Gniazda i wtyki bananowe do zasilacza laboratoryjnego.
Manekinen, za sam eksperyment chwała Ale chodzi o te tlenki - jak banan mocno spasowany to zdziera te tlenki i styk jest ok, ale jak luźny to dodatkowo tlenki fałszują wynik pomiaru. Na ten wynik wpływ ma też porowatość/szorstkość banana. Ale mogę się mylić i jeżeli pomiar wykaże podobne wartości na "normalnym" gnieździe to znaczy że szukam dziury w całym
pozdrav
Tak, to taki typowy super kabel głośnikowy OFC, czyli bzdura na kółkach - pół na pół z alu. Nie ma to tutaj znaczenia, prąd w obwodzie jest jaki trzeba.Hetman pisze: PS2: czy ja dobrze widzę, że ta plecionka na zdjęciu to mieszana z alu?
Jak najbardziej ma to wpływ. Czy dobry czy zły, trudno mi powiedzieć. Gdy obrócę wtyk w gnieździe nawet o 1 stopień, to rezystancja się zmienia - gdyby gniazdo było idealnie gładkie w środku, zmiany takie by nie występowały lub w naprawdę minimalnym stopniu.Browar pisze:Na ten wynik wpływ ma też porowatość/szorstkość banana
Ten drugi test który wykonałem pokazał że spadki są niemal identyczne. Ciut większe były na tej wtyczce ćwiartkowanej (kurcze nie wiem jak ona się nazywa) dla tego że gniazdo na końcu otworu miało zadzior i on powodował słabszy kontakt z wtyczką - ale mimo tego był to prawie dwukrotnie mniejszy spadek jak na hirshmannie. Hirshmann z kolei omijał zadzior bo jego średnica to chyba 3,8mm a całą robotę wykonuje blaszka - tłumaczy to mniejszą powierzchnię styku.Browar pisze:Ale mogę się mylić i jeżeli pomiar wykaże podobne wartości na "normalnym" gnieździe to znaczy że szukam dziury w całym
Na pomiar wpływu nie ma, ale do o użytkowania to lepiej czegoś innego szukać . Nie wiem, ludzie się chyba łapią na podpuchę, że to srebro czy co...?
Co do styku to raczej bym wnioskował, że sprężynka zapewnia docisk a stykiem jest linia zdłuż po drugiej stronie. No ale już nie kombinuję, bo jak na razie moje teorie nie pokrywają się z praktyką...
Co do styku to raczej bym wnioskował, że sprężynka zapewnia docisk a stykiem jest linia zdłuż po drugiej stronie. No ale już nie kombinuję, bo jak na razie moje teorie nie pokrywają się z praktyką...
I jest to mała powierzchnia bo otwór ma 4mm a wtyczka 3,9mm (teraz zmierzyłem). Moje niezwykłe zdolności rysowania w paincie pozwolą na zobrazowanie przekroju styku dla obydwu przypadkówHetman pisze: a stykiem jest linia zdłuż po drugiej stronie.
To w przekroju, za to Hirshmann ma kontakt praktycznie po całej długości wtyku a ta moja wtyczka może maksymalnie przez połowę długości lub nawet 1/3, ale to i tak większa powierzchnia.
[ Dodano: 17 Listopad 2014, 18:36 ]
Może i pół na pół z aluminium, ale żyłki są cienkie dzięki czemu jest więcej przewodnika w przekroju i w efekcie przewód ma 3,5mm2 i nie jest przesadnie gruby. 1/2 aluminium jakoś strasznie nie podnosi rezystancji, może o 1/5 w porównaniu do przewodu całego z miedzi. Używałem tego kabla w rowerze przy 17A, spadek był pomijalny przy 48V.Hetman pisze:Na pomiar wpływu nie ma, ale do o użytkowania to lepiej czegoś innego szukać . Nie wiem, ludzie się chyba łapią na podpuchę, że to srebro czy co...?
Znalazłem takiego banana u siebie i mój ma obrotowy przegub, na tym przegubie na pewno jest nędza, ten banan się do niczego nie nadaje, szkoda go nawet mierzyć.Manekinen pisze:
Obrazek
Banan z blaszkami, tani i luźny, spadek mocno zależny od tego jak banan siedzi w gnieździe - wystarczy dotknąć i wyniki skaczą - wtyk jest zwyczajnie bardzo luźny. Do zastosowania tylko w przewodzie do pomiaru napięcia. Co ciekawe, czym dłużej przepływał przez niego prąd, tym spadek napięcia malał - pewno nagrzewające się blaszki rozszerzały się i bardziej dolegały do ścianek gniazda
5A - 44mV
5A - 94mV
pozdrav
Mam takie:
http://www.ebay.com/itm/10-pairs-20pcs- ... OC:PL:3160
Przy 5A spadek na połączeniu banan-wtyk waha się od 8-10mV, więc nie takie złe, można też zalutować ruchomą część z resztą, zawsze spadek będzie mniejszy, około 6mV.
http://www.ebay.com/itm/10-pairs-20pcs- ... OC:PL:3160
Przy 5A spadek na połączeniu banan-wtyk waha się od 8-10mV, więc nie takie złe, można też zalutować ruchomą część z resztą, zawsze spadek będzie mniejszy, około 6mV.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Co do styku, te przecięte na cztery - wydawałoby się, że są rozgięte i stykają się tylko punktami na końcach a nie całą długością, bo nie są prostopadłe do gniazda. Ale widać, to się nie potwierdza.
Mam szukać i robić zdjęcia wszystkich innych bananków, które kupowałem na przestrzeni lat ? Bo widzę, że znowu różne propozycje się pojawiają.
Mam szukać i robić zdjęcia wszystkich innych bananków, które kupowałem na przestrzeni lat ? Bo widzę, że znowu różne propozycje się pojawiają.