led lenser p7.2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Kyle

Post autor: Kyle »

PawelG. pisze: Ja mam porównanie z pracy i tu ewidentnie widać wyższość MT nad LL.
Pod wzgl. równomierności snopu na krótki dystans nie ma tej wyższości. Pod wzgl. skuteczności koncentracji snopu na daleki dystans (efektywności z jaką koncentrowane jest światło) też nie ma tej wyższości (MT wygrywa metodą siłową, bo pozwala sobie wiele światła rozpraszać na boki, kiedy chcemy szperacza, ... metodą siłową czyli ... nie wiem ... 700 lumenów vs też nie wiem, ale byśmy mieli pojęcie o różnicy ... 230 lumenów LL (średnio)?

[ Dodano: 14 Listopad 2014, 17:41 ]
PawelG. pisze:W tych P7.2 w robocie rozkład światła jest trochę dziwny.
Jasny środek, ciemniejszy pierścień i znów jaśniejszy pierścień (taki jak w recenzji link),
Mozesz podać na której fotce w trybie rozskupionym jest ten efekt? Jedyne dziwne pierścienie w tej recenzji, a o których wspominasz, to widzę na snopie z jakiejś latarki "XL50" . W trybie skupionym w LL nie jest idealnie, ... ale czepianie się , to już czepialstwo. XL50 wypada zdecydowanie mniej równomiernie.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Kyle pisze:Pod wzgl. równomierności snopu na krótki dystans nie ma tej wyższości.
Po założeniu dyfuzora światło jest równomierne, jest go więcej i jest jaśniej.
Kyle pisze:Pod wzgl. koncentracji snopu na daleki dystans też nie ma tej wyższości (MT wygrywa metodą siłową, czyli ... nie wiem ... 700 lumenów vs też nie wiem, ale byśmy mieli pojęcie o różnicy ... 230 lumenów (średnio)?
Zasięg jest większy w MT, według specyfikacji ma 420 lm.
Kyle pisze:Mozesz podać na której fotce w trybie rozskupionym jest ten efekt?
Zdjęcie poniżej, tutaj jeszcze tego za dobrze nie widać, bardziej się to rzuca w oczy, jak baterie się rozładują.
https://lh4.googleusercontent.com/-IwKR ... G_1457.JPG
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Kyle

PawelG. pisze: Koledze spadł LL do głębszej kałuży i niestety wokół diody widać ciemniejsze zacieki po wyschnięciu.
Woda przedostała się chyba właśnie przez regulowaną głowicę od zooma.
Dziwne, bo gdziekolwiek czytam, to LL zadziwiająco dobrze się spisuje po zanużeniu, pod warunkiem NIEużywania zoom. Więc jak koledze wpadła LL do kałuży i był taki efekt, to kolega trzymając LL w kałuży zabawiał się zoomem.
PawelG.

Może przy wyciąganiu przestawił, bo wpadła do kałuży i nie było jej widać, więc musiał ją ręką wymacać.
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Kyle

PawelG. pisze: Zdjęcie poniżej, tutaj jeszcze tego za dobrze nie widać, bardziej się to rzuca w oczy, jak baterie się rozładują.
https://lh4.googleusercontent.com/-IwKR ... G_1457.JPG
Przede wszystkim to jest zdjęcie w trybie skupionym, a nie mówiłem o snopie w skupieniu (przypomnę że chwaliłem idealną jednolitość w trybie nieskupionym, na co Ty powiedziałeś, że u Ciebie jest dziura w środku snopu). Po drugie stan baterii nic u mnie w jednolitości snopu nie zmienia ... u Ciebie zmienia? - cuda, bo technicznie jest to niewykonalne. Po trzecie się czepiasz, bo jak patrzę na latarki typowe z reflektorem to jest nierzadko pierdylion okręgów.

[ Dodano: 14 Listopad 2014, 17:59 ]
PawelG. pisze: Zasięg jest większy w MT, według specyfikacji ma 420 lm.
Zasięg MT jest większy przy 420 lm ... tylko pytanie, w porównaniu do jak bardzo rozładowanego LL i czym zasilanego. Bo jak wspomniałem LL P7.2 nie ma ani grama elektroniki, więc pod wzgl. oddawanych lumenów zupełnie inaczej świeci przy "świeżych" bateriach/akku, a zupełnie inaczej pod koniec ... niestety.
PawelG.

Żadne cuda, po prostu jak przysiądą baterie, to te kręgi mocniej się odznaczają.
Ja tej latarki nie mam, bo mi nie przysługiwała wg. rozdzielnika.
Dostałem służbowego MT Night Huntera II.
Piszę to co zaobserwowałem chodząc z kolegami po ciemnych pomieszczeniach.
Sami stwierdzili, że by woleli MT Blackeye, które do nas przyszły później (wersja MX532L-RC).
Kyle

PawelG. pisze: Po założeniu dyfuzora światło jest równomierne, jest go więcej i jest jaśniej.
... więcej światła i jaśniej to jedno i to samo, przyznasz chyba? Oczywiście nawet nie ośmielę się spekulować że jest inaczej, skoro MT średnio oddaje pewnie z 2x więcej lumenów od przeciętnie naładowanego LL P7.2 .
PawelG.

Kyle pisze:Zasięg MT jest większy przy 420 lm ... tylko pytanie, w porównaniu do jak bardzo rozładowanego LL i czym zasilanego.
Nowe Varta High Energy (ostatnio takie u nas kupują), a w BE akumulator z zestawu.

[ Dodano: 14 Listopad 2014, 18:05 ]
Więcej światła, czyli szerzej i do tego jaśniej.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Panowie, dyskusja szybko się rozwija, ale przypominam: "de gustibus non disputandum est"

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Kyle, Troszkę zbytnio porównujesz LL do tego fenixa, już pisałem, że tam jest mały emiter w refie SMO, więc jest mocny spot bez użytecznego spilla, więc obniżanie trybu nie wiele daje. Rozumiem, że bronisz LL, ale gdybyś miał raz w ręku takiego S2, jeszcze ze skalpem XM-L albo XP-L, jeszcze w neutralne barwie, to zrozumiałbyś, o co chłopakom chodzi. Może nawet C8 z refem OP, większy zasięg i szerszy spill od 7.2. Niestety zdjęcia i filmy nie oddają dobrze rzeczywistych doznań.
Kyle

PawelG. pisze: Nowe Varta High Energy (ostatnio takie u nas kupują), a w BE akumulator z zestawu.
Jasność przy bateriach w LL P7.2 pewnie spada w oczach ;) (Dla tego stan baterii jest tak kluczowy. No ale to tylko świadczy o tym jak firma Led Lenser sama sobie szkodzi, sprzedając latarki tej klasy bez stabilizacji.). Jeśli w pierwszej sekundzie świecenia nowych baterii LL P7.2 był w trybie skupienia mniej "szperający" od MT to jest to dziwne. Skupione 320 lm powinno być zdecydowanie nie mniej jasne, od częściowo rozskupionego (zewnętrzny okrąg snopu) 420 lm.
Ostatnio zmieniony piątek 14 lis 2014, 18:41 przez Kyle, łącznie zmieniany 3 razy.
PawelG.

Świadomie nie porównuję S2 do LL, bo to już by była miazga :mrgreen:
Wystarczy zresztą wspomnieć, że S2 z XM-L2 kosztował mnie mniej niż połowa ceny LL i BE.
Nie wspomnę już o chorej cenie Night Huntera, który wypada gorzej od 5 razy tańszego M1.

[ Dodano: 14 Listopad 2014, 18:22 ]
Kyle pisze:Jasność przy bateriach w LL P7.2 pewnie spada w oczach
Na tej Varcie HP nie jest źle, na tych żółtych słabnie w kilkanaście minut.
Akumulatorków nie używają, wyżej napisałem dlaczego.
Kyle

Zbychur pisze: gdybyś miał raz w ręku (...) Może nawet C8 z refem OP, większy zasięg i szerszy spill od 7.2.
No fajnie byłoby porównać. C8 pewnie też wygrywa siłowo (znacznie więcej lumenów od P7.2, po np. połowicznym rozładowaniu baterii). Jedynie ciekawi mnie ten rozkład światła C8 OP - czyli czy środek jest tak duży, a spill użyteczny. Jednak jeśli tak by było (czyli poniekąd ogólnie równomierny snop C8 OP) to C8 musi mieć dużo pary (lumenów), by móc tak szeroko świecić na tak daleki dystans (kilka razy tyle lumenów co LL).
PawelG.

Z XM-L2 można wycisnąć 1000 lm, więc chyba wystarczająco ;)
Kyle

LL P7.2 pewnie przy połowicznym rozładowaniu Ni-Mh będzie dawać w trybie Hi ~5x mniej lumenów od XM-L2@1000lm
ODPOWIEDZ