Kupiłem polecany tu zasilacz KORAD KA3005P i mam mały problem z dołączonym do niego oprogramowaniem. Wszystkie włączniki (OCP, OVP, ON/OFF i pamięci) działają i da się też bez problemu ustawić określony prąd i napięcie. Problem jest natomiast z wykresami i zapisem danych do pliku. Wyświetlane i zapisywane są tylko całe wolty i ampery. Wszystko po przecinku jest pomijane. Na głównym widoku aktualne wartości są wyświetlane poprawnie. W dodatku udało mi się połączyć bezpośrednio do zasilacza przez interfejs szeregowy i zasilacz zwraca poprawne dane. Próbowałem starszej wersji programu, ale tam działa tylko włączanie samego zasilacza. Program nie wyświetla żadnych wartości. Spotkał się ktoś z takim problemem? Komunikacja z zasilaczem działa, więc w ostateczności mogę napisać własny program.
[ Dodano: 18 Grudzień 2014, 17:38 ]
Rozwiązałem problem, a właściwie udało mi się go obejść. Problemem jest znak separatora dziesiętnego. Zasilacz zwraca przez interfejs szeregowy dane z kropką jako separator dziesiętny. W windowsie po polsku domyślnie jest przecinek i widocznie program sobie nie może z tym poradzić. Zmieniłem na kropkę i program zaczął wszystko poprawnie wyświetlać. Oczywiście nie jest to idealne rozwiązanie. Jednak udało mi się znaleźć coś innego. W windowsie można uruchamiać programy jako inny użytkownik. Inny użytkownik może mieć swoje własne ustawienia regionalne (w tym znak separatora dziesiętnego.
Aby zmienić znak separatora dziesiętnego trzeba się zalogować na innego użytkownika i wejść w Panel sterowania. Tam znajduje się opcja Region i język. W okienku które się pojawiło wybieramy zakładkę Format i na samym dole przycisk Ustawienia dodatkowe... W nowym oknie w zakładce Liczby jest pole do wpisania znaku separatora dziesiętnego. Zapisujemy wszystkie zmiany klikając OK i logujemy się na swojego normalnego użytkownika. Na pulpicie (czy tam w innym miejscu) tworzymy skrót do programu z zasilacza ( u mnie ten plik nazywa się KA3005P.exe). Klikamy prawym na tym skrócie i wybieramy Właściwości. W polu Element docelowy wpisujemy coś takiego:
C:\Windows\System32\runas.exe /savecred /user:aaaa "C:\Program Files (x86)\KA3005P\KA3005P.exe"
gdzie aaaa to nazwa tego drugiego użytkownika, a dalej jest ścieżka do programu. Teraz przy uruchamianiu programu z tego skrótu trzeba jednorazowo wpisać hasło dla tego użytkownika. Program już powinien działać normalnie.
- swiatelka.pl LATARKI Mam problem z...
- Szukaj
-
- Dzisiaj jest wtorek 26 lis 2024, 00:33
- Strefa czasowa UTC+01:00
oprogramowanie zasilacza KORAD KA3005P
Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Przejdź do
- LATARKI
- ↳ Baza Wiedzy
- ↳ Nasze projekty, modyfikacje
- ↳ Jak to zrobić?
- ↳ Mam problem z...
- ↳ LEDy
- ↳ Zakupy w internecie i nie tylko...
- ↳ Recenzje
- ↳ technika HID
- ↳ GALERIA
- ↳ WARSZTAT
- ↳ ...Dexter's laboratory... ;-)
- Oświetlenie do dedykowanych zastosowań
- ↳ Czołówki
- ↳ Lampki rowerowe
- ↳ Oświetlenie stacjonarne
- ↳ Oświetlenie samochodowe
- ↳ Oświetlenie podwodne
- ...kafeja...
- ↳ Newsy
- ↳ ...o nas...
- ↳ sprawy techniczne
- ↳ ...kawały, dowcipy, ogółem śmieszne rzeczy...
- ↳ ...różności...
- ↳ News Archiwum
- Dział handlowy
- ↳ Nasz sklepik - Sprzedam latarki i akcesoria
- ↳ Nasz sklepik - Sprzedam różności
- ↳ Nasz sklepik - Kupię
- ↳ Nasz sklepik - Inne
- ↳ BTO.PL
- ↳ Kaliber.pl
- ↳ KOLBA.PL
- ↳ KRYPTON.PL
- ↳ Mhunt.pl