Quadcoptery z Chin

....nie pasujące gdzie indziej...
fotorondo

Post autor: fotorondo »

fxxx pisze:to może się dogadamy jaki model i do gearbest wysmarujemy maila o GB.
??
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

fotorondo pisze:Ale ja przynajmniej mogę mu kupować fajne zabawki.
to fajnie masz bo mój ma niecałe dwa lata i jest taka psuja, że musieliśmy się umówić, że on nie rusza moich zabawek, a ja jego. :wink:

fotorondo, GB- group buy.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Te skróty powinny być jakoś unormowane, często widzę "brałem przez HK" i nie wiem czy mowa o Hobby King czy o poczcie Hong Kong... Gear Best, Group Buy.... :mrgreen: pewnie sami się w tym gubicie :mrgreen:

To raczej nie są modele dla dziecka, no chyba że te najmniejsze które krzywdy nie zrobią, ani dziecku ani otoczeniu. Zdarzyło mi się wsadzić palucha w śmigła w hubsanie, skóry nie rozetnie, ale do przyjemnych to uczucie też nie należy.

A jeśli chodzi o FPV, najpierw należy nauczyć się latać bez tego systemu. Trzeba naumieć się operować modelem w różnej orientacji poziomej względem pilota, i trzeba to wszystko opanować. Bo gdy FPV zawiedzie to trzeba będzie zachować zimną krew i model bezpiecznie sprowadzić w miejsce startu, ewentualnie bezpiecznie sprowadzić na najbliższy ląd. Model który będę samodzielnie składał na wiosnę nie będzie miał jeszcze FPV, ale będzie miał na nie miejsce - gdy zajdzie taka potrzeba to sobie domontuję. Finansowo też dobrze na tym wyjdę bo wydam pieniądze w dwóch ratach, niestety dobry FPV z dobrym zasięgiem i niegłupim monitorem (nie wbudowanym w aparaturę) też kosztuje swoje.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Manekinen pisze:Trzeba naumieć się operować modelem w różnej orientacji poziomej względem pilota, i trzeba to wszystko opanować.

Właśnie dla tego coraz bardziej skłaniam się ku modelowi WLtoys V272 Myślę, że do nauki będzie idealny, żeby na dzień dobry nie roztrzaskać paru stów o ścianę. :mrgreen: Widzę, że jako jedyny z tych miniaturek ma prawdziwy kontroler, na którym da się ustawić czułość. Takie coś na początek, a potem pomyślę o czymś naprawdę fajnym.
Jeśli chodzi o FPV to ja nie chcę sterować modelem nie widząc go, bo to na pewno by się źle skończyło. Ja po prostu patrząc na model, chcę jednocześnie widzieć to co on.
arekm

Post autor: arekm »

Chciałbym coś na początek ale z możliwością podpięcia np mobiusa pod spodem albo wbudowaną kamerką nagwyrającą na SD.

Samo latanie to za mało dla frajdy ;-)

Z FPV to widzę http://www.banggood.com/Wholesale-Hubsa ... 68571.html z tańszych... gdyby było coś za pół ceny z nagrywaniem na SD i bez FPV to było by interesujące.

Edit: wychodzi na to, że
http://www.banggood.com/Hubsan-X4-H107C ... 87282.html
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 lis 2014, 20:48 przez arekm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

piciex pisze:Właśnie dla tego coraz bardziej skłaniam się ku modelowi WLtoys V272 Myślę, że do nauki będzie idealny, żeby na dzień dobry nie roztrzaskać paru stów o ścianę.
Nie przesadzaj, wpadnie komuś do herbaty i już nie znajdziesz :D

Ja szczerzę polecam podstawowego hubsana - 100% zadowolenia w moim przypadku.
arekm

Dobra, przymiarka do zamówienia:

- quadcopter z kamerką - Hubsan X4 H107C Upgraded 2.4G 4CH RC Quadcopter With 2MP Camera RTF (SKU095860)

LUB

- quadcopter bez kamerki (a #808 w odwodzie) New Version Upgraded Hubsan X4 V2 H107L 2.4G 4CH RC Quadcopter RTF

Oba "Mode 2 (Left Hand Throttle)" jako, że zdaje się to popularniejszy/wygodniejszy system sterowania.

- 2 x zestaw śmigieł - Hubsan X4 H107C RC Quadcopter Spare Parts Blade Set BR H107-a35 (SKU090472)
- ramka ochronna - Hubsan X4 H107C RC Quadcopter Parts Protection Cover Black H107C-a20 (SKU094362)
- 5 x zapasowe ogniwo - 5x3.7V 500mAh Battery For Hubsan X4 H107 H107L H107C H107D V252 JXD385 (5xSKU097373)
- klucz do demontażu - U Wrench For Hubsan X4 H107L H107C H107D V959 V222 RC Quadcopter

Zostaje jeszcze jakaś ładowarka (jaka?, chyba, że na chama do BT-C3100 podłączać) i kable.

O czymś zapomniałem lub ew nieciekawie wybieram?

(powyższe to reflinki jakby ktoś nie zauważył)
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 lis 2014, 21:49 przez arekm, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Klucz do demontażu zbędny. Ja podwadzałem nożem, choć może tak będzie bezpieczniej dla osiek silników. Ładuj dowolną ładowarką aby nie tą z zestawem, choć może to moja jakaś postrzelona była. Bierz te kable rozgałęziające na 5 aku, bo zwykłe goldpiny w te wtyczki nie bardzo pasują - wtedy możesz to rozciąć i dostosować do dowolnej ładowarki. Widziałeś na YT filmiki jak działa FPV w tym modelu? Jeśli Ci odpowiada to ok, jak dla mnie FPV w tak małym modelu to strata pieniędzy.

No i widzę że wkleiłeś wszystkie linki jako referencyjne, może miło byłoby o tym wspomnieć :roll:
arekm

Tam jest tylko kamerka. FPV w rozumieniu transmisji video ten model nie ma. Mówisz, że ta kamerka to też totalny szajs jak na 90zł różnicy w cenie? (145 vs 235).

W sumie mam gdzieś kamerkę #808... można by spróbować pod standardowy model podpiąć, chyba da radę. Wyjdzie taniej, a efekt podobny.

Na youtube całkiem to znośnie wygląda:
https://www.youtube.com/results?search_ ... +X4+%23808

ps. Zawsze daję reflinki... jak ktoś ze skompletowanego zbioru skorzysta to miło. Dodałem info.
laik

Post autor: laik »

Mnie zastanawia ile taki np hubsan x4 polata zanim coś w nim padnie
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Jeżeli go nie roztrzaskamy to jedyne co się zużywa to silniki, dokładniej szczotki.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
laik

Myślałem że w x4 są bezszczotkowe, ale widzę że 2 silniczki kosztują 5$, nie ma tragedii. Jak bym tydzień temu nie zamówił na dx latarki to już by do mnie leciał.
fotorondo

Ciekawe ile czasu by mu się zeszło w podróży? Kwestie zasilania pomijam.
laik

Na filmikach niezłe zapierdziela ;).
Mam jeszcze pytanko: czy jak wlecimy za jakąś przeszkodę która zasłoni model (dom, drzewa) to sterowanie nadal działa czy nie?
fotorondo

Jak nie za daleko to powinno działać. To nie podczerwień tylko fale radiowe, nie musisz go widzieć.
ODPOWIEDZ