Conwoy M2 świeci bardzo słabo

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Stanley

Conwoy M2 świeci bardzo słabo

Post autor: Stanley »

Witam.
Jako, że jestem nowy na forum, witam serdecznie wszystkich stałych bywalców.
Mój problem przedstawia się następująco. Latarka convoy M2, którą posiadam od roku, świeci jedynie minimalną częścią swojej mocy. Akumulator na pewno dobry (mam dwa), dioda sprawdzona z niezależnego źródła, też dobra. Latarka jest w pierwszej wersji na sterowniku 2,8 A.
Problemy pojawił się nagle, przygasła w trakcie świecenia. Co ciekawe, wszystkie tryby przełączają się, ale na każdym trybie świeci 10 razy słabiej. Ponadto raz na jakiś czas zapala się z właściwą mocą, ale po kilku czy kilkunastu sekundach świecenia problem powraca. Rozebrałem latarkę i polutowałem " na krótko". Posprawdzałem i profilaktycznie poprawiłem niektóre lutowania - bez zmian. Czyżby sterownik?
Proszę szanowanych kolegów o radę.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Uszkodzony sterownik.
Jest różnica między trybami czy na każdym świeci tak samo?
Czasem trafia się wersja z kiepskimi przelotkami i wtedy zamiast 2.8 jest 1.4A

Najlepiej zamów nowy sterownik.
Stanley

Między trybami jest różnica, tylko w każdym trybie świeci dużo, dużo słabiej. Obecnie w trybie Hi świeci dużo słabiej, niż w trybie Low gdy była dobra. Myślę, że każdy tryb świeci na 1% dotychczasowej mocy.
DNF

Post autor: DNF »

Myślę, że padł procek. Smoku, czyżbyś trafił na moje dawne wpisy o przelotkach, czy samemu też natknąłeś się na taki problem? :)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Ja się natknąłem na padniętego jednego AMC, a przelotki zawsze zawczasu zalewam cyną więc nie wiem czy trafiłem ;)
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Hetman

Post autor: Hetman »

Co lutowałeś na krótko? Ja bym się zastanowił nad słabym stykiem na sprężynkach.
Awatar użytkownika
maciex93

Jak by styk był słaby to by się zabezpieczenie uruchamiało.

Ciężko tu wymyślić co mogło paść, w sterowniku są 2 kluczowe elementy, procek i układy amc.

Popraw wszystkie luty w sterowniku.

Możesz też nastawić teoretycznie najwyższy tryb i podać nam napięcie jakie masz na PIN 6.
Sprawdź też czy nie ma czasem połączenia pinu 6 procka z masą.

Obrazek
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Stanley

W najwyższym trybie na 6 pinie jest 3,55 V. Napięcie zasilające = 3,89 V.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

DNF
Miałem wersje która dawała tylko 1.4A i nie wiedziałem o co chodzi, dopiero po dłuższej lekturze forum trafiłem na jakiś wpis o przelotkach, całkiem możliwe że właśnie twojego autorstwa.
Awatar użytkownika
maciex93

Czyli układy amc powinny być włączone, a mimo to dioda ledwo co świeci... hmmm
Oscyloskop może masz ? ;)

Może przegrzane amc? w M2 w wersji 1. sterownik ma b. słaby kontakt termiczny z obudową, przy 2,8A taki sterownik dosyć się grzeje.
DNF

Post autor: DNF »

Smoku, tak to ja miałem taki przypadek, że po rozgrzaniu ścieżek przelotki traciły połączenie i przechodziło na 1.4A :)
Maciex, przegrzanie AMC jest możliwe, ale czy aż do tego stopnia, żeby wszystkie AMC padły?
Kilka dni temu przez nieuwagę zrobiłem zwarcie na układzie zrobionym z 2xAMC
(nic poza tym nie było, ot układ do testów), i zamiast 0.7A w diodę szło 0.48A.
Stanley

Wszystkie połączenia sprawdzianem omomierzem - jest OK. Oscyloskopu nie mam, ale mógłbym pożyczyć.

[ Dodano: 9 Listopad 2014, 18:41 ]
Miało być - sprawdziłem.

[ Dodano: 1 Grudzień 2014, 21:03 ]
Zakupiłem na fasttech nowy sterownik. Niestety po podpięciu nowego sterownika, problem nie zniknął. Sprawdziłem kolejny raz samą diodę LED i okazuje się, że to ona jest winna. Nie rozumiem tylko, czemu gdy wcześniej sprawdzałem świeciła dobrze. Przypadek?
Na szczęście kupiłem drugą latarkę M2, ale dobrze byłoby tamtą uzdrowić.
Gdyby ktoś miał na zbyciu diodę XM-L2 T6-4C na podstawie 16mm, byłbym wdzięczny.
ODPOWIEDZ