Jak działa przełączanie trybów w latarkach?
Jak działa przełączanie trybów w latarkach?
Do tej pory nie miałem doświadczenia z ręcznymi latarkami i kiedy trafił do mnie Convoy S2+ zacząłem się zastanawiać w jaki sposób rozwiązano w niej przełączanie trybów. Czy ktoś mógłby to wyjaśnić?
Naciskając lekko na włącznik przy zaświeconej latarce na chwilę robisz przerwę w obwodzie, procesor w sterowniku to wykrywa i zmienia tryb.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Jak procesor to wykrywa skoro nie ma zasilania, bo jest przerwa w obwodzie? Poza tym jak tak wciskam nie do końca to latarka gaśnie i trzymam tak całkiem długo i po puszczeniu jest różnie. Czasem kolejny tryb, a czasem ten sam. W którym momencie sterownik zapamiętuje ostatni tryb?
https://gitaradiy.pl - zapraszam
U mnie jest tak że po około 10 sekundach latarka startuje od trybu 100% ale gdy przerwa trwa krócej to przełącza się na następny tryb.
Procesor wie że brak napięcia bo ma przetwornik ADC, ale przez chwilę jeszcze po zaniku napięcia jego pamięć tymczasowa nie jest resetowana bo napięcie jest w stanie utrzymać pamięć choć latarka nie pracuje to pamięć tak.
Procesor wie że brak napięcia bo ma przetwornik ADC, ale przez chwilę jeszcze po zaniku napięcia jego pamięć tymczasowa nie jest resetowana bo napięcie jest w stanie utrzymać pamięć choć latarka nie pracuje to pamięć tak.
Ni-Cd Man.
Procesor wykrywa zanik zasilania i zapisuje w pamięci że taki zanik wystąpił.
Standardowy sterownik jaki jest stosowany w convoyach zapamiętuje tryb po 5s świecenia, jeżeli wyłączysz latarkę prędzej potraktuje to jako "klik" od zmiany trybu.
Są też sterowniki które zapamiętują tryb jeżeli latarka jest wyłączona powyżej jakiegoś czasu.
Standardowy sterownik jaki jest stosowany w convoyach zapamiętuje tryb po 5s świecenia, jeżeli wyłączysz latarkę prędzej potraktuje to jako "klik" od zmiany trybu.
Są też sterowniki które zapamiętują tryb jeżeli latarka jest wyłączona powyżej jakiegoś czasu.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Już prawie rozumiem jak to działa, ale jeszcze nie do końca jasne jest dla mnie to jak sterownik jest w stanie jeszcze przez powiedzmy te 10s po ustaniu zasilania (przytrzymany lekki klik) pracować. Przecież nawet jeśli jest tam kondensator na zasilaniu, to diody pracujące na dużym prądzie momentalnie wysysają z niego energię, chyba że jest tam oddzielny kondensator dla mikrokontrolera oddzielony diodą?
To że trzymasz 10s włącznik nie znaczy że procesor działa przez całe 10s, on działa ułamki sekundy, zapamiętuje co trzeba i potem kończy się energia w kondensatorze.
Witam
Jest kilka metod sterowania latarką:
Procesor zmienia tryb po każdym włączeniu.
Procesor zmienia tryb, jeśli została ponownie wyłączona, po okresie krótkiego włączenia (np.3s).
Procesor zmienia tryb, tylko w przypadku bardzo krótkiej przerwy w zasilaniu (podtrzymanie zasilania procesora.
Procesor ma do pomocy element "pamiętający" jakiś czas, że był włączony, i odczytuje jego stan natychmiast po włączeniu.
Znalazły by się jeszcze pewnie jakieś metody, ale te są chyba najpopularniejsze.
Pozdrawiam
Jest kilka metod sterowania latarką:
Procesor zmienia tryb po każdym włączeniu.
Procesor zmienia tryb, jeśli została ponownie wyłączona, po okresie krótkiego włączenia (np.3s).
Procesor zmienia tryb, tylko w przypadku bardzo krótkiej przerwy w zasilaniu (podtrzymanie zasilania procesora.
Procesor ma do pomocy element "pamiętający" jakiś czas, że był włączony, i odczytuje jego stan natychmiast po włączeniu.
Znalazły by się jeszcze pewnie jakieś metody, ale te są chyba najpopularniejsze.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.