Ja właśnie tego się boję ponieważ wybuch wodoru jest bardzo szybki , to suchy strzał i obudowa ogniwa służy jako granat nic nie zdąży uciec przez zawór . Natomiast przy Li-Ion zapłon jest stosunkowo powolny a dodatkowo zawór ma znacznie większą drożność.FreeMagenta pisze:No więc i eksplozja w przypadku zapłonu takiej mieszanki za wielka nie będzie.
Ale co tu pisać , Ni-Mh generuje jako ogniwo znacznie mniej mocy, to podczas zwarcia generuje bardzo małe ilości temperatury, trudno o iskrę , chyba że w przypadku wielu ogniw w szeregu jak w mojej przenośnej radiostacji CB. Już 3 razy miałem zwarcie wewnętrzne przez przetarte przewody wewnątrz radia i za każdym razem ogniwa zostały uszkodzone, koszulka z nadrukiem zdeformowana a sprężynki dociskające ogniwa zostały wygrzane i też zdeformowały się. Jednak nigdy nie doszło do wybuchu.
Ciekawe czy takich 10 sztuk ogniw eneloop zwartych niską rezystancją wybuchły by. Kiedyś zwarłem przypadkowo 6 ogniw no-name ale przyzwoitej jakości i dwa z nich natychmiast zostały zniszczone poprzez przepalanie się połączeń wewnątrz ogniwa. Zeto detonacji , bardzo mało temperatury.
Ale modelarzom RC przy bardzo dużych pojemnościach w stosunku do wielkości celi zdarzały się wybuchy.
Dzięki za filmy, śpię dużo spokojniej .