Defcio pisze:Kyle , niestety tej ilości cykli którą podaje producent i tak nie wykonasz.
To wiem
(przy moim ładowaniu prądem 0,25C) Chodziło mi o ilość deklarowaną. Wolałbym nieco większą pojemność od zwykłych Eneloop, przy 2x większej wytrzymałości od Eneloop Pro.
Defcio pisze:
Norma IEC właściwie wyklucza przeładowanie i wyładowanie do poziomu bliskiemu zeru.
Wyładowanie do zera V to zabijanie wręcz ... ale gdzieś czytałem, że wg. doświadczeń jednego usera, najgorsze jest przetrzymywanie (np. tygodniami) w stanie rozładowanym (np. poniżej 0,9V). Podobno rozładowanie do 0,9V i natychmiastowe ładowanie znacznie, znacznie, znacznie mniej szkodzi, niż owy stan rozładowania trwający dłużej.
Defcio pisze:
BC-700 to chyba najbardziej udana obecnie szybka ładowarka, nie jest doskonała z wykrywaniem końca ładowania ale lepszej chyba nie ma.
Podobno MH-C9000 jest znacznie lepsza, bo precyzyjniej wykrywa -dV (osobiście mam BC-700 i lepiej jej pilnować, a już wręcz trzeba, jak akku sa nowe, bo w ten czas jakoś jej trudniej wykryć -dV przy nie tak niskich nawet prądach jak 0,25C ... przy 0,1C podobno nagminnie nie wykrywa -dV)
Defcio pisze:
Miałem też takie same ogniwa i były ładowane prądem 130 mA, zawsze robiły się ciepłe po naładowaniu , zepsuły się po około 40 ładowaniach , byłem zaszokowany tym ponieważ użyłem prądu poniżej 0,1C.
Sądzę, że to kiepskie ogniwa (ja ładuję prądem 500 mA i Eneloop 2000mAh nie robią się jakoś ciepłe ... natomiast niefirmowe 2300 mAh jak ładowałem 700 mA to grzały się jak diabli) ... albo ładowarka nie wykrywała -dV ... oczywiście zakładam że ładowarka była 1 kanał na jedną baterię, bo jeden kanał na dwa ogniwa, to już nie ładowarka tylko niszczarka.
PS. jak to jest w latarkach na ni-mh z zabezpieczeniem przed nadmiernym rozładowaniem ogniw? (ze znanych Ci modeli) ... mój LED Lenser P7.2 nie ma w ogóle (moim zdaniem, jak już płaci się 250zł za latarkę, to coś takiego jak zabezpiecznienie przed nadmiernym rozładowaniem powinno być standardem ... podobnie jak stabilizacja jasności). Fenix E40 "sygnalizował" przełączeniem w niższy tryb jasności (ale akku były niemarkowe, więc nie wiadomo, czy na Eneloop też by tak zasygnalizował, bo eneloop potrafią wykrzesać z 5-10x większy prąd od tych niefirmowych padaków)