UltraFire SG-900

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

:roll: jakość jak na chińszczyznę z DXa jest nie przeciętna. Wręcz chciałbym by wszystkie tam kupowane latarki trzymały taki poziom wykończenia.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Ha, a ja dodam , że nie tylko latarki z DX powinny być tak wykonane, gwinty są wykonane bardzo dobrze, molet, powłoka itd- nie ma do czego się przyczepić, może tylko do tego, że to nie HAIII
ps
pobawiłem się ta latarką troszke- driver 7882 zdecydowanie mi nie pasował, albo idzie w diodę ok 0.8A , albo od razu skok do 1.4A, ale cóż- tak czy inaczej wsadziłem do środka R2WH i świeciła lepiej, niż na oryginalnej Q5WC, ale dalej wąsko dość i nie oświetla za dobrze obiektów odległych, potem dałem do środka P2 i tutaj wyszło o co chodzi- ten reflektor jest zaprojektowany troszkę na za duże skupienie, przy P2 (mały chip) widać, jak wychodzące światło skupia się w punkt gdzieś 2-3m od refa, a potem znowu rozszerza.
Natomiast ciekawy efekt był po przyłożeniu tego refa do MC-E- całkiem niezłe i użytkowe skupienie :D
Awatar użytkownika
hooch

Post autor: hooch »

pawelsz pisze:... gwinty są wykonane bardzo dobrze...
:evil: gwinty są dobre... ale tuż za gwintem a przed oringiem jest przewężenie... ścianka ma w tym miejscu tylko 0,35mm grubości
a to pech pech pech :???:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

:shock: no to super.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

O rzesz, niezły badziew. Pisz do DX/Kai może wymienią.
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

lennin pisze::roll: jakość jak na chińszczyznę z DXa jest nie przeciętna. Wręcz chciałbym by wszystkie tam kupowane latarki trzymały taki poziom wykończenia.
muhaha nakrakałeś :oops:
Awatar użytkownika
rc.poznan

Post autor: rc.poznan »

No to może jakieś podsumowanie odnosnie tego co zrobić aby całość maksymalnie usprawnić. Jaka dioda, jaki driver i szkło?
Proszę o takie podsumowanie bo latareczka już do mnie leci, a chciałbym zrealizować następna paczuszkę.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Drobne odkopanie tematu po dłuższym czasie ;)

UF SG-900 vs Eagletac T20C2 Mk II. Za wzór wziąłem parametry ze strony Dominika, ISO 200, t2s, f/3,5. W moim przypadku ISO 200, t4s, f/5, gdyż obiektyw na długiej ogniskowej nie pozwala na f/3,5 ;) to by było takie samo EV, gdyby nie... kompensacja +1/3EV się zaplątała, nie będę już powtarzał fot. Balans bieli 5710K.

Najpierw dla porównania Eagletac T20C2 Mk II, czyli pewne 300lm na wyjściu lampki:

Obrazek

A teraz nasz bohater, SG-900 z Osramem @1,2A. Prawda, że cieplutki ten Oslon w porównaniu z XP-G R5? :)

Obrazek

Te prostokąty na ścianie budynku to płyty styropianowe 100x50cm, obleczone siatką i klejem. Łatwo na tej podstawie oszacować wielkość spota ;)

Foty wykonane na życzenie z odległości delikatnie ponad 50m. Średnica spota z tej odległości? Sam najjaśniejszy środek może 0,5m, cały spot 2,5m, koronka 5m... Thrower po prostu.
ODPOWIEDZ