Poczta Polska i e-awizo - używa ktoś?
Poczta Polska i e-awizo - używa ktoś?
Korzysta ktoś z Was z e-awizo poczty polskiej?
Interesuje mnie jak owo e-awizo wygląda (screen może), a konkretnie na kiedy zapraszają po odbiór przesyłki?
U mnie na poczcie bez problemu przesyłkę awizowaną można odebrać następnego dnia roboczego (w przypadku awizo papierowego; jest odpowiednia adnotacja na owym awizo). Z odbiorem tego samego dnia czasami jest problem.
O ile w przypadku wersji papierowej to logiczne - czyt możesz wcześniej się wybrać na pocztę niż listonosz zdąży wrócić i zdać paczki to w e-awizo nie ma takiego problemu. E-awizo jest wysyłane dopiero w chwili zarejestrowania zwrotu paczki przez listonosza na poczcie.
Interesuje mnie jak owo e-awizo wygląda (screen może), a konkretnie na kiedy zapraszają po odbiór przesyłki?
U mnie na poczcie bez problemu przesyłkę awizowaną można odebrać następnego dnia roboczego (w przypadku awizo papierowego; jest odpowiednia adnotacja na owym awizo). Z odbiorem tego samego dnia czasami jest problem.
O ile w przypadku wersji papierowej to logiczne - czyt możesz wcześniej się wybrać na pocztę niż listonosz zdąży wrócić i zdać paczki to w e-awizo nie ma takiego problemu. E-awizo jest wysyłane dopiero w chwili zarejestrowania zwrotu paczki przez listonosza na poczcie.
Info na stronie www nie daje podstawy do domagania się od babki w okienku prawidłowej obsługi. Na papierowym awizo pisze jak wół - do odebrania dnia następnego w godzinach X-Y.
Tym niemniej dziś z panią sobie pogadałem i choć sama o eawizo wiele nie wiedziała to wyszło na to, że:
- listonosz się zjawia z niedostarczonymi paczkami na poczcie
- pani je skanuje do systemu
- od razu pojawia się info na sledzenie.poczta..., że przesyłka do odebrania + awizo
- niestety panią czeka jeszcze jakieś "opisywanie paczek" (niestety nie wiem na czym to polega) i dopiero po owym opisaniu paczki mogą zostać wydane klientowi. Sęk w tym, że owo opisywanie nie jest robione od razu tylko czeka na luźne chwile gdy nie ma klientów przy okienku. Jak człek się zjawi przed opisaniem to może zostać odesłany na dzień następny, zwłaszcza, że ma to podane na awizo.
Stąd jak na e-awizo nie ma takiej adnotacji to można się od pani domagać obsługi w ten sam dzień...
Pani w sumie powinna skanować paczki do systemu dopiero po opisaniu... Dlaczego tak nie robi - nie wiem.
Tym niemniej dziś z panią sobie pogadałem i choć sama o eawizo wiele nie wiedziała to wyszło na to, że:
- listonosz się zjawia z niedostarczonymi paczkami na poczcie
- pani je skanuje do systemu
- od razu pojawia się info na sledzenie.poczta..., że przesyłka do odebrania + awizo
- niestety panią czeka jeszcze jakieś "opisywanie paczek" (niestety nie wiem na czym to polega) i dopiero po owym opisaniu paczki mogą zostać wydane klientowi. Sęk w tym, że owo opisywanie nie jest robione od razu tylko czeka na luźne chwile gdy nie ma klientów przy okienku. Jak człek się zjawi przed opisaniem to może zostać odesłany na dzień następny, zwłaszcza, że ma to podane na awizo.
Stąd jak na e-awizo nie ma takiej adnotacji to można się od pani domagać obsługi w ten sam dzień...
Pani w sumie powinna skanować paczki do systemu dopiero po opisaniu... Dlaczego tak nie robi - nie wiem.
Musi zwroty wpisać na listę, którą podpisujesz przy odbiorze.arekm pisze: niestety panią czeka jeszcze jakieś "opisywanie paczek" (niestety nie wiem na czym to polega) .
Ja jak otrzymam awizo z adnotacją "duży pakiet", którego listonosz nie bierze do torby z głównej poczty, to też dopiero na drugi dzień rano przewożą na moją.
Najpierw musisz wypełnić formularz - http://www.poczta-polska.pl/hermes/uplo ... _nr_97.pdfarekm pisze:Korzysta ktoś z Was z e-awizo poczty polskiej?
Opis:
Poza tym jest jeszcze inna usługa (chyba nie pocztowa) e-awizo i nie jest to to samo co system awizowania w przypadku przesyłek fizycznych.Zamiast papierowej wersji awiza możesz skorzystać z wersji elektronicznej.
Wtedy powiadomienie o awizowanej przesyłce otrzymasz SMS-em albo e-mailem.
Wystarczy wypełnić żądanie otrzymywania zawiadomień w formie elektronicznej.
Formularz żądanie można:
- otrzymać w placówce pocztowej
- pobrać ze strony internetowej Poczty Polskiej.
Wypełniony formularz można:
- złożyć osobiście w placówce pocztowej albo
- oddać listonoszowi.
Żądanie będzie obowiązywało po 3 dniach roboczych, licząc od dnia następnego po dniu przyjęcia żądania.
W przypadku przesyłek doręczanych na podstawie przepisów innych niż ustawa z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo pocztowe (Dz. U. poz. 1529) dotyczących sposobu, zasad i trybu doręczeń zostanie przekazanie zawiadomienie o awizowanej przesyłce także w formie papierowej.
Z usługi można zrezygnować składając pisemne oświadczenie rezygnacji z otrzymywania zawiadomień w formie elektronicznej.
To działa tylko w przypadku przesyłek elektronicznych - czyli system potwierdzania dostarczenia do adresata np. maila, przynajmniej tak wynika z opisu:
popatrz - http://www.e-awizo.pl/e-awizo.ulotka.a4.pdf
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ADMINISTRACJI I CYFRYZACJI1)
z dnia 29 kwietnia 2013 r.
w sprawie warunków wykonywania usług powszechnych przez operatora wyznaczonego
§34 :
3. W miastach liczących powyżej 100 000 mieszkańców operator wyznaczony, pozostawiając zawiadomienie o próbie doręczenia przesyłki rejestrowanej, powinien umożliwić jej odbiór w placówce oddawczej w tym samym dniu, chyba że godzina powrotu doręczającego do placówki oddawczej, wynikająca z przyjętej organizacji pracy w tej placówce, to uniemożliwia. Nie dotyczy to paczki pocztowej, której odbiór operator wyznaczony zapewnia w dniu następnym.
http://isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 545&type=2