Jak najprościej podłączyć 2 XMLe w samochodzie?

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
flojd

Jak najprościej podłączyć 2 XMLe w samochodzie?

Post autor: flojd »

Kolega chce zamontować na stałe dwie latarki w aucie. Poradźcie, jak najprościej zasilić takie diody, mając do dyspozycji napięcie z instalacji samochodowej? Wydaje mi się, że do każdej diody będzie potrzebny osobny sterownik, ale skąd wziąć taki driver zasilany 12-14,5V bez trybów, pamięci, etc? Co do napięcia to ewentualnie może warto by użyć jakiejś ładowarki usb/tel. pod gniazdo zapalniczki? Generalnie ledy miały by być zasilane prądem 1,4A, może nawet nieco mniej, co by nie było problemów z chłodzeniem na postoju.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

AX2002 ;)
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... -board-for

Rezystorem można zmieniać prąd.

Zasilanie do 16V więc lajt, po 1 do każdej diody, a jak się da to 2 diody w szereg i z jednego sterownika, będzie lepsza sprawność.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
flojd

Post autor: flojd »

Hmm, faktycznie, dobrze i tanio. :) Dzięki!
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Też myślałem nad takim rozwiązaniem do skutera, tylko czy wahania napięcia nie zaszkodzą sterownikowi? Może jakiś kondensator zastosować?
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

Zbychur, na pewno nie zaszkodzi. Rozumiem, że chcesz to podłączyć pod skuterowy akumulator, który sam w sobie jest stabilizatorem. Trzeba by pomierzyć te wahania napięcia, sam kondensator (powiedzmy 2200uF) zmniejszy ci jedynie tętnienia w zakresie kilkudziesięciu mV.

[ Dodano: 19 Listopad 2014, 10:21 ]
jeśli chodzi o AX2002: dioda potrzebuje około 3.5V przy maksymalnym prądzie, więc przetwornica musi "zrzucić" 8,5V - czy ktoś to testował? Nie będzie się nadmiernie grzać? (przy włączonej prądnicy jeszcze bardziej...)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

GanzConrad pisze:Zbychur, na pewno nie zaszkodzi. Rozumiem, że chcesz to podłączyć pod skuterowy akumulator, który sam w sobie jest stabilizatorem. Trzeba by pomierzyć te wahania napięcia, sam kondensator (powiedzmy 2200uF) zmniejszy ci jedynie tętnienia w zakresie kilkudziesięciu mV.

[ Dodano: 19 Listopad 2014, 10:21 ]
jeśli chodzi o AX2002: dioda potrzebuje około 3.5V przy maksymalnym prądzie, więc przetwornica musi "zrzucić" 8,5V - czy ktoś to testował? Nie będzie się nadmiernie grzać? (przy włączonej prądnicy jeszcze bardziej...)
To nie jest zasilacz liniowy który różnicę napięć zrzuca w postaci ciepła...
ILPT
GanzConrad

to nie znaczy, że się nie grzeje:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2810
przy 1W strat jest gorący (3 szt LED szeregowo, 10,5V), dlatego pytałem, czy ktoś testował go przy jednej diodzie i 14V zasilania.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
GanzConrad pisze:to nie znaczy, że się nie grzeje:
przy 1W strat jest gorący (3 szt LED szeregowo, 10,5V), dlatego pytałem, czy ktoś testował go przy jednej diodzie i 14V zasilania.
Grzanie powodują przede wszystkim straty spowodowane przełączeniem dużych prądów. Ściągnij sobie datasheet układu, i przeanalizuj wykresy. Straty,w zasadzie są niezależne od różnicy napięć, gdyż w układzie następuje konwersja energii, podobnie jak w transformatorze, a nie straty jak w przypadku rezystora.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

GanzConrad pisze:to nie znaczy, że się nie grzeje:
Grzać sie grzeje ale z całkowicie innego powodu - patrz co powiedział Pyra.

Gdyby miał się grzać jak liniowy, to przy 2 xml i prądzie 1,4 A wyszło by, że przy zasilaniu 14V straty na nim wynosiły by około 8W. A to różnica w stosunku do 1W.

Jeśli obawiasz się grzania, załatw AX2002 chłodzenie w postaci radiatora.
ILPT
GanzConrad

Pyra, coś mi tu nie pasuje... czy chcesz powiedzieć, że przy zasilaniu np. 12V i 3 szeregowych LED'ach, grzanie będzie takie samo jak przy 1 diodzie?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Alternatywą do ww. sterownika może być coś takiego:
Przetwornica driver LED 175mA - 1400mA co 175mA +P
albo takiego: Przetwornica driver LED 2200mA z płynną regulacją od Dareltek.

Mi się strasznie spodobały te sterowniki z płynną regulacją potencjometrem :mrgreen:
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
ptja

Post autor: ptja »

LDD-1x00LW lub LDD-1x00L od Meanwella są proste (za x można podstawić 0, 2 lub 5 i jest to oznaczenie prądu znamionowego LEDów).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
GanzConrad pisze:Pyra, coś mi tu nie pasuje... czy chcesz powiedzieć, że przy zasilaniu np. 12V i 3 szeregowych LED'ach, grzanie będzie takie samo jak przy 1 diodzie?
W związku z tym, że prądy przełączania będą podobne (prąd ładowania indukcyjności) więc straty a co za tym idzie grzanie, będzie zbliżone, choć sprawność przetwornicy, będzie nieco większa przy 3xXML.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

marmez pisze:Alternatywą do ww. sterownika może być coś takiego:
Przetwornica driver LED 175mA - 1400mA co 175mA +P
albo takiego: Przetwornica driver LED 2200mA z płynną regulacją od Dareltek.

Mi się strasznie spodobały te sterowniki z płynną regulacją potencjometrem :mrgreen:
Mi podobnie :). Zaproponuję tańszą przetwornicę z wysoką częstotliwością pracy:
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... =s0-e-1106
Na niej też da się precyzyjnie wystroić LED'a.
ODPOWIEDZ