domena
+1maciex93 pisze:Reklamy na światełkach - nigdy!
Ściepa - jak najbardziej.
Popieram przedmówców mówiących, żeby założyć w dziale dla zalogowanych wątek ze deklaracjami kwot zrzuty, i ew. podać kwotę docelową.
Potwierdzam, że w różnych projektach to działa.
Działa bez bajerów, bez "naznaczania" darczyńców. Bez formalizacji (stowarzyszeń - odradzam, duża *kupa* papierkologii, wymagane walne, zarządy, głosowania, (i jak się człowiek zagapi, to traci się kontrolę nad czymś, co się założyło i zostaje się skreślonym z listy członków) itd. Fundacja lepiej, ale podobnie). Gadżety też mnie nie pociągają i wydają mi się zbędę*.
Konkurs na nowe logo popieram, tylko, żeby wybór ostateczny zatwierdzał Calineczka, chyba, że sam zdecyduje inaczej. I z możliwością zostania przy tym co jest jeżeli nie będzie godnego następcy - nic na siłę.
Mogę spróbować spytać, kto i za ile migrował jedno duże forum z phpBB na coś innego, ale nie dam głowy, czy mi się uda dowiedzieć.
Jestem dobrej myśli
Pozdrawiam, marmez
*-...gadżety - choć jako osobny niezależny od finansowania forum projekt by mi nie przeszkadzały, byle nie było to czysto komercyjne przedsięwzięcie jednostki, bez korzyści dla światełek.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Myślałem że to jasne - ale wytłumaczę - wszelkie dodatki stojące pomiędzy działaniami koszt - zapłata zmniejszają szansę na załatwienie tego.skaktus pisze:Ludzie, nie popadajcie w skrajności - mam wrażenie, że każdy wychodzi z założenia - wpłacę i wolę być totalnie anonimowy bo jak ktoś się doczepi to będzie źle. Gadżety, wyróżnienia, kubki, smycze, naklejki na innych forach to działa od lat i nie ma problemów. Są zloty, dodatkowa sprzedaż itd i jest ok. Smycze zazwyczaj rozchodzą się w kilka minut a ludziom świecą się oczy jak widzą że mogą pokazać że należą do jakiejś grupy.
Stowarzyszenia, gadżety, kolorowe nicki, nagrody, wyróżnienia - i wszystko co przyjdzie do głowy, niezwiązane z podstawowym działaniem forum (przypomnijcie sobie jak forum nie działało) oczywiście może być realizowane ale w INNYCH TEMATACH JAKO ODRĘBNE SPRAWY!!!
Przypominam o co chodzi w tym temacie - chodzi o CIĄGŁOŚĆ DZIAŁANIA FORUM i nienarażanie pojedynczych ludzi (którym serdecznie dziękujemy za poświęcenie i czasowe i materialne) na w/w koszty które ponoszone są na rzecz WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW.
Zobaczcie np w tym temacie - dyskusja od dłuższego czasu nie zawiera żadnych konstruktywnych uwag tylko cytuję: "Gadżety, wyróżnienia, kubki, smycze, naklejki" o kolorowych nickach nawet szkoda wspominać.
Chcesz mieć różowy Nick - stwórz temat - zorganizuj innych którzy będą uważać ten pomysł za ciekawy a nie zaśmiecaj tematu który jest istotny dla istnienia samego forum.
Chyba nie zrozumiałeś do końca o co chodzi - jeśli chcesz wpłacasz kasę, nie chcesz nie wpłacasz. Jeśli chcesz wspomóc inaczej koszty utrzymania forum - kupujesz smycz, kubek czy co tam będzie (o ile będzie). Jakoś nie spotkałem się z problemem o którym piszesz tj:
Temat jest ogólną dyskusją i głośnym gdybaniem. A wiadomo, że gdybanie to jedno a życie to co innego.
Nie musisz odrazu wszystkiego negować. Skoro u innych zadziałały wpłaty i gadżety to czemu tutaj miało by to nie zadziałać ?
Trochę wiary w ludzi
Przykładowo na jednym z for na którym działa popularna marka samochodowa, same smycze dały zysk z którego udało się opłacić domenę, serwer i trochę zmian na forum (taptalk itd). Więc nie widzę czemu tutaj to by się nie miało udać.Myślałem że to jasne - ale wytłumaczę - wszelkie dodatki stojące pomiędzy działaniami koszt - zapłata zmniejszają szansę na załatwienie tego.
Temat jest ogólną dyskusją i głośnym gdybaniem. A wiadomo, że gdybanie to jedno a życie to co innego.
Nie musisz odrazu wszystkiego negować. Skoro u innych zadziałały wpłaty i gadżety to czemu tutaj miało by to nie zadziałać ?
Trochę wiary w ludzi
ILPT
Również jestem jak najbardziej za. Chętnie pomogę.marmez pisze:+1 .maciex93 pisze:Reklamy na światełkach - nigdy!
Ściepa - jak najbardziej.
Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah
Ja chcę forumowy kubek i smyczkę
Smyczki to nawet dwie
teraz gdybamy, koszt kubka, smyczy, po 10 zeta, niech kosztuje 20 pln za 1 szt na forum już pakowanie 10, czyli kosztuje 30 pln 1 szt
ale dwie szt to już tylko 50, do tego 2 smyczki po 20 zeta
i juz jest 40 na forum
ale niech tylko 10 będzie i 100 ludzi coś kupi, mamy 1000
Smyczki to nawet dwie
teraz gdybamy, koszt kubka, smyczy, po 10 zeta, niech kosztuje 20 pln za 1 szt na forum już pakowanie 10, czyli kosztuje 30 pln 1 szt
ale dwie szt to już tylko 50, do tego 2 smyczki po 20 zeta
i juz jest 40 na forum
ale niech tylko 10 będzie i 100 ludzi coś kupi, mamy 1000
Pomysł z kubkami i smyczkami wydaje mi się dobry. Na innych forach z powodzeniem są organizowane takie akcje. Mamy dwa w jednym. Wspieramy forum, a co ważniejsze mamy bajeranckie gadżety Od strony technicznej też nie ma problemu. Nawet nie trzeba się fatygować "na miasto" bo usługę można zamówić w necie.
Co do bezpośredniego wsparcia finansowego to też można zadziałać za pomocą różnych serwisów (chociażby donate button w paypall), a żeby połechtać "próżność" można dodać jakąś specjalną rangę.
Co do bezpośredniego wsparcia finansowego to też można zadziałać za pomocą różnych serwisów (chociażby donate button w paypall), a żeby połechtać "próżność" można dodać jakąś specjalną rangę.
A po co wam te tysiące? Tak jak napisał belushi to nie są wielkie kwoty.
belushi pisze:Nie za dużo kombinacji? Przychodzi termin, hasło "zrzuta" i jest po sprawie. Najważniejszy początek- opłaty za serwer+domenę to są stosunkowo małe sumy. Migracja domeny i wyprowadzenie forum to koszt, ale nie robi się tego codziennie, wiec przy 100 osobach zrzuta po 10 zł utrzyma forum na najbliższe 3 lata.
Zrzuta na hasło najprostsze rozwiązanie. Wszelkie wyrożnienia beda powodowały tworzenie grupek lepsi i gorsi.
Dla gadzeciaży fajna opcja mogłby być możliwy zakup latarek forumowych, z logiem/napisem światełka.pl. Cena zakupu to 50% koszt latarki imodyfikacji a 50% darowizna na serwer. Latarki by mogły by być w rożnych rozmiarach 16340, 18650, (x) × 18650 Dla mnie by to był gadżet kolekcjonerski, co roku lub dwa mogła by wychodzić nowa wersja, nowa dioda itp.
Dla gadzeciaży fajna opcja mogłby być możliwy zakup latarek forumowych, z logiem/napisem światełka.pl. Cena zakupu to 50% koszt latarki imodyfikacji a 50% darowizna na serwer. Latarki by mogły by być w rożnych rozmiarach 16340, 18650, (x) × 18650 Dla mnie by to był gadżet kolekcjonerski, co roku lub dwa mogła by wychodzić nowa wersja, nowa dioda itp.
- Calineczka
- Kontakt:
I ten pomysł podoba mi się najbardziej. Wydaje się być prosty i skuteczny.piciex pisze:Calineczka, mogę podać przykład jak to wygląda na innym forum na którym bywam. Mianowicie jakieś 2-3 tygodnie przed terminem opłaty domeny admin otwiera temat pt. "Zbiórka na opłacenie domeny". W tymże temacie wszyscy chętni wrzucają posty: Zenek- deklaruję 20zl, Roman- deklaruję 8zl, Stefan- deklaruję 30zl. Admin na bieżąco kontroluje sytuację i pilnuje, aby deklaracji zebrało się nieco "na górkę" i wtedy mówi STOP. Wszystkim deklaratorom rozsyła PW z nr swojego konta do wpłaty- wg. kolejności zgłoszeń. Jeśli, któryś da ciała (ale to się nigdy nie zdażyło) wtedy dosyła PW do tych deklaratorów z "górki". Następnie wszystkim ładnie dziękuję i po sprawie. Nikt niczego nie wygrywa, niczego nie zyskuje- po prostu zwykła dobra wola. Jestem tam od 4 lat i z doświadczenia powiem Ci, że taka zbiórka trwa 3-4min, a ci których akurat nie było na forum potem się pienią, że oni też się chcieli złożyć... To się sprawdza- naprawdę polecam.
Co do zmian to się nie wypowiadam bo za cienki stażem tu jestem, a pozatym mi się podoba.
Nie mam nic przeciwko Panowie, by forum zaczęło żyć bardziej gadżetami. W tym jednak sensie, chcecie, weźcie się za to, róbcie dla siebie, dla zabawy...nie chcę opierać funduszy na serwer i domenę z tychże, bo za bardzo od...mody(?), potrzeby chwili zależą.
Przegadam z administracją temat i zaczynam szukać pewnego, dobrego serwera. I tak zakładaliśmy z Pikomem, że wrzucimy w nadchodzącym roku światełka na coś lepszego bo home ledwo sobie z nami daje radę... .
I jeszcze raz zaznaczę, nie czuję, bym sam tu ze wszystkim walczył i tak, na szczęście, nie jest! Jest wsparcie finansowe, admini i moderatorzy moim zdaniem są ŚWIETNI....Wy też, Panowie współuzależnieni . To przede wszystkim Wy tworzycie klimat tego miejsca. Bardzo Wam dziękuję za taką postawę, zainteresowanie, chęć pomocy. To wielka radość widzieć, że Wam zależy by to, co zacząłem, trwało
- smokuxx1987