pierwsza latarka, zakup na DX, AA

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Ale po co używać tuby na 2AA , skoro można używać na 1xAA a zapasowego akusa mieć w plecaku /kieszeni ?
Użycie AA ma w sumie sens, jeśli chcemy mocniejsze światło i sterownik to daje (tak było w starszym fenixie L1t/L2t, którego mam i tubę na 2xAA do niego też- użyłem jej może parę razy...) lub chcemy mieć dłuższego batona w celach ... obronnych niejako.
Zaletą zasilania 1ym AA jest fakt, że latarka raczej stanie na dupce i oświetli namiot itp, w przypadku 2xAA szansa na to jest bardzo mała (tylko niektóre będą stać a i to mało stabilnie ) no i oczywiście jest to mniejsze i bardziej poręczne narzędzie.
Już lepiej mieć światełko na AA i zapasowego akusa w kieszeni, a najlepiej z możliwością użycia 14500 jeśli potrzebny jest wygar :)
foxx

Post autor: foxx »

O celach obronnych nie myslalem.
Niezly to pomysł miec latarke tylko na AA i nosic zapasowego akkusa w kieszeni, tez juz o tym rozmyślałem, ale nie jestem przekonany do konca, bo po co nosic zapasowego w kieszeni, kiedy go można nosić wprost w latarce :)
Chyba to jest z przyzwyczajenia do starych latarek, 2xAA jakos nie wydaje mi się za duże :)
Myślałem, ze raczej bedzie to ustawione na 2xAA a w razie potrzeby małego światełka zdemontuje extension i posluzy jako EDC...
(i kolejny i choc niezbyt wazny argument to fakt, ze w konfiguracji 2xAA nie zamęczam akkusow takimi dużymi prądami jak jednego AA...)

Ale wlasnie z tych przyczyn by mi chyba odpowiadała latarka z extension, moze spodoba mi sie nosic tylko 1xAA konfiguracje, moze raczej 2xAA, sam nie wiem, nie mam narazie w domu X latarek do bawienia sie :)

EDIT: w namiocie chyba bym latarkę zawiesił... o stawianiu myślałem raczej na stole, ławce itp.
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Cena akumulatora AA jest na tyle niska ze wg mnie nie warto nawet przejmowac sie tym czy bedzie sie z nim obchodzic w sposob bardziej humanitarny czy tez nie, jak sie zuzyje to kupuje sie nowy i tyle. Zapasowy w kieszeni wiecej wart bo jak masz 2 w latarce i ktorys z nich rozladuje sie szybciej to co wlozysz w jego miejsce? Wtedy latarka przestaje swiecic, majac zasilanie z 1 AA wkladasz nowego i swiecisz dalej.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...jejku, ale tasiemiec :mrgreen:
Jak się Kolega tak długo będzie zastanawiał pomimo naszej pomocy to nigdy nic nie kupi...bo zawsze będzie jakieś ALE.
Moja propozycja to Ultrafire C3 z przedłużką.
Amen ;-)
p.s. i dobrze poskręcać jak przyjedzie.... :wink:
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Jak zassie 2,5 A, to zrobi się z niej ... Super Szczur - taki, jak z piosenki "2+1" (chyba!) może ktoś z nieco starszej młodzieży ( ;-) ) jeszcze pamięta! :-)
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Miodosławie, Ty to chciałeś chyba gdzie indziej napisac, co? :razz:
foxx

Calineczka pisze:...jejku, ale tasiemiec :mrgreen:
Jak się Kolega tak długo będzie zastanawiał pomimo naszej pomocy to nigdy nic nie kupi...bo zawsze będzie jakieś ALE.
Moja propozycja to Ultrafire C3 z przedłużką.
Amen ;-)
p.s. i dobrze poskręcać jak przyjedzie.... :wink:
ok, juz mam konto na paypal, jeszcze kase wyslac i zamawiam (btw mialem egzaminy, to niewiele bylo czasu na latarki).
btw ta uf c3 potrafi stac na nakretce? na niektorych zdjeciach wyglada ze tak, na niektorych ze nie... albo mozna ten przycisk wymienic za jakis nizszy?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

foxx pisze:
Calineczka pisze:btw ta uf c3 potrafi stac na nakretce? na niektorych zdjeciach wyglada ze tak, na niektorych ze nie... albo mozna ten przycisk wymienic za jakis nizszy?
Niestety, nie stoi. Po wymianie gumki może udawać, że stoi, ale nie jest stabilna.
Pozdr.
Pikom
foxx

to mnie właśnie na tym wkurza, zawsze jest "coś" co Chińczycy nie domyśleli.. :/

[ Dodano: Sro Lut 25, 2009 3:00 pm ]
to narazie dzieki za pomoc. Zamówiłem UF A10 bo bardzo mi sie podoba, chociaż jest tylko na 1AA i będzie trzeba przerzucić driver (w międzyczasie miałem kłopoty z paypalem, kilka dni trwało wyjaśnienie sprawy).
I tak chyba zamówię kilka latarek i dopiero z czasem będę wiedział co mi odpowiada bardziej... :)

[ Dodano: Pon Mar 02, 2009 11:25 pm ]
w zeszlym tygodniu we wtorek zamowilem na dx te UF A10, pierwsza faza (collecting from supplier) powinna trwac 1-3 dni, a tu narazie wciaz jest zamowienie w pierwszej fazie...
czy to ok?
ale podejrzewam ze u DXa jest to normalne...

[ Dodano: Czw Mar 05, 2009 9:45 pm ]
chinczycy juz wyslali paczuszke.
ale jakos mi niedziala tracking. Czy to jest regula u zwyklych paczek, czy znowu mam jakiegos pecha?
ODPOWIEDZ