Jak oszczędzać nawet kilkadziesiąt zł na zamówieniach z Ebay

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

A w kantorze 3,4zł ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ptja

Post autor: ptja »

maciex93 pisze:A w kantorze 3,4zł ;)
tu właśnie widać zaletę kart typu "cinkciarz", "bzwbk", które można zasilić gotówką lub z kantoru on-line. W tej chwili na mojej byłby to zakup (50) dolarów po 3,4143 zł (a w weekend zdaje się jest nieco wyższy kurs niż np. w poniedziałek rano).
Pamiętam, że kiedyś porównywałem i zasilenie karty dolarowej złotówkami w gotówce wychodziło drożej niż zakup gotówki USD w kantorze (i wpłata na konto karty).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Ma ktoś karte platnicza do emaxa usd w mbanku?
Nie chce mi się zmieniac banku, ale chyba będzie trzeba uciec do aliora...
kylo117

Post autor: kylo117 »

Witam.

Ostatnio nie mogłem zrobić zakupów na FT jak zwykle miałem minimalny zapas USD w stosunku do tego co chciałem wydać.
Poszukałem podobnych przedmiotów na DX kwota zakupów była niższa i o dziwo udało się.

Dziś znów nie mogłem zrobić zakupów ale na BG ale coś mnie tknęło i sprawdziłem ile dokładnie poszło podczas zakupów na DX.

Z przeliczeń wyszło że zapłaciłem 8-9% :shock: więcej niż wypadałoby z podsumowania DX
Kupiłem dodatkową sumę USD i udało się zapłacić kartą na BG... ale łyknęło dodatkową ilość $ :evil:

Wygląda na to że mój bank internetowy (T-Sync) zaczął doliczać dodatkowe opłaty za płatność kartą w zagranicznych sklepach!

To pewnie wynik ostatnich zmian w regulaminie....
Czy Wy także Zauważyliście coś takiego?
Tak czy inaczej szkoda tych dodatkowych $ :cry:
Chyba trzeba szukać innych opcji. :roll:
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Kwota jest pobierana bezpośrednio z karty czy płacisz przez paypal i paypal pobiera z karty?
Masz w t-mobile ? Dawny sync?
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ptja

Upewnij się, że Paypal ma przypisaną do tej karty odpowiednią walutę. Domyślnie przypisywane są PLNy, ja w przypadku swojej karty musiałem z nimi pokorespondować, żeby ustawili USD.
Jeśli waluta się nie zgadza, to dochodzą dodatkowe przewalutowania.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
kylo117

Post autor: kylo117 »

Pisząc T-Sync miałem na myśli dawny Alior-Sync.

Karta niby jest przypisana do PayPal ale zawsze płaciłem nią bezpośrednio i do tej pory pobierano z niej dokładnie tyle ile kosztowały rzeczy w koszyku.

Z PayPal-a korzystałem tylko raz i nie spodobało się mi.
Teraz zawsze tylko karta debetowa, nic nie zmieniałem strona FT też się nie zmieniła.

W historii transakcji nie ma nic o PayPal jest tyko nazwa sklepu - DX, BG itp...
studzin

Post autor: studzin »

Powinieneś mieć 2 karty plastikowe, jedną w PLN i jedną w $. Do PP podajesz nr tej w $ i wszystko działa jak trzeba.
ptja

studzin pisze:Powinieneś mieć 2 karty plastikowe, jedną w PLN i jedną w $. Do PP podajesz nr tej w $ i wszystko działa jak trzeba.
pod warunkiem, że PP wie, że jest to karta w tej walucie. Jeśli nie wie - dochodzi koszt przewalutowania.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
studzin

Post autor: studzin »

To akurat jest opisane w pierwszym poście na tłusto i czerwono.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Panowie a napiszcie czy da się zrobić tak aby paypal ciągnął środki jedynie z karty a nie z salda+karty? Miałem jeszcze trochę środków na saldzie paypal ale za mało aby tym zapłacić, podczas płatności było pokazane że ściągnie mi z salda to co mam a resztę z karty, i nie miałem żadnego wyboru aby to przestawić, a chciałem te środki na saldzie sobie zostawić. Czemu? Błyskawiczne doładowania nie wspierają t-mobile, a przypisaną kartą też się nie da doładować paypala.
arekm

Post autor: arekm »

O ile wiem to się nie da. Inna sprawa, że nie rozumiem co napisałeś :) Co za różnica czy za coś tam płacisz paypalem z salda czy z karty? Ten komu płacisz nawet nie wie skąd to idzie. Wie tylko, że z paypala.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Różnica taka że chciałem zachować środki na saldzie bo nie mogę tego salda w łatwy sposób doładować mając konto w t-mobile.
arekm

Post autor: arekm »

Czyli karta jest do tego samego konta w t-mobile i z wlewaniem kasy na to konto jest problem... Ok. Niestety nic nie poradzisz :(
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Lepiej przewalutować kasę ręcznie na paypal i potem tym płacić bo wtedy prowizja jest 2,5%. Przewalutowując z automatu podczas płatności jest 4%. Na liście banków "błyskawicznych doładowań" są chyba wszystkie możliwe banki oprócz t-mobile :neutral:
ODPOWIEDZ