Zasilaczem impulsowym (szybkie mruganie).

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
skaktus

Zasilaczem impulsowym (szybkie mruganie).

Post autor: skaktus »

Zasilacz 12V 1A, zasila metr taśmy 5050, która pobiera około 800 mA.

Objawy - po włączeniu, taśma świeci na około 50% maksymalnej mocy i bardzo szybko mruga. Po losowym czasie ( minuta, czasem pięć) zasilacz "zaskakuje" i taśma świeci pełną mocą. Dodatkowy objaw jest taki, że jeśli wyłączę zasilacz w momencie kiedy "nie zaskoczył" taśma wciąż mruga, ale coraz wolniej, po czym po osiągnięciu 50% wydajności bardzo powoli przygasa.

Czy dobrze sądzę, że padł kondensator filtrujący po stronie wtórnej na samym wyjściu zasilania (ten który powinien być "low ESR") ?
ILPT
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Dobrze kombinujesz. Zasilacz impulsowy stracił moc. Nie ma już 1A. Pewnie przy 400-500mA obciążenia będzie działał dobrze.
Sprawdź i wymień kondensatory. Ja przyjrzałbym się kondensatorowi po stronie pierwotnej za mostkiem.
Awatar użytkownika
skaktus

Wymieniłem kondensatory na stronie pierwotnej i wtórnej i niestety problem jest ten sam...

Jakiś pomysł ?
ILPT
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Zimne luty.
joon

Post autor: joon »

A strona wtórna została bez zmian? Takie objawy objawy wskazują na kondensatory wyjściowe.
Awatar użytkownika
skaktus

Sorki za opóźnienie, przeoczyłem temat.

Kondensatory wymieniłem na stronie pierwotnej (filtrujący za mostkiem) oraz na stronie wtórnej (zaraz za wyjściem z transformatora). Strona wtórna otrzymała oczywiście low esr. Po wymianie wydawało się że jest ok, ale po kilku uruchomieniach problem wrócił. Co ciekawe, czas początkowego mrugania znacznie się wydłużył. Luty również poprawiałem i wciąż jest problem.

Jakieś inne wskazówki ?

Tak w ogóle zastanawiam się czy jest sens naprawiać :/
ILPT
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Czy startuje dobrze jak jest nagrzany, czy nawet przy starcie na ciepło jest problem? Spróbuj go uderzyć o podłogę i zobacz czy zaskakuje, podstawowy sposób diagnozy :mrgreen:
jabbarider

Post autor: jabbarider »

Cześć witam jest to moj poerwszy post :) obstawiam mostek prostowniczy, sprobuj go wymienic albo poprawic na nim luty. Zobacz tez czy sie grzeje po wymianie
Awatar użytkownika
skaktus

Wymieniłem mostek i podwójną diodę na stronie wtórnej i problem wciąż występuje.
ILPT
Awatar użytkownika
jarroq

Post autor: jarroq »

Właściwie chyba wymienimy cały zasilacz część po części :D.
Co zostało? Tranzystor kluczujący, trafo i transoptor. Może masz trafo zwarte jak jest zimne?
Osobiście już bym w nim nie dłubał :mrgreen: . Ostatnio kupiłem na alle.... kilka zasilaczy 12V 1.5A za 6zł /szt. Firma sagemcom.
ODPOWIEDZ