Duża latarka z części od fiata 126p
Duża latarka z części od fiata 126p
Witam wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy.
Zakładam temat, ponieważ nie mogę podobnego znaleźć. Otóż chciałbym zrobić ciężką latarkę, z akumulatora, reflektora oraz żarówki od malucha. Nie znam się na elektronice, nie wiem, czy mogę podpiąć żarówkę do akumulatora nie stosując żadnych bezpieczników itp. Właściwie to jest mój jedyny problem. Co oprócz akumulatora, reflektora, żarówki, włącznika i kilku przewodów będzie potrzebne do zbudowania tej maszyny?
Zakładam temat, ponieważ nie mogę podobnego znaleźć. Otóż chciałbym zrobić ciężką latarkę, z akumulatora, reflektora oraz żarówki od malucha. Nie znam się na elektronice, nie wiem, czy mogę podpiąć żarówkę do akumulatora nie stosując żadnych bezpieczników itp. Właściwie to jest mój jedyny problem. Co oprócz akumulatora, reflektora, żarówki, włącznika i kilku przewodów będzie potrzebne do zbudowania tej maszyny?
Hmm... Nad obudową muszę pomyśleć, ważne, żeby zrobić wygodny chwyt z włącznikiem i połączyć to z reflektorem. Akumulator będę musiał podłączyć dłuższymi przewodami i ze względu na wielkość i ciężar latarki akumulator nosić w drugiej ręce.
Dokładnej wagi nie znam, sam akumulator to coś w granicy 10kg.
Dokładnej wagi nie znam, sam akumulator to coś w granicy 10kg.
Ostatnio zmieniony wtorek 25 lis 2014, 20:18 przez TomekP, łącznie zmieniany 1 raz.
- przemek1602
Fiata nie posiadam już od kilku lat, nie był tłuczony po polach, ale żywotność i tak dobiegła końca, zaczęło się wszystko po kolei rozpadać. Części zbyt wiele nie mam, poza akumulatorem i przednimi reflektorami pozostały fotele i koła.
Akumulator jest już lekko zajechany, więc drogo go nie sprzedam. Za reflektor i żarówkę też fortuny nie zgarnę. Wolę wykorzystać te części i zrobić coś ciekawego, na ten przykład latarkę.
Akumulator jest już lekko zajechany, więc drogo go nie sprzedam. Za reflektor i żarówkę też fortuny nie zgarnę. Wolę wykorzystać te części i zrobić coś ciekawego, na ten przykład latarkę.
-
Chętnie kupię części do maluszka bo sam mam jako auto na lato w super stanie A jeśli chodzi o latarkę to może faktycznie lepiej sprzedać te części a kupić latarkę?? Zobacz. Aku jeśli dobry to sprzedasz za powiedzmy 80zł a jak nie to oddasz na złom i dostaniesz z 30zł dołożysz 100zł i masz super latarnię i w dodatku oszczędną bo na diodzie a nie żarówce Swoją drogą nie sądzisz że będą bolały Cię ręce od noszenia akumulatora??
- przemek1602
Mam kilka chińskich latarek diodowych, poprzerabianych na baterię 9v. Mam Maglite`a 2D, ale odłupał się malutki kawałeczek reflektora (w najdłuższym miejscu, przy tym ustawieniu żarówka była najbardziej dociśnięta). Zawsze głowica obracała się chyba raz czy dwa a następnymi obrotami odkręcała się. Teraz, zanim zacznie się odkręcać to około 10 lub więcej razy muszę przekręcać i denerwuje mnie teraz ustawianie słupa światła.
Jak już mówiłem, nic nie tracę budując tę latarkę, jeśli jej moc mnie nie zadowoli, to przynajmniej nie zmarnuje pieniędzy, ani wiele czasu.
Aha, tak jeszcze odbiegnę od tematu. Czy gdy wymienię w moim Maglicie reflektor na nowy, to ilość obrotów wróci do normy? Czy może jest to wina czegoś innego?
Jak już mówiłem, nic nie tracę budując tę latarkę, jeśli jej moc mnie nie zadowoli, to przynajmniej nie zmarnuje pieniędzy, ani wiele czasu.
Aha, tak jeszcze odbiegnę od tematu. Czy gdy wymienię w moim Maglicie reflektor na nowy, to ilość obrotów wróci do normy? Czy może jest to wina czegoś innego?
Nawet gdybyś ją zrobił to waga i gabaryty ogromne. Rozkład światła też zupełnie nie nadający się na latarkę.
Dobra latarką na XM-L2 czy XP-L da Ci więcej światła, będzie ze 20 razy lżejsza, licząc noszenie sporego zapasu ogniw i milion razy poręczniejsza.
Ale jak chcesz... podłącz żarówkę przez bezpiecznik 7.5A przy samym aku i dokup jakiś wskaźnik naładowania albo układ odcinający, żeby nie zjechać akumulatora. Powodzenia
Dobra latarką na XM-L2 czy XP-L da Ci więcej światła, będzie ze 20 razy lżejsza, licząc noszenie sporego zapasu ogniw i milion razy poręczniejsza.
Ale jak chcesz... podłącz żarówkę przez bezpiecznik 7.5A przy samym aku i dokup jakiś wskaźnik naładowania albo układ odcinający, żeby nie zjechać akumulatora. Powodzenia