Tank007 E09
Tank007 E09
Witam. Jako że chwilowo stałem się szczęśliwym posiadaczem dwóch Tanków007 E09 postanowiłem przyjrzeć im się nieco bliżej. Myślę, że nie warto jest się zbytnio rozpisywać o wadach i zaletach tego mini światełka bo było już to wielokrotnie wałkowane na forum, chociażby w innym moim temacie -tutaj.
Chciałem jedynie zwrócić uwagę na dwie ciekawe rzeczy, które zaobserwowałem. Oba Tanki zostały zakupione na Banggood.com w odstępie miesiąca, mają one następujące numery seryjne: 402091349 (na moich zdjęciach zawsze leży po lewej), oraz 402090040 (analogicznie- na zdjęciach po prawej). Na pierwszy rzut oka z zewnątrz niczym się one nie różnią. Do środka nie zaglądałem ponieważ oba modele są dość skutecznie zaklejone.
Jednak po odpaleniu zaobserwowałem ciekawą rzecz. Okazuje się powtarzalność wykonania u Chińczyków jest na dość niskim poziomie. Mianowicie rozmiar spota w obu latarkach znacząco się różni (w lewej jest mniejszy). O ile na pierwszym zdjęciu nie jest to aż tak widoczne.
O tyle na następnej fotce widać to już nieco lepiej.
Świecąc na ścianę z odległości 10cm spot z latarki po lewej jest o 0,7cm mniejszy Moim zdaniem jest to bardzo duża różnica, szczególnie na 15, czy 30 metrach. Barwa światła w obu Tankach jest identyczna.
Kolejne porównanie, które przeprowadziłem to załadowanie do Tanków różnych ogniw. I tak na zdjęciu po lewej mamy Eneloopa, a po prawej Li-Ion.
Li-Ion jest widocznie mocniejszy, ale to mnie akurat nie dzwi Gołym okiem lepiej widać różnicę niż na zdjęciach. Mogę jedynie zwrócić waszą uwagę na krawędź jasnego fotela, na pierwszym planie po lewej- na Eneloopie widać jeszcze na nim wzory, na Li-Ion światło jest już na tyle jasne, że odbija się od materiału. Ogniwa, których użyłem to Panasonic Eneloop (BK-4MCC), oraz Li-Ion TrustFire 10440P. Oba nowe ,zakupione w zeszłym miesiącu, oraz naładowane na full- świeżo wyjęte z ładowarki. Jedyna wada, którą widzę przy używaniu Li-Ion (oczywiście poza czasem pracy) jest to, że ogniwa zabezpieczone są minimalnie dłuższe od zwykłych i wchodzą do Tanka na styk. Sprawia to, że trzeba użyć nieco więcej siły do włączenia go, a co za tym idzie trudno go obsługiwać jedną ręką. Poza tym różnica w jasności oraz zasiegu jest widoczna i warta zachodu ze znalezieniem zabezpieczonych 10440.
Co do różnicy w rozmiarze spota wiem, że jeden z kolegów na forum w tym tygodniu też otrzymał 3 szt. Tanka i jestem bardzo ciekaw, czy miał takie same spostrzeżenia. Manekinen
Chciałem jedynie zwrócić uwagę na dwie ciekawe rzeczy, które zaobserwowałem. Oba Tanki zostały zakupione na Banggood.com w odstępie miesiąca, mają one następujące numery seryjne: 402091349 (na moich zdjęciach zawsze leży po lewej), oraz 402090040 (analogicznie- na zdjęciach po prawej). Na pierwszy rzut oka z zewnątrz niczym się one nie różnią. Do środka nie zaglądałem ponieważ oba modele są dość skutecznie zaklejone.
Jednak po odpaleniu zaobserwowałem ciekawą rzecz. Okazuje się powtarzalność wykonania u Chińczyków jest na dość niskim poziomie. Mianowicie rozmiar spota w obu latarkach znacząco się różni (w lewej jest mniejszy). O ile na pierwszym zdjęciu nie jest to aż tak widoczne.
O tyle na następnej fotce widać to już nieco lepiej.
Świecąc na ścianę z odległości 10cm spot z latarki po lewej jest o 0,7cm mniejszy Moim zdaniem jest to bardzo duża różnica, szczególnie na 15, czy 30 metrach. Barwa światła w obu Tankach jest identyczna.
Kolejne porównanie, które przeprowadziłem to załadowanie do Tanków różnych ogniw. I tak na zdjęciu po lewej mamy Eneloopa, a po prawej Li-Ion.
Li-Ion jest widocznie mocniejszy, ale to mnie akurat nie dzwi Gołym okiem lepiej widać różnicę niż na zdjęciach. Mogę jedynie zwrócić waszą uwagę na krawędź jasnego fotela, na pierwszym planie po lewej- na Eneloopie widać jeszcze na nim wzory, na Li-Ion światło jest już na tyle jasne, że odbija się od materiału. Ogniwa, których użyłem to Panasonic Eneloop (BK-4MCC), oraz Li-Ion TrustFire 10440P. Oba nowe ,zakupione w zeszłym miesiącu, oraz naładowane na full- świeżo wyjęte z ładowarki. Jedyna wada, którą widzę przy używaniu Li-Ion (oczywiście poza czasem pracy) jest to, że ogniwa zabezpieczone są minimalnie dłuższe od zwykłych i wchodzą do Tanka na styk. Sprawia to, że trzeba użyć nieco więcej siły do włączenia go, a co za tym idzie trudno go obsługiwać jedną ręką. Poza tym różnica w jasności oraz zasiegu jest widoczna i warta zachodu ze znalezieniem zabezpieczonych 10440.
Co do różnicy w rozmiarze spota wiem, że jeden z kolegów na forum w tym tygodniu też otrzymał 3 szt. Tanka i jestem bardzo ciekaw, czy miał takie same spostrzeżenia. Manekinen
Ostatnio zmieniony wtorek 22 gru 2015, 18:49 przez piciex, łącznie zmieniany 1 raz.
Dwie latarki mają nr zaczynający się od 4, i jedna od 3. Na próbę jedną próbowałem rozkręcić i rozkręciłem w palcach, drugą bez problemu poluzowałem, więc kleju pożałowali, choć sterownik cały zalany. Pasty pod diodą też pożałowali bo nie było jej tam w ogóle.
Chłodzenie prawie nie istnieje, wszystkie będe poprawiał. Zwróćcie uwagę na tą kroplę kleju która podnosiła podłoże diody do góry i jeszcze zmniejszała kontakt z "dziurą". W weekend jak będzie czas pomierzę prądy, ale takie sprawdzenie na szybko dwóch sztuk wykazało 1,70A a w drugiej 1,40A, choć mogło być niedokładne. Zasilane eneloopami.
Wszystkie 3 dają takie same światło, spoty takie same, dobrze wycentrowane, żadnych jajek. Ogólnie rozkład światła mi się podoba, jest i zasięg, jest i sporo światła po bokach. Ale jeszcze postaram się zrobić jakąś dobrą fotkę i ocenić.
Chłodzenie prawie nie istnieje, wszystkie będe poprawiał. Zwróćcie uwagę na tą kroplę kleju która podnosiła podłoże diody do góry i jeszcze zmniejszała kontakt z "dziurą". W weekend jak będzie czas pomierzę prądy, ale takie sprawdzenie na szybko dwóch sztuk wykazało 1,70A a w drugiej 1,40A, choć mogło być niedokładne. Zasilane eneloopami.
Wszystkie 3 dają takie same światło, spoty takie same, dobrze wycentrowane, żadnych jajek. Ogólnie rozkład światła mi się podoba, jest i zasięg, jest i sporo światła po bokach. Ale jeszcze postaram się zrobić jakąś dobrą fotkę i ocenić.
Dla eneloopów nie straszny taki prąd, to raptem 2C Po za tym wg informacji z zagramanicznych recenzji, czas pracy w trybie max to około 28 minut. Więc dla pojemności 750mAh wychodzi prąd 1,5A, z grubsza się zgadza. Ta przetwornica musi mieć jakąś tragiczną sprawność.vin324pl pisze:Manekinen,
1,7A i 1,4 A ?
To bardzo bardzo dużo jak z AAA ....
[ Dodano: 16 Listopad 2014, 20:35 ]
Dzisiaj zabrałem się za te latarki, i choć na poprawę chłodzenia czasu zabrakło, to pomierzyłem je trochę. 1,46A, 1,54A, oraz 1,71A. Dwie z nich rozkręciłem w palcach, trzecią (1,71A) imadłem i szwedem Już myślałem że ją wykręcę jak gąbkę, ale klej puścił, i jedyne straty to oring który chyba też był przyklejony. W żadnej latarce nie ma ani kropli pasty. Po kilku minutach pracy początkowy prąd spada o jakieś 10% (zasilanie stałe 1,15V), temperatury obudowy 36, 40, 42*C. To samo zmierzę po poprawieniu chłodzenia, ale wydaje mi się że różnic dużych nie będzie. Bardzo interesuje mnie jeszcze sprawność przetwornicy - ale już nie dzisiaj.
Pomierzyłem sprawność przetwornicy w tanku:
Ominięty sterownik, dioda podłączona bezpośrednio pod przetwornicę.
Wej 1,25V 1,75A
Wyj 3,00V 480mA
66%
Poniżej ze sterownikiem , tutaj dochodzi pobór prądu przez sterownik oraz sprawność sterowania pwm:
Tryb max
Wej 1,25V 1,64A
Wyj 3,00V 420mA
61%
Tryb middle
Wej 1,31V 510mA
Wyj 2,12V 128mA
41%
Tryb min
Wej 1,27V 33,5mA
Wyj 1,60V 3,20mA
12% (chyba sterownik żre więcej prądu jak sama dioda)
post zaktualizowałem, wcześniej pomieszały mi się liczby, teraz powinno być dobrze.
Ominięty sterownik, dioda podłączona bezpośrednio pod przetwornicę.
Wej 1,25V 1,75A
Wyj 3,00V 480mA
66%
Poniżej ze sterownikiem , tutaj dochodzi pobór prądu przez sterownik oraz sprawność sterowania pwm:
Tryb max
Wej 1,25V 1,64A
Wyj 3,00V 420mA
61%
Tryb middle
Wej 1,31V 510mA
Wyj 2,12V 128mA
41%
Tryb min
Wej 1,27V 33,5mA
Wyj 1,60V 3,20mA
12% (chyba sterownik żre więcej prądu jak sama dioda)
post zaktualizowałem, wcześniej pomieszały mi się liczby, teraz powinno być dobrze.
Ostatnio zmieniony niedziela 23 lis 2014, 19:49 przez Manekinen, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie wiem, czy to czasem nie jest efekt tego, że sterownik może pracować w dużym zakresie napięcia wejściowego (0,9-4,2V).
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Wychodzi, że jednak przy zasilaniu Ni-Mh najekonomiczniej wychodzi tryb max
Ciemności rozświetlają mi:
Nie znalazłem jakoś żeby ktoś gdzieś sprawność sprawdzał w tej latarce (wszyscy piszą tylko że jest słaba), więc nie mam do czego moich wyników przyrównać. Mierzyłem i liczyłem to 3 razy i niby jest ok, ale jakoś dziwnie to wyszło, czemu na średnim trybie jest tylko 40%, powinno być chyba więcej niż na max. Chyba że to pwm tak krzaczy.
E09 jak i znakomita większość latarek na 1x/2xAA/AAA jest zbudowana na PAM2803.Manekinen pisze:Nie znalazłem jakoś żeby ktoś gdzieś sprawność sprawdzał w tej latarce (wszyscy piszą tylko że jest słaba), więc nie mam do czego moich wyników przyrównać.
...
Wg. DS PAM2805 sprawność przy Vin=1.3V, Vf=3.4V i Iled=350mA to ok. 70%, więc to 66% dla Vin=1.25V, Vf=3.0V i Iled=480mA brzmi realnie.
Dla Vin poniżej 1.3V sprawność mocno spada, np. dla Vin = 1.0V, to już ok. 40%, wiec jakość styków/sprężyn przy zasilaniu 1xAA ma duże znaczenie (duże prądy, duży spadek napięcia). Sprawność może być też obniżona przez zły dobór elementów, np. w wielu driverach zamiast zalecanej diody Schottkyego 2A są 1A, a cewki 3.3uH zamiast zalecanej 4.7uH, itd.
Pozdrawiam
[ Dodano: 24 Listopad 2014, 16:54 ]
Wygląda na to że przez PWM pomiar jest przekłamany, wg. DS min. Vf dla XP-G to ok. 2.5V.Manekinen pisze:...
Mierzyłem i liczyłem to 3 razy i niby jest ok, ale jakoś dziwnie to wyszło, czemu na średnim trybie jest tylko 40%, powinno być chyba więcej niż na max. Chyba że to pwm tak krzaczy.
źródło: link