Chciałbym wymienić halogeny 12V/20W na LEDy. Oprawy są pod GU4 (35mm wpuszczane w sufit/meble), ale zdaję sobie sprawę, że może być konieczność umieszczenia radiatora na zewnątrz i wówczas usunę całą oprawę i zostanie mi do zakrycia otwór o średnicy 62mm, co sprawia, że zachowanie mocowania nie jest konieczne.
Niektóre z nich mogą mieć szersze soczewki, ale cześć musi mieć dość spore skupienie (ok 30 st) ponieważ wiszą 3m nad ziemią.
ostatnia wymiana G4 na LEDy przyniosła lepsze efekty niż się spodziewałem, więc podejrzewam, że na rynku jest sporo opcji i na razie nie będę musiał się zabierać za robienie wszystkiego od zera.
Nie ma znaczenia, czy będą na AC, czy DC. Barwa identyczna z halogenem (ciepła)
Moglibyście polecić coś sprawdzonego?
[ Dodano: 27 Listopad 2014, 09:28 ]
ktokolwiek widział?
Jaka żarówka LED na 12V (GU4 lub podobne rozmiary) ?
-
Ja ostatnio wymieniałem w łazience swoje halogeny wpuszczane w sufit podwieszony. Przerobiłem zasilanie z 12V na 230V wymieniłem też gniazda i takie też LEDy zakupiłem. Jestem zadowolony. Nie grzeją się prawie wcale, zresztą w łazience pracuja max pół godziny. Nie zależało mi na skupieniu zresztą sa na wysokości około 230cm. Z tym skupienirm 30 st. możesz mieć problem bo w grę mogą wchodzić raczej tylko żarówkami na power LEDach a te są droższe. Najlepszym rozwiązaniem będzie dla ciebie kupno w Castoramie, przetestowanie i zwrot. Inaczej obawiam się że nie uda ci się w ciemno kupić takich jakie chcesz.