Jaka dobra wszechstronna ładowarka modelarska

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
lechowiec

Jaka dobra wszechstronna ładowarka modelarska

Post autor: lechowiec »

Jak w temacie czy polecicie na dzień dzisiejszy. Szukam czegoś uniwersalnego najlepiej z zasilaniem 230v. Obsługa najchętniej do 8 ogniw w szeregu. Komunikacja z PC. Monitoring prądu napięcia, temperatury etc. Szukam czegoś dobrego na lata.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Podaj budżet ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Doctore

Post autor: Doctore »

Turnigy reaktor :wink:
Do tego zasilacz xbox 200W z alledrogo.
Awatar użytkownika
maciex93

No, ale reaktor to max 6S, 8S tylko Li-fe.
Poza tym polecam :)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
Doctore

Oj tam mały szczegół.
Ale za to reaktor ma od groma funkcji i jest tani, przy czym jakość wykonania/kalibracja jest na dobrym poziomie.Niektóre funkcje:
-pomiar rezystancji wew.
-możliwość naładowania jednego akumulatora drugim
-możliwość podłączenia do PC w celu pozyskania wykresów
-funkcja "foam-cut" czyli korzystamy z ładowarki jako z zasilacza laboratoryjnego, regulowane napięcie i prąd
Do tego 300W ładowanie/rozładowanie(po podłączeniu zewnętrznego obciążenia) oraz ładuje wszystkie rodzaje akumulatorków.
Sam osobiście nie posiadam(obecnie mam dużo innych wydatków) ale wielu ludzi jest zachwyconych(nawet ci co posiadają markowe ładowarki za 4-ro cyfrowe kwoty), a stan magazynowy w sklepie gdzie sprzedają tą ładowarkę jest prawie zawsze zerowy, bo ludzie wykupują wszystkie sztuki.
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
maciex93

Mam ją ;)
Awatar użytkownika
Doctore

No to może mały review zrób(w oddzielnym temacie oczywiście)?
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ NA OGNIWACH PANASONIC' A
Awatar użytkownika
maciex93

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=13361 kilka słów o niej.

W zasadzie jest to dokładnie to samo co icharger 206b, to samo PCB, i soft.
lechowiec

maciex93 pisze:Podaj budżet ;)
Nie lubię określać budżetu bo to czasami skreśli wartościowy produkt do którego trzeba i warto "trochę dołożyć" ale jeśli rozpiętość cen różnych modeli jest znaczna i trzeba od czegoś zacząć to powiedzmy tak:

1. Wstępnie do 500 zł. Jeśli w tej kwocie nie będzie jakości i funkcji które potrzebuję (priorytet to komunikacja z PC, rozładowywanie dużym prądem z automatycznym utrzymaniem jego wartości na stałym poziomie, najlepiej bez konieczności korzystania z zewnętrznych odbiorników i zewnętrznych zasilaczy bo nie lubię niepotrzebnej plątaniny kabli) to patrz niżej:

2. 1000 zł.

Mam coraz więcej rzeczy zasilanych akumulatorami, głównie elektronarzędzia, latarki, rower, zabawki hobbystyczne itp. Temat jak najbardziej rozwojowy i trzeba się uzbroić w sprzęt do samodzielnej regeneracji/budowy pakietów.

Równolegle rozglądam się za zgrzewarką ale to będzie w innym temacie.

maciex93 masz ode mnie PW.

Wykresy chciałbym tworzyć takie jak są pokazane na tej stronie: http://mdiy.pl/odzysk-ogniw-18650-z-baterii-laptopa/
Awatar użytkownika
maciex93

Mam!
> http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html
To jest klon ichargera 3010B > http://www.icharger.co.nz/Products/3010B.aspx
Zasilacza jednak nadal potrzebujesz osobno, nie ma chyba ładowarek z wbudowanym zasilaczem o takich mocach.

Przez tą stronę wychodzi troszkę taniej http://rcsearch.info/hobbyking/i57095/#catalog

Ładowarka z vatem 600zł do tego zasilacz serwerowy o odpowiedniej mocy około 100zł.
Ostatnio zmieniony niedziela 16 lis 2014, 17:53 przez maciex93, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
maciex93

Manekin ma ichrgera ;) to samo robią reaktory, ściągasz program logview, kabelek USB i tadam!
lechowiec

Zaczynam się powoli orientować. Rzeczywiście nie mogę znaleźć nic sensownego zasilanego AC 250V. Ale to jest mniejszy problem.

Kolejna rzecz po przemyśleniu tematu. Na razie wystarczy mi ładowarka 7s ale bardziej przyszłościowa będzie 10s (36V LiOn).

Stawiając na jakość wykonania (mechanika/elektronika) lepsza będzie Turningy czy Icharger?
Awatar użytkownika
maciex93

Na przykładzie wersji 300W są one niemal identyczne http://adraglabs.net/reaktor.php
lechowiec

Turningy lepsza obudowa radiatorowa ale i tak chłodzenie jest aktywne. Icharger lepsza klawiatura bo zrobiona na switchach. Switcha w razie czego sam zmienię. Chyba będzie icharger hmm.
Hetman

Post autor: Hetman »

Coś od Elproga, tylko tanie to na pewno nie będzie... No i zasilacz i tak będzie potrzebny.
ODPOWIEDZ