Nokia z Chin

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
pralat

Nokia z Chin

Post autor: pralat »

Witam,
chcę kupić Nokię E52, ale jak się okazuje na allegro 99% ofert to wysyłka z Chin.
Zastanawiam się o co chodzi, bo te telefony są produkowane w Europie (np. na Węgrzech). Czy możecie mi to wyjaśnić?

Pozdrawiam.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Najzwyklejsze na świecie podróbki :)
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

E52 była mim pożegnaniem z firmą Nokia - padła 2 miesiące po gwarancji, oczywiście układ zasilania jak u bardzo wielu osób. Ewidentna wada fabryczna, firma się wypięła na klientów, naprawa nie bardzo opłacalna.
MrM

Post autor: MrM »

Ja kupiłem X3. Jest oryginalna, tyle, że chyba refurbished (tak przynajmniej wygląda, bo w jednym miejscu miała bardzo delikatne otarcie - prawie nie widoczne).
Działa bez problemu.
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Mój ojciec kupił raz sony ericssona na allegro który był wysyłany z Chin. Jak przyszedł to wydawał się normalny, tylko miał jakieś dwa filmiki z chińczykami na karcie pamięci ;P
Zepsuł się po 6 miesiącach, chyba chińskie rączki go słabo poskładały.
Awatar użytkownika
pralat

Ok, dzięki. Z ciekawości poszukałem też na aliexpress i znalazłem te same zdjęcia, co na allegro - czyli faktycznie podróbki :(
PawelG.

Ciężko gdziekolwiek kupić nowy telefon, który nie jest już produkowany od dobrych kilku lat :D
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
pralat

No właśnie... dlatego "trochę" dziwne jest, że są aukcje z dostępnością 200 szt. nowych Nokii. A mi osobiście jest szkoda, że nie można już ich kupić, bo to fajne telefony. Moja Nokia C5 nie przeżyła upadku i jestem zmuszony do używania smartphona i klnę na niego przy każdej okazji... Cóż jednak zrobić, będę musiał się przyzwyczaić :sad:
PawelG.

Koledzy z roboty pokupowali Samsungi Solidy i są zadowoleni :)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

pralat pisze:No właśnie... dlatego "trochę" dziwne jest, że są aukcje z dostępnością 200 szt. nowych Nokii. A mi osobiście jest szkoda, że nie można już ich kupić, bo to fajne telefony. Moja Nokia C5 nie przeżyła upadku i jestem zmuszony do używania smartphona i klnę na niego przy każdej okazji... Cóż jednak zrobić, będę musiał się przyzwyczaić :sad:
Zamiast C5 kup sobie K800i, jak chcesz bardziej "ekskluziw" kup soboe K810i. Wrzuć do tego sterowniki z manualem i masz genialny aparat w fajnym telefonie. Jak chcesz więcej to C905 :)

A co do telów z chin - 90% to podróbki, 10% to telefony odnawiane. Bardziej opłaca się chyba kupić używkę i samemu odnowić.

Najlepszy bajer to 6310i z zmienionym (chyba) prockiem na płycie głównej i kolorowy ekran z 3510i :) Albo to była 3510i w obudowie z 6310i...już sam nie pamiętam bo to było w 2006 roku ;)
ILPT
Awatar użytkownika
Joachim

Post autor: Joachim »

Witam.
Tu myślałem, że niekiedy nawet się przyznają, że to nie np. Nokia. Przykład modelu 6250 :
Unlock Phones:
Yes
Brand Name:
Jiayu
Jiayu Model:
G1
Jednak patrząc na:
"Feature:
FM Radio,MP3 Playback,QWERTY Keyboard"
doszedłem do wniosku, że ktoś pomylił opis. MP3 w tym telefonie? Radio? Qwerty? (używałem 2szt, kiedy jeszcze były tylko od Nokii, jeden nadal mam, martwy)
No i Jiayu G1 to smartfon przecież.

W sumie to szkoda trochę, bo temat starych telefonów od chińczyka znalazłem niedawno i wielce się ucieszyłem, że na urodziny sprawię sobie "powrót do przeszłości" w postaci wspomnianej nokii 6250, lub ericssona r310s.
Na razie pozostanę przy solidzie b2710.

Pozdrawiam.

Convoy S2 i C8 ster. ElSor
Convoy S2+ XP-E2 RED mod smokuxx1987
XinTD X3 mod Maciex93, ster. ElSor v.2 3,55A
UltraFire C8,mod Dariusz70
TrustFire X6, 9A
Trajka Dekers 1kW, 2x20Ah

Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jeszcze kilka miesięcy i większość Nokii będzie traktowana jako przedmioty kolekcjonerskie :mrgreen:

Nowe modele noszą już logo Microsoft jak pewnie wiecie .
elektroda.pl
Vigo

Post autor: Vigo »

Tak jak napisał skatus w większości te telefony to podróbki, czyli tandeta, reszta to używane bebechy włożone w chińską podróbkę oryginalnej obudowy.
Łatwo rozpoznać takie aukcje z chińskimi "Nokiami", zazwyczaj jest wystawionych kilkadziesiąt sztuk danego modelu no i wysyłka często z Azji.

Teraz już ciężko kupić klasyczne modele jako nówki lub w bdb stanie, ale jeszcze kilka lat temu często wypływały klasyczne modele Nokii, Ericssona, Siemensa (nowe w pełnych kompletach) w przyjaznych cenach pochodzące z wyprzedaży magazynów operatorów GSM.
Aparaty mniej popularnych firm, jak Sagem, czy Alcatel można było kupić za grosze (30-50zł).
Obecnie nawet bardzo popularne jeszcze do niedawna symbianowe Nokie są trudno osiągalne (oryginalne i nowe w kompletach fabrycznych), a jeżeli już to w wygórowanych cenach.

PS Orientuję się nieco w powyższym temacie stąd, że swego czasu bardzo kręciły mnie telefony komórkowe (im starsze i w lepszym stanie tym lepiej), a że zbierałem je namiętnie, udało mi się z czasem zgromadzić całkiem fajną kolekcję komórkowych staruszków począwszy od komórek analogowego systemu NMT po smartfony Nokii z serii N.

___
Awatar użytkownika
pralat

Widziałem też w gąszczu na allegro aukcji Nokii dumie chwalące się, że "wysyłka z Polski", itp. - cena x3, a nazwa firmy to "East Trade" :)
ODPOWIEDZ