Chłodzenie dekodera

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
artur_n

Chłodzenie dekodera

Post autor: artur_n »

Witam,

temat nie latarkowy ale za to latarkowiczom dobrze znany mowa oczywiście o odprowadzaniu ciepła. Mianowicie mam dekoder pracujący pod systemem Linux niestety radiator na procesorze jest dość skromny i mocno się nagrzewa.
Niestety radiator siedzi na jakimś termo kleju i raczej ruszenie go jest niemożliwe bądź bardzo trudne, poza tym boję się o uszkodzenie/naruszenie procesora.

Ewentualnie proszę o porady jak go próbować odkleić.

Wpadłem na pomysł aby do obecnego już radiatora dołożyć większy przyklejony na kleju termoprzewodzącym. Pytanie brzmi czy taki zabieg pomoże czy jedynie utrudni odprowadzanie ciepła.

Wspomniany radiator:

Obrazek
Everybody lies...
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Większego nie przyklejaj, bo możesz pogorszyć sprawę.
Na kleje termoprzewodzące najlepiej działa wysoka lub niska temperatura.
Uruchom dekoder i poczekaj, aż porządnie zagrzeje się radiator i spróbuj nim poruszać na boki.
Druga możliwość owinąć całość szczenie i wsadzić do zamrażarki na kilka minut.
Która metoda zadziała, to trudno odgadnąć.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Do zamrażalki nie bo mogą się porobić zimne luty od naprężeń.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
artur_n

Ostatecznie mogę go potraktować hotairem. Trudno później usunąć resztki kleju?
Everybody lies...
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Ja w zamrażarce ściągałem z jakiejś grafiki, no ale wtedy jeszcze były luty z ołowiem :)
Resztki kleju dość dobrze czyści się izopropanolem, od biedy może być denaturat.
Hotair powinien się tu sprawdzić.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
artur_n

Mam hota i izopropanol jutro będę z tym walczyć w takim układzie.
Everybody lies...
fotorondo

Post autor: fotorondo »

A jakiegoś małego wiatraczka nie bierzesz pod uwagę ??
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wiatrak to dobra sprawa, pod warunkiem że coś wejdzie do środka i nie będzie brzęczeć i będziemy co jakiś czas całość sprawdzać.

Zrób jak mówią poprzednicy - usuń stary radiator i daj największy jaki wejdzie zwykły. Nie przyklejaj go itd - spróbuj zrobić tak, aby dociskała go obudowa
ILPT
Awatar użytkownika
artur_n

Niestety w grę wchodzi tylko klej termo gdyż nad częścią radiatora jest głowica. Pozatym wolał bym uniknąć wentylatora gdyż jest już jeden i dodatkowo dysk więc nie chcę już dodawać hałasu.

PS. Okazało się że nie mam pasującego radiatora, potrzebuje ok. 4x4x2(wys.)cm, ktoś ma i zechcę się podzielić?
Everybody lies...
ODPOWIEDZ