Quadcoptery z Chin

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Ha ;)
U mnie nic nie sygnalizuje że batka już słaba. Widać utratę mocy, już nie wznosi się tak ochoczo, a nawet opada, ale powoli, nie ma tak że silniki stop i kamień leci ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
dsk

Post autor: dsk »

Malutki dronek Cheerson CX-10 ma tak, że gdy słabnie bateria zaczynają migać diody (normalnie świecą światłem ciągłym). Oznacza to, że nie można już robić flipów (takich beczek 360 stopni) i widać, że słabnie. Po minucie można już tylko pełzać nim po podłodze. :wink:
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

dsk pisze:Manekinen, dzięki. :smile: Z tą wagą to aku może robić różnicę, bo standardowy zestaw to 144g z aku, a ja dołożę jeszcze 20-22g. Ale powinno dać radę, a pojemność zwiększy się dwukrotnie. :smile:

Wagę wziąłem z recenzji JJRC H8C:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2276138

Co WLtoys serii Vxxx, to podobno najfajniejsze są teraz V626 i V636. A najwięcej widać "biedronek", ale one już trochę są w sprzedaży i może parę rzeczy dodatkowo usprawnili w nowszych modelach.
A ja spojrzałem na banggood i podana waga to 733g, podejrzanie duża jak na taki model. Widać się machnęli.
piciex pisze:Zastanawiam się jeszcze jak wygląda w praktyce sprawa kończącej się baterii?
a) zapala się kontrolka na sterowniku i lądujemy w panice, bo zaraz spadnie jak głaz na ziemię.
b) zapala się kontrolka na sterowniku, olewamy ją i beztrosko sobie jeszcze latamy 2-3 min bo jedyne co się stanie to powoli spadną obroty i dron opadnie sobie delikatnie w wybranym przez siebie miejscu (drzewo/ dach /basen).
W hubsanie migają wszystkie diody jak bateria się kończy. Widać to z około 5 metrów, wieczorem wiadomo że czym ciemniej tym dalej widać światło. Wystarczy dać dobrze gazu aby wystąpił spadek napięcia, i od tego momentu diody będą migać. Słabo niestety jest to wykrywane, często już po wykorzystaniu 2/3 pojemności. Po za tym bateria słabnie, ale powoli. W końcu jest tak słaba że model wznosi się bardzo powoli lub w ogóle przestaje się wznosić i następuje przyziemienie. Widać po tym jak mocno trzeba wychylać drążek przyśpieszenia, przy słabnącej baterii jest wychylony do końca. Przy nówce wystarczy trochę ponad połowę. Jak bateria wyraźnie słabnie to wiadomo że latam już tylko "koło nogi", ale nie ma tak że jest odcięcie i koniec, spada :) Ale jak załaduję potem nówkę to model ma na prawdę dobrego kopa, wychylam drążek na maksa i fruuuu w niebo, i go nie ma :D Mam gdzieś nagrane jak to maleństwo pomyka, ale okraszone podwórkową łaciną więc nie nadaje się do pokazania :razz:
arekm

Post autor: arekm »

Na youtubie można wyciąć ścieżkę audio ;)
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Im więcej o tym czytam tym bardziej jestem przekonany, że bez FPV nie bedzie mi się to podobało i szybko znudzi mi się ta zabawka. Problem tylko w tym, że FPV od razu powaje cenę. :-|
I jak tu zrobić, żeby było tak jak mi się marzy, ale do 300zl? :-(
dsk

Post autor: dsk »

Fajna zabawa jest nawet bez FPV. Poza tym w Polsce można latać tylko rekreacyjnie i w zasięgu wzroku, do prawdziwego FPV trzeba mieć coś w rodzaju licencji.
Awatar użytkownika
piciex

Ja nie ma zamiaru tym latać do sąsiedniej wsi. :mrgreen:
Niestety u mnie jest tak, że jeśli coś nie ma praktycznego zastosowania to mnie średnio to bawi. Dlatego właśnie wszystkie xboxy, gry komputerowe i inne nie trafione prezenty się kurzą bo szybko mi się nudzi siedzenie przed telewizorem i duszenie przycisków. :razz:
Jakie można znaleźć praktyczne zastosowanie dla Quadrocoptera? Ano można. Z ciekawości sprawdziłbym działko wodne załadowane preparatem na osy i usunął jedno takie wnerwiające gniazdo z bezpiecznej odległości. :wink: Następnie posprawdzał bym sobie np. rynny wokół dachu. Koszt takiego quadrocoptera to tyle co wypasiona drabina, a ile przy tym frajdy :lol:
Ale do tego potrzebny jest widok na żywo, bo jak mam potem ogladać nagranie na kompie i zastanawiać się która to była rynna (ta zapchana) to poziom frajdy spada.
Jeśli ma to być tylko zabawka to musi kosztować poniżej stówy. I dla tego postanowiłem na początek zamówić jednego z tych mini komarków do latania po domu i zabawy z kotem :wink:
Przynajmniej zobaczę sobie jak to wygląda i z czym to się je. Oglądałem kilka modeli i nie wiem, który wybrać?
http://www.banggood.com/WLtoys-V272-Q4- ... 28822.html
http://www.banggood.com/Gin-H7-2_4G-6-A ... 50651.html
http://www.banggood.com/Eachine-CG022-M ... 35610.html
http://www.banggood.com/Cheerson-CX10-C ... 26614.html
http://www.banggood.com/X9-Mini-2_4G-4C ... 49094.html
Niby wszystkie podobne, ale... Przydałaby się opcja "porównaj" na BG.
Pobawię się trochę takim, nauczę się latać, a potem pomyślę o zamówieniu jakiegoś konkretu.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Gwiazdka się zbliża. Czy takie maleństwo nadaje się dla 6,5 letniego raczej ogarniętego chłopaka?
fxxx

Post autor: fxxx »

raczej nie wytrzyma początku, jak kupisz dwie sztuki to druga może już będzie :)
Awatar użytkownika
piciex

fxxx pisze:raczej nie wytrzyma

Ale u mnie nie wytrzyma czy u sześciolatka? :mrgreen:
fotorondo

chyba raczej u sześciolatka :)
chyba ze piciex, masz 6 lat :mrgreen:
Awatar użytkownika
piciex

Według dowodu miałem 25 lat temu, ale wg żony nadal mam. :mrgreen:
madkeinam

Post autor: madkeinam »

piciex pisze:Według dowodu miałem 25 lat temu, ale wg żony nadal mam. :mrgreen:
Memu 50-cio letniemu ojcu dałem pod choinkę helikopter RC i był przeszczęśliwy :-D Moja koleżanka potem idąc ze swą matulą miastem opowiadała jej o tym, nabijały się ogólnie z tego, aż podszedł do nich jakiś dorosły podsiwiały facet i rzekł "Jak ja bym dostał taki prezent to bym się bardzo cieszył" :-D One tego nie rozumieją ;-)
P.S. Też was nie lubię za ten temat :-P
fotorondo

Moja też taka czasem na mnie patrzy jak bym miał tyle co syn, ale ja przynajmniej mogę mu kupować fajne zabawki.
fxxx

Post autor: fxxx »

to może się dogadamy jaki model i do gearbest wysmarujemy maila o GB.
ODPOWIEDZ