Spalony włącznik Romisen RC-G2

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Greggi

Spalony włącznik Romisen RC-G2

Post autor: Greggi »

Drodzy fani lumenów,

mam problem z Romisenem RC-G2, kupionym ze dwa lata temu na DX. Ciągle używałem go z baterią AA, ale ostatnio zakupiłem aku 14500, zatem wsadziłem go do Romisena chcąc sprawdzić o ile mocniej będzie święcić. Parę sekund poświecił zdecydowanie mocniej po czym coś zaśmierdziało i zgasło. Efekt - spalił się włącznik.

Dioda i reszta OK, bo po zwarciu obwodów spinaczem zarówno na baterii AA jak i 14500 latarka świeci. Akumulator 14500 kupiony na Allegro, żaden firmowy - ale w latareczce Sipik świeci bez najmniejszych problemów, nic się nie grzeje, nic się nie spaliło.

Nie wiem, co się stało, ale mam pytanie - czy wiecie, skąd wziąć włącznik do niego? Widziałem na DX kilka uniwersalnych włączników, ale nie jestem pewien, czy będą pasować rozmiarowo - bo tam kwestia milimetra czy dwóch różnicy i już gwint nie pasuje. Dedykowanego do tego Romisena nie widziałem.

Tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3128 jest opis przeróbki włącznika do Romisena RC-G2 - ale jak rozumiem chodzi o działający włącznik :)

Zresztą utknąłem tam na etapie wyjęcia samego włączniczka z plastikowego korpusu wewnętrznego - prawie połamałem śrubokręt, a włączniczek siedzi na swoim miejscu. Dodam, że jeśli chodzi o zdolności manualne, lutowanie itd. to nie jestem asem - dlatego wolałbym za parę grosików kupić nowy włącznik :).
ODPOWIEDZ