LATARKA CZOŁOWA ROWEROWA CREE XML-T6 2 x R2 HELP...

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Filippo

LATARKA CZOŁOWA ROWEROWA CREE XML-T6 2 x R2 HELP...

Post autor: Filippo »

Witam wszystkich Jaśnie Oświeconych.
Jestem nowy na forum i potrzebuje waszej fachowej pomocy.
Szukam dobrego oświetlenia na rower. Myślałem o jakimś pakiecie firmowym, ale albo cena, albo jakość powalała :cry: Trafiłem tu dzięki forumrowerowe.org :wink:
Po zapoznaniu się z kilkoma tematami z waszego forum dostałem olśnienia i znalazłem coś co mnie w 100% zadowoli.
Myślę o zestawie krótkie - długie światła i tu czapki z głów dla Kuras77 i jego tematu Duet rowerowy czyli 5xXP-G + 1xXM-L (długie/krótkie).
Interesuje mnie zestaw mtb krótkie do jazdy po mieście bez oślepienia i długie w terenie leśnym do szybkiej jazdy.
Z uwagi na brak możliwości produkcji body znalazłem taki zestaw jako podstawę.
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=hOV9ibIEPe0
http://www.youtube.com/watch?v=D3WWHFhhsKU
Tutaj linki do ofert.
http://www.banggood.com/3-CREE-XML-T6-5 ... 42448.html
http://www.aliexpress.com/item/3000LM-1 ... o_detail_a
i oferta krajowa
http://allegro.pl/2w1-latarka-cree-czol ... 89697.html
http://allegro.pl/super-latarka-czolowa ... 14725.html
http://www.ledovo24.pl/pl/p/LAMPA-ROWER ... XPE-R2/104
Tutaj znalazłem trochę inny model z aluminiowymi koronami oraz włącznikiem na kierownicę.
http://www.aliexpress.com/item/Aluminum ... 66125.html
Co oferta to podaje inne lumeny :???: Zastanawia mnie również różnica w budowie oraz różne ceny... Myślę głównie nad zakupem na all...

Chciałbym aby ten zestaw zmodować tak aby boczne światła odpowiadały za światła krótkie-miejskie oraz doświetlanie boków, modyfikacja drivera oraz kalimatorów lub zastosowanie takiej korony z daszkiem
Obrazek
Światło środkowe jako długie, włączane dodatkowo po wjeździe w teren oraz używane na mikroswitchu do mrugania oślepiającym samochodom.
Sterowanie na kierownicy to już hands made ala Kuras77.
Co o tym sprzęcie myślicie, czy warto kupować, czy da się to zmodować, czy 2x18650 wystarczy na kilka godzin jeżdżenia?
Hetman

Post autor: Hetman »

Do jazdy po mieście to convoy s2 albo zamiennik + optyka 20*x60*. W teren to inna bajka i tu już możesz powalczyć z takimi pomysłami :) .
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Bez długich daszków każda z lamp będzie oślepiać.

Poczytaj tematy na forum - masz tam praktycznie wszystko czego szukasz.
ILPT
Filippo

Dzięki za odpowiedź. Convoye mnie nie interesują. Myślę o patencie długie - krótkie. Zastanawiam się czy jest to dobra lampka z dobrymi podzespołami czy jakiś h... chińczyk. Czy można jej wymieniać divery i kolimatory. Jeśli tak to jakie i jak wymienić? Co z ewentualnym sterowaniem w kierownicy. Jakaś mała instrukcja, podpowiedź gdzie szukać dla laika.
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Filipo. Widzę że jesteś z ostrowa więc jak byś chciał możemy się kiedyś postkać na mieści i pokaże Ci moje światła :) Mam właśnie coś podobnego jak pokazałeś to światło z daszkiem. Daj tylko znać kiedy i jak na PW.
Pozdrawiam
Filippo

Kubasswiatelka witam kolegę z okolicy, dzieki za info. Narazie jestem uziemiony. Kompletuje sprzęt na nowy wiosenny sezon. Na fotce chodziło mi o daszki do lampek żeby uniknąć oślepiania. Jak coś to kontakt pw ;-)

[ Dodano: 13 Listopad 2014, 16:29 ]
Czy żaden z forumowiczów nie może określić wartości tego zestawu oraz możliwości modowania?
Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Hej, miło że moja konstrukcja inspiruje innych forumowiczów :) Metodą prób i błędów doszedłem do miejsca, w którym mogę powiedzieć, że jestem w pełni zadowolony i usatysfakcjonowany efektem i nie chodzi tu tylko o moc i ilość światła ale przede wszystkim jego rozłożenie i opcję do lasu i miasta z łatwym przełączaniem. Dlatego też proponowałbym koledze rozwiązanie zbliżone do mojego, bez daszków ale z przesłoną i to na środkowej lampce działającej jako światła krótkie i dwiema zewnętrznymi lampkami z odmiennymi optykami jako światła długie. Sam pomysł wykorzystania body od tanich lampek jest dobry ale pod warunkiem, że średnice będą odpowiadały przyszłym soczewkom. Dlatego przed kupnem zacząłbym właśnie od doboru tych elementów. Ja bym do wszystkich trzech lampek wsadził po jednej diodzie XM-L i na lampki świateł długich dałbym po 3A a na środkową 2A. Dwie zewnętrzne soczewki powinny różnić się skupieniem - proponowałbym duet 11' i jakieś 40'. Za to środkowa lampka koniecznie musi być wyposażona w reflektor a nie soczewkę ponieważ tylko na reflektorze przyklejona przesłona da wyraźne odcięcie. W Twoim przypadku wystarczy jeden sterownik do wszystkich lampek - ja z racji różnych diod a więc i prądów musiałem dać dwa.
To tyle z grubsza - spróbuj dojść jakie średnice wewnętrzne mają wybrane przez Ciebie body lampek a ja spróbuję znaleźć do nich odpowiednie optyki :)
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Witam.
Mam pokrewną latarke.
najprawdopodobniej do bocznych świateł podejdą kolimatory 20mm.
Proponuje z bocznych zrobić światła mijania, czyli dokupić 2 kolimatory owalne.
U mnie jest to w ten sposób rozwiązane że jest jeden driver sterujący, i każda dioda ma osobny driver, w tą środkową idzie 2.2A w boczne po 0,8A, boczne drivery można łatwo zmodować poprzez dolutowanie rezystora pomiarowego.
Tryby są realizowane w ten sposób
1 2 Boczne lampki świecą
2 Środkowa lampka świeci
3 Wszystkie lampki świecą
3 Wszystkie lampki w trybie stroboskop.

Lampka nie jest głupia, ale ma jedną zasadniczą wadę:
Wszystkie moduły są ustawione na sztywno pod tym samym kątem do podłoża, co skutkuje tym że gdy do bocznych lampek damy kolimatory owalne i ustawimy tak żeby nie raziły kierowców, to środkowa lampka świeci w to samo miejsce co te boczne, wyżej jest jedynie tyle co promień główny jest szerszy od promienia z kolimatora.
Po za tym trzeba poprawić oryginalną termikę, przede wszystkim w środkowej lampce.
Ostatnio zmieniony środa 19 lis 2014, 06:15 przez smokuxx1987, łącznie zmieniany 1 raz.
Filippo

No nareszcie jakieś konkrety :mrgreen: bo wskazówki typu wszystko masz na forum to sobie w buty można włożyć :???: Przejrzałem całe forum rowerowe od 2013 i nic konkretnego na temat mojego przyszłego zestawu nie znalazłem...
Dziękuję kolegom-fachowcom Kuras77 i smokuxx1987.
Niestety ze względu na znikome zainteresowanie tym tematem aż do waszych wypowiedzi wstrzymałem się z zakupem i spłukałem się już w tym miesiącu z kasy na inne wyposażenie. Szykuje sprzęt do sezonu wiosennego :smile: tak więc zakup latarki przekładam na nowy miesiąc. Jak już ją będę miał to wrzucę konkretne zdjęcia jak to wygląda w środku licząc na waszą pomoc w modzie pod siebie.
Kuras77 na chwilę obecną jeśli chodzi o wymiary to dokopałem się do tego
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Latarka o której rozmawiamy jest prawdopodobnie podróbką TrustFire TR-D003.
Kuras77 po twojej wariacji latarkowej nie dziwie się, że proponujesz wrzucić 3xXML :wink: ale bardziej pasowałoby mi oszczędne rozwiązanie smokuxx tzn. środek xml jako światło długie z kalimatorem np. 11' lub 15' ewentualnie podkręcenie do 3A, a boczne zostawić XPE R4 lub R2 (różnie piszą co tam jest) pod warunkiem że pociągną zwykłe oświetlanie krótkie w ruchu miejskim. Do XPE zastosowanie kalimatorów 40' lub 50' aby po wjeździe do lasu i zapaleniu głównego xml łączyły się bez ciemnych dziur razem. Czy to jest możliwe???
smokuxx zgadzam się z tobą. Brak ruchomości pojedynczego reflektora ze względu na połączenie to minus ale całość skierował bym pośrednio jak tylko jest to możliwe na wprost, a do XPE oczywiście przesłona... może hand made ruchoma.
Jeśli chodzi o XPE jako krótkie łączyło by się to z wymianą oprócz kalimatora również reflektora, oraz drivera czy się mylę???
Chodzi mi o zbliżony efekt jak tu
Obrazek
Coś pośredniego między niebieskim i czerwonym odpowiedzialne boczne XPE a zakres między żółtym a początkiem czerwonego główny XML.
Mam ofertę gdzie gość dodaje do latarki 4x Akumulatory VIZION BRC 18650 2x6800mAh 3.7V oraz 2x4800mAh 3.7V. Czy to są dobre akumulatorki???
Docelowo chce założyć holder 2S2P i u niego mogę dokupić jeszcze 2x6800mAh. Kwestia czy warto i czy 4x6800mAh wystarczy na kilka godzin?
Jeszcze jedno pytanie dlaczego nie wykorzystujecie do zasilania latarek gotowych POWERBANK takich od telefonów, różnica na wyjściu napięcia, za mała pojemność?
Na koniec mały OT :o
Znalazłem do kupienia w sieci, Kurass77 tu już byś miał pełne pole do popisu :lol: smokuxx minus, że wszystko w jednym rzędzie :cry: ale działo niezłe...
Obrazek
Obrazek
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Gościa na psy od razu, a przynajmniej postraszyć. Max pojemność 18680 to 3350. I mówimy tu o markowych akku.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Boczne XP-E Mają osobne drivery i to na nich można zwiększyć prąd poprzez dolutowanie na kanapke rezystora pomiarowego.
W kwestii tych bocznych wymiana driverów nie ma sensu, to tylko dodatkowy koszt.
W fabrycznej konfiguracji te boczne sobie radzą, natomiast ich barwa nie jest rewelacyjna, więc ja bym wymienił diody na takie o bardziej neutralnej barwie coś w okolicach 3C.
Wymiana na inne diody o większej sprawności też jest do przemyślenia.
Co najmniej XP-E2, albo XM-L2.

Ja polecam do bocznych kolimatory owalne 15x60 albo 15x45. Wtedy nie musisz kombinować z daszkiem na którym masz większe straty światła to po 1, po 2 daszek kiepsko działa w przypadku optyki kolimatorowej i musiał by dość dużo wystawać poza lampke.
Kolimatory owalne w lesie się sprawdzają bo dają szerokie światło na boki na bliską odległość.

Jeśli jeszcze nie kupiłeś to rozważ tą propozycje : http://www.fasttech.com/products/1/1000 ... ode-1200lm

Każdy moduł regulowany góra-dół.

Jeśli chcesz dobry pakiet z rzeczywistą pojemnością to najlepiej samemu sobie zrobić z ogniw dostępnych w sklepiku forumowym.
Za 6 ogniw o pojemności 2Ah zapłacisz 40 zł

Tak z doświadczenia 2S3P jest wystarczający, czyli 6 ogniw o pojemności np 2Ah daje pakiet o pojemności 6Ah przy napięciu 7.2V.
Te oferowane przez producentów lampek rowerowych mają może połowę tej pojemności.
Filippo

smokuxx TrustFire TR-D012
Obrazek
:o BAJKA ale ta cena... chociaż muszę to przeliczyć bo przy mojej modyfikacji może twój pomysł wyjdzie taniej. Te dupki w jakże męskim kolorze, nie do przyjęcia. Koledzy mogliby stwierdzić, że coś ze mną nie tak. Nie obrażając nikogo :roll: Myślałem żeby się zmieścić w 150 pln chociaż nie wiem czy z moim pomysłem to możliwe.
W tym co ty polecasz wszystkie są na xml, jest sterowanie przy kierownicy, które średnio mi pasuje. Wolałbym tylko 2 microswitche wł-wył osobno zewnętrzne oraz środkowa + wskazanie stanu rozładowania (które tu jest fajne) bez zbędnych wodotrysków typu stroboskop albo regulacja mocy. Zostałyby tylko ewentualnie kalimatory, zwiększenie pakietu baterii oraz może mała modyfikacja sterowania przy kierownicy jw. ;-)
Jeżeli zdecydowałbym się jednak zostać przy mojej to po zakupie jeśli moc lub barwa XP-E nie będą mi odpowiadać to wymiana na xml2. Jeżeli zastosuje kalimatory, które polecasz to wyeliminuje oślepianie w cyklu miejski bez budowania jakiś tam daszków??
Jeśli chodzi o pakiet to pisałem 2SP2 czyli około 8Ah, czy to by wystarczyło w przypadku obydwóch zestawów??
Czy musiałaby być twoja wersja 2SP3, której nie zrozumiałem bo 6 x 2Ah to 12Ah a nie jak piszesz 6Ah czy coś pokręciłem?
Tak wyglądają te cuda za 7pln sztuka, gość dorzuca do zestawu...
Obrazek
W wolnej chwili rzucę okiem na sklepik :mrgreen:
Hetman

Post autor: Hetman »

Awatar użytkownika
Kuras77

Post autor: Kuras77 »

Zamierzałem więcej napisać odnośnie przerabiania pierwszego zestawu a nawet myślałem, by namówić Cię jednak na budowę lampek od podstaw ale wydaję mi się, że zaproponowana opcja TrustFire TR-D012 plus dorobienie ruchomej przesłony to będzie idealny zestaw dla kogoś, kto chce w sumie niewielkim kosztem i nakładem pracy mieć funkcjonalną lampkę. Ewentualnie możesz pokusić się o przerobienie zasilania tak, by można było zapalać oddzielnie lampki plus wymiana w dwóch lampkach soczewek tak by zróżnicować ich skupienie. Wtedy na środkową dajesz na stałe przesłonę jak w moim projekcie do dwóch bocznych lampek dajesz soczewki 11' i 40' i masz super komplet :)
Filippo pisze:Czy musiałaby być twoja wersja 2SP3, której nie zrozumiałem bo 6 x 2Ah to 12Ah a nie jak piszesz 6Ah czy coś pokręciłem?
Ale kolega wyraźnie napisał, że przy napięciu 7,2V a nie znamionowym dla ogniw 3,7V.

PS.
Popatrzcie jaki szajs ludzie sprzedają na Allegro - ta nazwa a przede wszystkim pojemność... :o
I żeby było śmiesznie ludziska to łykają! :lol:
http://allegro.pl/akumulator-18650-6800 ... 21900.html
Ostatnio zmieniony czwartek 20 lis 2014, 18:45 przez Kuras77, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Ja mam dokładnie taką http://www.lightmalls.com/3t6-bike-ligh ... p-cap-only
Stan naładowania pokazuje włącznik który w zależności od napięcia świeci na zielono, niebiesko, pomarańczowo lub czerwono.
6 ogniw pakiet 2s3p czyli 2szeregi po 3 ogniwa równolegle to daje 6Ah przy napięciu z 2 ogniw w szeregu czyli 7.2 V.
2S2P czyli 4 ogniwa to moim zdaniem takie minimum.
Z tych ultrafire to nawet 10 ci nie wystarczy na pożądny pakiet.
ODPOWIEDZ