracuje prawie na maxa.

PS: Tak wiem że nie mam teraz stabilizacji napięcia w Tanku i led słabnie wraz z rozładowaniem akusa, ale nie to było na celu więc zrobiłem tak specjalnie.
---- Posiadam ----
SkyRC Imax B6 / SkyRC Imax B6mini / Powerex MAHA MH-C9000 / Tank 007 PT10 XM-L T6 / Fenix TK35 XM-L2 U2
Vigo

Bo tu ma znaczenie przyrost procentowy, gdybyś dajmy na to latarkę o mocy 5000lm "podkręcił" na 5800lm, to też w terenie te dodatkowe 800lm nie było by zbyt zauważalne, ale gdybyś z 1000lm "zrobił" 1800 to taki wzrost mocy (o 80%) byłby już wyraźnie widoczny.

Generalnie sens ma poprawianie latarek gorszej jakości, mniej markowych producentów (ewentualnie markowych, ale już wiekowych konstrukcji), zaczynając od poprawy termiki (np. dołożenie pasty termo tu i tam, wyeliminowanie dziury pod diodą w pigule), ulepszenia połączeń elektrycznych (np. wymiana włącznika na wysokoprądowy, zmostkowanie sprężynki w "dupce"), po poważniejsze ingerencje jak wymiana diody z podłożem, sterownika, reflektora, itd. tam jest po prostu większe pole do popisu, a efekty można uzyskać już przy niewielkich, prostszych poprawkach niż w dopracowanych konstrukcjach latarkowych tuzów.

___
Awatar użytkownika
kamil004
Kontakt:

Post autor: kamil004 »

dokładnie tak jak mówisz w pełni się z tobą zgadzam.
ale że ludzka ciekawość nie zna granic musiałem to sprawdzić na własnym sprzęcie i wzroku ;)

Poszerzyłem swoją wiedzę o kolejnych kilka micro procent ;)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 01 gru 2014, 22:19 przez kamil004, łącznie zmieniany 1 raz.
---- Posiadam ----
SkyRC Imax B6 / SkyRC Imax B6mini / Powerex MAHA MH-C9000 / Tank 007 PT10 XM-L T6 / Fenix TK35 XM-L2 U2
Vigo

Ciekawych i dociekliwych ludzi na forum nam trzeba. :idea:

___
ODPOWIEDZ