Chłodzenie dekodera
Chłodzenie dekodera
Witam,
temat nie latarkowy ale za to latarkowiczom dobrze znany mowa oczywiście o odprowadzaniu ciepła. Mianowicie mam dekoder pracujący pod systemem Linux niestety radiator na procesorze jest dość skromny i mocno się nagrzewa.
Niestety radiator siedzi na jakimś termo kleju i raczej ruszenie go jest niemożliwe bądź bardzo trudne, poza tym boję się o uszkodzenie/naruszenie procesora.
Ewentualnie proszę o porady jak go próbować odkleić.
Wpadłem na pomysł aby do obecnego już radiatora dołożyć większy przyklejony na kleju termoprzewodzącym. Pytanie brzmi czy taki zabieg pomoże czy jedynie utrudni odprowadzanie ciepła.
Wspomniany radiator:
temat nie latarkowy ale za to latarkowiczom dobrze znany mowa oczywiście o odprowadzaniu ciepła. Mianowicie mam dekoder pracujący pod systemem Linux niestety radiator na procesorze jest dość skromny i mocno się nagrzewa.
Niestety radiator siedzi na jakimś termo kleju i raczej ruszenie go jest niemożliwe bądź bardzo trudne, poza tym boję się o uszkodzenie/naruszenie procesora.
Ewentualnie proszę o porady jak go próbować odkleić.
Wpadłem na pomysł aby do obecnego już radiatora dołożyć większy przyklejony na kleju termoprzewodzącym. Pytanie brzmi czy taki zabieg pomoże czy jedynie utrudni odprowadzanie ciepła.
Wspomniany radiator:
Everybody lies...
Większego nie przyklejaj, bo możesz pogorszyć sprawę.
Na kleje termoprzewodzące najlepiej działa wysoka lub niska temperatura.
Uruchom dekoder i poczekaj, aż porządnie zagrzeje się radiator i spróbuj nim poruszać na boki.
Druga możliwość owinąć całość szczenie i wsadzić do zamrażarki na kilka minut.
Która metoda zadziała, to trudno odgadnąć.
Na kleje termoprzewodzące najlepiej działa wysoka lub niska temperatura.
Uruchom dekoder i poczekaj, aż porządnie zagrzeje się radiator i spróbuj nim poruszać na boki.
Druga możliwość owinąć całość szczenie i wsadzić do zamrażarki na kilka minut.
Która metoda zadziała, to trudno odgadnąć.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Ja w zamrażarce ściągałem z jakiejś grafiki, no ale wtedy jeszcze były luty z ołowiem
Resztki kleju dość dobrze czyści się izopropanolem, od biedy może być denaturat.
Hotair powinien się tu sprawdzić.
Resztki kleju dość dobrze czyści się izopropanolem, od biedy może być denaturat.
Hotair powinien się tu sprawdzić.
Ciemności rozświetlają mi:
Niestety w grę wchodzi tylko klej termo gdyż nad częścią radiatora jest głowica. Pozatym wolał bym uniknąć wentylatora gdyż jest już jeden i dodatkowo dysk więc nie chcę już dodawać hałasu.
PS. Okazało się że nie mam pasującego radiatora, potrzebuje ok. 4x4x2(wys.)cm, ktoś ma i zechcę się podzielić?
PS. Okazało się że nie mam pasującego radiatora, potrzebuje ok. 4x4x2(wys.)cm, ktoś ma i zechcę się podzielić?
Everybody lies...