Żarówka led 12W 1100lm

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
pier

Żarówka led 12W 1100lm

Post autor: pier »

Witam.

Od dawna nosiłem się z zamiarem "skonstruowania" jakiejś żarówki diodowej z gwintem E27.
Inspiracją dla mnie były wyczyny w tym temacie Kolegi Skaktus który pokazał już kilka takich konstrukcji.

Moja żarówka powstała z kilku elementów(od razu podam koszt):
1.Baza żarówki z gwintem pochodzi z kauflandowej żarówki 5W za 8zł (kosztu tego można nie liczyć bo pozostał mi driver i ledy)
2.Komputerowe chłodzenie Socket A które dorwałem na OLX za 5zł.
3.Moduł LED z driverem zakupiłem na allegro jak to się mówi "za nogami" razem ze sterownikiem rgb tak aby wykorzystać kupon więc jakby za darmo wyszedł. Kosztował 18zł.
4.Aluminiowy pierścień który był potrzebny do modyfikacji radiatora kosztował napój a wytoczenie za darmo.

A więc najwięcej pracy było przy modyfikacji radiatora.
Ma on na środku wypust który trzeba było uzupełnić ponieważ moduł z ledami ma aż 63mm średnicy.
Dotoczony został pierścień aluminiowy który idealnie wpasował się w wypust. Problem tylko w tym że pierścień okazał się za niski o około 0,7mm. Musiałem go więc zetrzeć papierem. Nie było to łatwe ale się udało.
Obrazek
Obrazek

Przesmarowałem radiator w miejscu styku z pierścieniem pastą MX2 i poprzez pokręcanie pierścieniem ładnie wszystko się ułożyło. Dodatkowo pierścień przykręcony jest dwoma wkrętami. Na to poszedł moduł z ciepłymi ledami 5730 w ilości 24szt oczywiście pasta pod spód i trzy śrubki M3 do zamocowania.
Obrazek

Dalej już poszło gładko. Driver umieściłem w korpusie żarówki kauflandowej. Ledwo się zmieścił, trzeba było mu lekko opiłować pcb.
Korpus przymocowany do radiatora w sposób umożliwiający rozkręcenie całości. Nic nie kleiłem. Zdjęcia wyjaśnią dokładnie sposób mocowania.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widać przewody puszczone są "górą" po mcpcb ledów. Tak jest mniej estetycznie wiem ale wycinanie rowków w radiatorze pod pcb było by trudne i osłabiło by chłodzenie. Wiercenie na wylot radiatora też nic by nie dało ponieważ po drugiej stronie jest wentylator którego nie było by jak ominąć przewodami.
Podczas świecenia i tak nikt przewodów nie zobaczy, jest to niemożliwe.

Wentylator zasilany jest z dwóch szeregowych ledów napięciem ok. 6,7V. Daje to skuteczne chłodzenie i nie drażni hałasem.

No więc żarówka działa od pierwszego włączenia. Światła jest ogrom, można stwierdzić że daje rzeczone przez sprzedawcę 1100lm. Barwa światła pozostawia wiele do życzenia. Nie ma tragedii ale do ciepłego koloru mu jeszcze daleko, pewnie bliżej tych 5000K ma.

Wymiary i waga.
Długość około 130mm i średnica 70mm. Waga niecałe 290g.

Pierwsze próby z chłodzeniem tylko pasywnym pokazały że po ok 30-40min pracy radiator był tak gorący że nie dało rady utrzymać żarówki w dłoni a driver też dostał temperaturą po grzbiecie.
Z chłodzeniem aktywnym na razie nie prowadziłem dłuższych testów ale ciężko będzie rozgrzać cokolwiek.
Poza barwą światła to jestem zadowolony z mojego twora.

Na czasie zrobię jeszcze pomiar zasilania ledów i foto porównawcze ze świetlówką 18W.

Pozdrawiam.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Wnętrze z wiarakiem chciałbym zobaczyć.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Teraz zapewne żywotność ledów będzie taka jak producent podaje hehe
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Mayex

Post autor: Mayex »

Możesz podać link drivera z allegro?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Teraz zapewne żywotność ledów będzie taka jak producent podaje hehe
a jaką będzie żywotność wentylatora? :P
Awatar użytkownika
pier

Post autor: pier »

Nawet jeśli wentylator padnie ledy będą miały warunki termiczne nieporównywalnie lepsze jak w 90% lamp na e27.
Moduł diodowy jak i driver pochodzą z allegro od sprzedawcy Lednar.
ODPOWIEDZ