Mercedes-Benz CLS 2014 - działanie świateł Multibe

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Najnowsze technologie, rozpoznawanie znaków na drodze, GPS nakładany na obraz z kamery itd.

Nie potrafią przewidzieć która barwa jest najlepsza dla oka.
ILPT
zabol

Post autor: zabol »

Potrafią...potrafią...ale jak tu sprzedać dużo za drogie lampy które będą świeciły jak "bańki"...nikt nie kupuje auta w deszczową noc tylko w dobrze oświetlonym salonie a lampy muszą robić wrażenie, żeby klient zapragnął je mieć:))))))
Awatar użytkownika
skaktus

Jakoś nigdy nie pragnąłem takich lamp. Szczególnie jak w seacie zobaczyłem ledy w trybie długich - czułem się jak z X2 na rowerze :)
ILPT
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Dokładnie, zimne światło jest "cool" i bardzo ledowe. Więc i nowoczesne. Ale o CRI to już się nie wspomina.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Akurat te LEDy w Seacie w testach wypadły na poziomie H7.
Nanisz

Post autor: Nanisz »

Tutaj sympatyczny filmik od Audi, są wiatraczki :D https://www.youtube.com/watch?v=75qDwbsT9iY
Awatar użytkownika
skaktus

Ciekaw jestem, czy te systemy są takie nieomylne i np. na łuku drogi nie pomylą znaków na poboczu z innym autem lub na odwrót :)

Swoją drogą, od pewnego czasu szukam jakiejś rozwalonej lampy tego typu w rozsądnej cenie, tak, aby sprawdzić, czy nie dało by się wykorzystać luster do lampy na rower :twisted:
ILPT
fxxx

Post autor: fxxx »

pewnie zaprzągneli do tego też radar, pewnie daje radę. IMHO to bardziej mercedes może dać D z nowymi technologiami a nie audi w A8 :)
Awatar użytkownika
skaktus

Ktoś wie, jaka to ma homologację ? H dla halogenu, D dla xenonu i pewnie L dla ledów ;)

Uogólniając / patrząc na dzisiejsze skrętne xenony które też potrafią paść, jakoś nie miał bym zaufania do tych ledów - padnie wentylator - ciemność, wyskoczy wiewiór - radar wariuje, syf na szybie w okolicy kamery - ciemność. Wolę jednak mieć władzę w manetce :)

[ Dodano: 25 Wrzesień 2014, 16:25 ]
Jakby ktoś chciał, na allegro wiszą lampy do seata, bez przetwornic, zestaw typu "full led" - 99 zł sztuka.
ILPT
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Widziałem dzisiaj coś takiego w aucie jadącym z naprzeciwka. Efekt był tym lepszy że była lekko ograniczona widoczność. Z daleka waliło w kosmos i boki jakby jakiś samochód ciężarowy jechał z włączoną elektrownią. Jak tylko wykryło moje światła to się zaczęło dziać. Dalej świeciło po bokach ale na mój pas już nie. Na koniec (samochody były już blisko) ograniczyło jeszcze bardziej światło w moim kierunku tak żeby mnie nie oślepić. Wygladało to dosyć interesująco.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ