Witam jestem tutaj nowy Tak więc witam wszystkich
Chciałem przerobić oświetlenie mikroskopu. W standardzie jest tam zwykła żartówka zasilana dwoma bateriami AA (potocznie paluszkami). Mikroskop wygląda tak ->
Na modyfikację (części) chciałem przeznaczyć max 50pln. Zależy mi na zasilaniu bardziej sieciowym niż bateryjnym.
Mikroskop odległość miejsca w którym umiejscowiona jest "latarka" od miejsca na którym leży przedmiot to około 5-7cm, średnica oświetlania to jakieś 5cm.
Szczerze powiem, że nie spotkałem nigdzie problemu oświetlenia z tak małej odległości.
Proszę więc o napisanie jak Wy widzielibyście taką modyfikację.
Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję.
Modyfikacją oświetlenia mikroskopu
Najprościej to wywal baterie z koszyczka i podłącz zgodnie z polatyzacją np. taki zasilacz (wygląda na solidną regulowaną impulsówkę) ustawiony na 3V:
http://www.allegro.pl/item523629060_regulowany_zasilacz_1200mah_3v_4_5v_6v_7_5v_9v_12v.html
Jeśli chcesz przerobić na LED to już trochę więcej zabawy np. zasilacz jak wyżej ustawiony na 4,5V, radiator aluminiowy pod LEDem i stabilizator na 2xAMC7135 (700mA w emiter). No i raczej nie zmieścisz się już w budżecie 50zł.
Pozdrawiam i powiem szczerze że sam za jakiś miesiąc będę chciał zakupić jakiś fajny mikroskop z kamerką USB
http://www.allegro.pl/item523629060_regulowany_zasilacz_1200mah_3v_4_5v_6v_7_5v_9v_12v.html
Jeśli chcesz przerobić na LED to już trochę więcej zabawy np. zasilacz jak wyżej ustawiony na 4,5V, radiator aluminiowy pod LEDem i stabilizator na 2xAMC7135 (700mA w emiter). No i raczej nie zmieścisz się już w budżecie 50zł.
Pozdrawiam i powiem szczerze że sam za jakiś miesiąc będę chciał zakupić jakiś fajny mikroskop z kamerką USB
Sometimes darkness can show you the light
Mikroskop na USB to totalna klapa jego rozdzielczośc to zaledwie 640x480 ponadto strasznie wolno odświeża ruch. ogolnie absolutnie nie polecam tego typu wynalazków. Przy zakupie pamiętaj żeby kupić techniczny a nie biologiczny, żebyś mógł zmieścić ręce pod okularem.
Jakie koszty byłyby przy przerobieniu na LEDa Chciałbym zastosować P4 rank U1 - jest to możliwe
Jakie koszty byłyby przy przerobieniu na LEDa Chciałbym zastosować P4 rank U1 - jest to możliwe