Czy warto -Cree XP-G R5 + 3W LED 348LM 5-Mode White Headlamp
Czy warto -Cree XP-G R5 + 3W LED 348LM 5-Mode White Headlamp
Hej,
Czy miał ktoś do czynienia z tą czołówką ?
I czy jest to sensowny zakup czołówki do 15$ ? (bez zooma do bliskich prac)
Cree Xp-G R5
Czy można kupić oddzielnie tylną obudowę na 2x18650 ?
Pozdrawiam Issac
Czy miał ktoś do czynienia z tą czołówką ?
I czy jest to sensowny zakup czołówki do 15$ ? (bez zooma do bliskich prac)
Cree Xp-G R5
Czy można kupić oddzielnie tylną obudowę na 2x18650 ?
Pozdrawiam Issac
Tu trochę z nią działałem
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12296
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=12296
Ja nie polecam tej czołówki... Bez modyfikacji się raczej nie obejdzie, obudowa słabej jakości, kiepskie przewody. Przerobiłem sztukę i właściciel jest zadowolony, ale roboty sporo.
Jeżeli nie przeszkadza Ci waga to lepszym wyborem będzie ta czołówka:
www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13409
Jeżeli nie przeszkadza Ci waga to lepszym wyborem będzie ta czołówka:
www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13409
Z tym zasobnikiem to właśnie lipa lekka, swoją drogą ciekawe czy ktoś próbował na fasttech się dowiedzieć czy mają stare zasobniki luzem na sprzedaż....
W standardzie dwa paski ale z pasmanterii można sobie kupić z metra gumki z zapinkami i zrobić dodatkowy od góry. Po modzie bardzo fajna czołówka, przed niestety chłodzenie ( dziura pod flood/ brak pasty i wystający szpic pod throw) i zasilanie ( sterownik loteria) skopane.
W standardzie dwa paski ale z pasmanterii można sobie kupić z metra gumki z zapinkami i zrobić dodatkowy od góry. Po modzie bardzo fajna czołówka, przed niestety chłodzenie ( dziura pod flood/ brak pasty i wystający szpic pod throw) i zasilanie ( sterownik loteria) skopane.
Ostatnio zmieniony sobota 22 lis 2014, 09:32 przez vin324pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Zbychur,
Doszedłeś co było powodem jej samozapłonu ?
TZN, czemu ten scalak zaczął się rozgrzewać?
wydawała mi się opcja idealna... a tu
edit:
Jacek318,
nie odpowiada mi zoom i rozkład światła...
vin324pl
właśnie zapytałem.. a czy można gdziekolwiek kupić jakieś uchwyty na pasek - 18650?
Chciałbym kupić wtedy taką jak w temacie, tylko bez bubli do 100zł... macie coś do polecenia ?
Doszedłeś co było powodem jej samozapłonu ?
TZN, czemu ten scalak zaczął się rozgrzewać?
wydawała mi się opcja idealna... a tu
edit:
Jacek318,
nie odpowiada mi zoom i rozkład światła...
vin324pl
właśnie zapytałem.. a czy można gdziekolwiek kupić jakieś uchwyty na pasek - 18650?
Chciałbym kupić wtedy taką jak w temacie, tylko bez bubli do 100zł... macie coś do polecenia ?
Ostatnio zmieniony sobota 22 lis 2014, 09:33 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten sterownik to straszna kicha, moim zdaniem pierwsza rzecz do wytwórnia, choćby dlatego że trzeba inwestować w ogniwa z zabezpieczeniem. Nie wiem dlaczego to się grzeje, ale dzieje się tak w przypadku każdego egzemplarza jaki miałem na stole. Obecnie też mam egzemplarz i było podobnie, jest bardzo gorąco w tych okolicach sterownika, nawet kiedy lampka teoretycznie jest włączona. Żeby coś z niej wycisnąć trzeba niestety przebywać środek, ale da się wtedy fajnie zrobić chłodzenie. Jest przy tym dużo pracy, ale też i spore możliwości. Do szybkiej i prostej modyfikacji się nie nadaje.
Używam tej czołówki już od dawna. Trochę ją zmodowałem.
Wymieniłem diody na XM-L T5 4B jako flood i XP-G2 R5 3C jako throw.
Zasadniczej przeróbce poddałem sterownie.
Wyrzuciłem oryginalny driver i zastosowałem 2x nanjg 101C z kilkoma odlutowanym AMC.
Wyrzuciłem też oryginalny włącznik gdyż miał potworne spadki napięcia i musiałem
całe sterowanie oprzeć na microswitchu.
Jeden nanjg został pozbawiony diody zabezpieczającej i procesora i pracuje jako SLAVE.
Sterowanie odbywa się tak:
- przytrzymanie switcha powyżej 2s - on/off
- 1 klik - tryb do przodu
- 2 krótkie kliki - tryb do tyłu
- 3 krótkie kliki - opcja BOOST czyli FULL światła z obu diod na raz przez 10s z możliwością przerwania w dowolnym momencie.
- 4 krótkie kliki - zmiana diody ze świecącej na tę która nie świeciła (rzecz jasna)
- 5 krótkich klików - pomiar napięcia AKU sygnalizowany błyskami.
Tryby jakie zaprogramowałem to moon, 2, 10, 35, 60, 100%
Latarka po wyłączeniu pobiera tylko 150uA
Po włączeniu uruchamia ostatnio świecącą diodę, zawsze w trybie 2% by czasem kogoś nie oslepić lub siebie.
Ma też oczywiście zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa.
Generalnie ja jestem bardzo zadowolony z tej czołówki. Używam jej non stop na budowie.
Flood jest niezastąpiony, ale oślepia inne osoby w pobliżu, więc dobrze jest zamontować kolimator np 60*
Wymieniłem diody na XM-L T5 4B jako flood i XP-G2 R5 3C jako throw.
Zasadniczej przeróbce poddałem sterownie.
Wyrzuciłem oryginalny driver i zastosowałem 2x nanjg 101C z kilkoma odlutowanym AMC.
Wyrzuciłem też oryginalny włącznik gdyż miał potworne spadki napięcia i musiałem
całe sterowanie oprzeć na microswitchu.
Jeden nanjg został pozbawiony diody zabezpieczającej i procesora i pracuje jako SLAVE.
Sterowanie odbywa się tak:
- przytrzymanie switcha powyżej 2s - on/off
- 1 klik - tryb do przodu
- 2 krótkie kliki - tryb do tyłu
- 3 krótkie kliki - opcja BOOST czyli FULL światła z obu diod na raz przez 10s z możliwością przerwania w dowolnym momencie.
- 4 krótkie kliki - zmiana diody ze świecącej na tę która nie świeciła (rzecz jasna)
- 5 krótkich klików - pomiar napięcia AKU sygnalizowany błyskami.
Tryby jakie zaprogramowałem to moon, 2, 10, 35, 60, 100%
Latarka po wyłączeniu pobiera tylko 150uA
Po włączeniu uruchamia ostatnio świecącą diodę, zawsze w trybie 2% by czasem kogoś nie oslepić lub siebie.
Ma też oczywiście zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniwa.
Generalnie ja jestem bardzo zadowolony z tej czołówki. Używam jej non stop na budowie.
Flood jest niezastąpiony, ale oślepia inne osoby w pobliżu, więc dobrze jest zamontować kolimator np 60*
Ostatnio zmieniony czwartek 20 lis 2014, 13:44 przez alienth, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
alienth,
Program pod mikroswitch pisałeś sam czy skorzystałeś z jakiegoś gotowca ?
[ Dodano: 20 Listopad 2014, 12:36 ]
Issac,
Nigdzie nie mogłem znaleźć pojemnika na 18650 który nadawałby się mocowaniem i szczelnością do czołówki...
Program pod mikroswitch pisałeś sam czy skorzystałeś z jakiegoś gotowca ?
[ Dodano: 20 Listopad 2014, 12:36 ]
Issac,
Nigdzie nie mogłem znaleźć pojemnika na 18650 który nadawałby się mocowaniem i szczelnością do czołówki...
Zestaw rowerowy:
vin324pl, nie znam żadnego takiego gotowca. Wszystko piszę sam.
Napisałem już kilka wsadów do sterowników, część z nich jest dostępna w latarkach, które niektórzy tu sprzedają.
Napisałem już kilka wsadów do sterowników, część z nich jest dostępna w latarkach, które niektórzy tu sprzedają.
Moje sterowniki:
AHE+ v1
KHE
v201 / v211
AHE+ v1
KHE
v201 / v211