latarka livarno z31271

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
bocianek

latarka livarno z31271

Post autor: bocianek »

Witam

Zepsuła mi się latarka jak w temacie. Upadła i nie świeci.

http://fanlidla.pl/gazetka/2013.10.17.s ... atarka,LED

Mam pytanie nt diody, chyba jest spalona, jaki to model ? XP-E ? Podłączyłem prąd bezpośrednio pod diode i nic.
Chyba że to elektronika ? Ktoś coś poradzi ?

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 lis 2014, 11:57 przez bocianek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

To dioda XP-E 3W, możesz zmienić na XP-G2 5W. zanim jednak zmienisz diodę sprawdź czy do diody dochodzi prąd.
bocianek

A gdzie kupić zamówić takie diody najlepiej ? W Krakowie raczej nie mają takich w sklepach na miejscu.
----

Dioda jednak działa, zwarłem niebieski kabelek przy diodzie do obudowy i świeci, coś nie tak z elektroniką ?
Miernik podłączony do czerwonego kabelka przy diodzie +, i minus do niebieskiego przy diodzie pokazuje 0 zero.
Jak podłącze plus do czerwonego ,a minus do obudowy pokazuje 1.9V , a jak plus do niebieskiego i minus do obudowy to 1.3V.

Jakieś sugestie ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 lis 2014, 12:09 przez bocianek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zbychur

Daj zapytanie "[K] Kupię" w forumowym sklepiku, na pewno ktoś będzie miał.
Defcio

Post autor: Defcio »

A jakie napięcie podłączałeś ?, najprościej sprawdzić przez baterię 3R12 4,5V i rezystor 2-20 Ohm, podłączenie zbyt silnego źródła prądu bezpośrednio bez rezystora grozi zniszczeniem diody.

Tak samo pomylenie biegunowości przy napięciu od 5V też grozi zniszczeniem diody.
Ni-Cd Man.
bocianek

Najchętniej to bym wywalił tę elektronikę, bo to jakieś durne funkcje miganie, sos itd. Żeby włączyć to co się chce trzeba 100 razy cykać :)
Jakiś pomysł jak to zrobić najłatwiej ?
Awatar użytkownika
Zbychur

bocianek pisze:Najchętniej to bym wywalił tę elektronikę, bo to jakieś durne funkcje miganie, sos itd. Żeby włączyć to co się chce trzeba 100 razy cykać
Jakiś pomysł jak to zrobić najłatwiej ?
Możesz przybliżyć szczegóły piguły? Otwór pod sterownik, jak wygląda sytuacja pod podłożem diody, czy jest dziura czy nie? Więcej fotek. Zostajesz przy oryginalnym zasilaniu? Jakie tam właściwie jest?
ODPOWIEDZ