Modyfikacja lampki adder rhl 06

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

Aha. No jesli tak to zamow nienajtansze diody w CIEPLEJ bieli o waskim kacie swiecenia i bedziesz mial taki efekt:)
Diody Nichii po 1,2Euro sa najdrozszymi ogolnodostepnymi diodami 5mm. W sklepach raczej cienizne beda mieli (przynajmniej we Wroclawiu maja), lepiej juz w tym sensu 10zl za przesylke zaplacic.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Czyli po pierwsze to szukac zeby to napięcie było 3,6V? Bo inaczej padną.

Znaczy się mi sie tylko wydaje czy jest roznica miedzy tymi lampkami ktore wymieniłem? Moze ja juz sie sugeruje sam ze tamta kosztuje 150 moja 50 wiec musi byc lepsza? pobocze tez troche lepiej chyba widac

edit
A jakbym założmy te 5 scieżek złączył w jedna mocniejsza? oplaca sie w to bawic? jezeli lumeny sie sumuja to wydaje mi sie ze nie.
jaybee

Post autor: jaybee »

czarny_kruk pisze: ps. jak moznesz to kliknij na "pomogl" przy moim poscie/postach. nic to nie kosztuje.
OT: w skrypcie phpBB jest, z reguly, ikona "pomogl" pod kazdym postem.
Tutaj, na swiatelka.pl, ja jej nie widze/nie mam :neutral:
Jak wiec dac komus to "pomogl"? :grin:
J.B.TANSTAAFL
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

... swieciła by jak CatEye HL-EL520 to chyba byłbym bardzo zadowolony.

Bedziesz zadowolony ze zrobiles lampke swiecaca podobnie jak 520 niskim kosztem ? Czy bedziesz zadowolony z mocy lampki / ilosci swiatla ?
Nie wiem gdzie masz zamiar jezdzic i jaki styl jazdy preferujesz ale jak dla mnie taka ilosc swiatla to jest malo.. zeby nie powiedziec bardzo malo...
Do lasu na pewno po zmroku bym się z tym nie wybrał już nie wspominając o jakieś chociaż odrobinę komfortowej jeździe..

Wiec może lepiej zastanów się nad zmodyfikowanej już istniejącej latarki ? Wymiana drivera, jakas soczewka do tego uchwyt na kierownice i będziesz miał przyzwoite oświetlenie. Lub jeśli masz troszke samozaparcia i narzędzia to może warto zrobić coś samemu ? :-)

Pozdr
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

jaybee,
Calineczka pisze:Wiec tak Panowie, autor zakladajacy temat ma mozliwosc podziekowania temu, kto odpowie mu w satysfakcjonujacy sposob na zagadnienie, problem.
Sluzy do tego przycisk "pomógł" umiejscowiony pod postem odpowiadającego...
Morał taki że do puki nie założysz własnego tematu nie zobaczysz takiego przycisku.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Nie widziałem w rzeczywistosci jak świeci CATEYE 520 ale chyba znacząco lepiej niz to co mam. Jakoś na tym co mam jednak zyje/zylem wiec mysle ze z takiego cateye z ilosci swiatla bylbym zadowolony. Lampki uzywam w sytuacjach awaryjnych wiec nie mam ogromnych wymagań co do ilości światła. Jakotakich wycieczek nocnych nigdy nie planuje.

A co do modyfikacji jakiejś innej latarki. Wiąze się to chyba z kilkakrotnie większymi kosztami niż wymiana tych diodek tutaj. Mysle ze nie oplaca mi sie do sytuacji jakis nadzwyczajnych dawac kilkadziesiąt złotych. Co do robienia calkowicie samemu to wszystko fajnie ale mojej wiedzy brakuje na driver, nie rozumiem zabardzo z czym on się je, a kupno samego drivera jest wiekszym wydadkiem niz te diodki co tu wymienie. Ogolnie chciałbym się zamknąć w 30zł z tą zabawą.

edit
chyba się zdecyduje na te diody z sensu, poradzccie mi jakie kąty kupić zeby fajnie to świeciło. Myslalem nad 2*40stopni, 2*22stopnie, 1*18stopni? Nie wiem czy te 40stopni nie za szerokie będą.

Moze lepiej 3*22stopnie, 2*18stopni?
czarny_kruk

Post autor: czarny_kruk »

rrobsonm pisze:chyba się zdecyduje na te diody z sensu, poradzccie mi jakie kąty kupić zeby fajnie to świeciło. Myslalem nad 2*40stopni, 2*22stopnie, 1*18stopni? Nie wiem czy te 40stopni nie za szerokie będą.

Moze lepiej 3*22stopnie, 2*18stopni?
Jesli to ma byc cos zblizonego do tego jak swieci EL520 to wez jak najwezszy kat.
20lumenow, ktore pewnie wyciagniesz z tych 5ledow przy kacie 18* da zauwazalna poswiate na kilkanascie metrow dlugosci. Podobnie jak to widac na stronce z porownaniami Dominika.
ODPOWIEDZ