"Żarówka" LED 2 x Osram Duris S8 ~ 1100 lumenów.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
skaktus

"Żarówka" LED 2 x Osram Duris S8 ~ 1100 lumenów.

Post autor: skaktus »

Witam.

Dziś mając w końcu w domu gwintownik, postanowiłem dokończyć projekt żarówki na bazie dwóch diod Osram Duris S8. Bazą do modyfikacji jest "żarówka" diodowa, wyszperana na OLX, kupiona w cenie 20 zł. Bazowo składa się z ogromnego MCPCB na którym siedzi 12 ledów no-name o mocy około 1W każdy. Barwa fabryczna dość kiepska - ciepła, ale z zieloną poświatą. W fabrycznym układzie żarówka poświeciła może godzinę i poszła w odstawkę.

Sama budowa żarówki jak najbardziej prawidłowa - duży radiator, elementy dobrze spasowane itd. Produkty chiński, ale pod względem chłodzenia bijący na głowę produkty markowe. Po rozłożeniu całość wygląda tak:

Obrazek

A tak sterownik:

Obrazek

Fabrycznie w ledy idzie prąd 310 mA przy napięciu 38,7V. Po sprawdzeniu, okazało się że sterownik pracuje z wyższymi napięciami i bez problemu radzi sobie z dwoma sztukami Duris S8 łączonymi szeregowo.

Modyfikację rozpocząłem od prośby do znajomego, który u siebie w firmie wyciął z blachy aluminiowej krążek o grubości 5 mm, będący podstawą dla ledów:

Obrazek

W blaszce dodatkowo zrobiłem otwory mające za zadanie dać minimalny obieg powietrza dla sterownika umieszczonego wewnątrz obudowy.

Oczywiście nie obyło się bez problemów - po nagwintowaniu, sprawdzałem każdy gwint dla śrub. W przypadku jednej doszło do typowej katastrofy - urwałem główkę. Oczywiście śruba była na tyle słaba żeby doszło do jej zerwania, ale na tyle mocna żeby nie można było jej rozwiercić. Na szczęście przy próbach rozwiercania, zjechało mi wiertło i dość ładnie wywierciło otwór z boku nieszczęsnej śrubki :) Otwór był na tyle "szacowny" że dał się nagwintować i pewnie trzyma śrubkę - zastępcę :)

Następnie należało wnętrze radiatora jakoś oddzielić od sterownika, tak aby nie doszło do zwarcia itd. Pomysłu nie miałem, jednak po chwili namysłu stwierdziłem że dotnę na wymiar butelkę plastikową z wody mineralnej. Po jej zwinięciu powstał taki oto korpus, wpuszczony do wnętrza radiatora (tutaj jeszcze przed dopasowaniem i całkowitym docięciem na wymiar:

Obrazek

Aby sterownik nie "latał" wewnątrz, trzeba było go czymś zablokować. Blokadę - docisk z góry - zapewnia pozostałość z gwintu od chińskiej żarówki, z dwoma nacięciami na płytkę, które zostały dodatkowo zabezpieczone klejem typu "super glue".

Obrazek

Test pokazał, że mimo blokady od góry, sterownik wpada w dolną część z gwintem E27. Wówczas do pomocy przyszła nakrętka z butelki którą już pociąłem:

Obrazek

Nakrętka podwyższa nieco zagłębienie w dole podstawy, dzięki czemu sterownik jest unieruchomiony.

Po tych kilku zadaniach nastąpiło składanie i taki mamy efekt końcowy (lampka rowerowa dla porównania wielkości) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomiary:

-prąd w leda 320 mA
-napięcie pracy dla leda 21,1V
-w leda 6,75W

Po dłuższej pracy żarówka jest wyczuwalnie ciepła, po godzinie jest bardzo gorąca, wręcz parzy. tutaj przychodzi zastanowienie się czy warto pozostawiać żarówkę w takiej konfiguracji. W ledy idzie równo 13,5W a z sieci całość pobiera 16W, co daje nam około 2,5W straty na sterowniku - jak dla mnie bardzo dużo. Patrząc na grzanie się całości (nawet bez klosza) skłaniam się ku zamianie sterownika użytego w obecnej chwili na dwa sterowniki 5W. Przy tych sterownikach w oba ledy (po pomiarach) pójdzie około 10,6W przy czym jasność spadnie o zaledwie o 112 lumenów. Obliczałem to na podstawie tego wykresu z naszego forum:

Obrazek

Tak czy siak, mam nadzieje że będzie to inspiracja dla kogoś, jak można wykorzystać sample i trochę wolnego czasu :)
ILPT
Hetman

Post autor: Hetman »

Inspiracja to to jest, ja teraz rozmyślam co zrobić z tymi diodami w kolorze Zombie Blue, które właśnie wylutowałem... Tyle, że kolorek nie zachęca do wykorzystania.
fxxx

Post autor: fxxx »

Ciekawe ile sterownik pożyje w takiej gorącej puszcze. Bo ledy raczej będą żyć.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Sterownik siedzi sobie w puszce i ma wlot powietrza od dołu i wylot górą. Całość zapewne pożyje dłużej niż markowe wyroby, które są mniejsze o 70% a mają tą samą moc, przy czym sterowniki są zalewane sylikonem :)

[ Dodano: 9 Listopad 2014, 01:47 ]
Dziś zmieniłem sterownik z 13x 1W na dwa sterowniki 5 x 1W dla jednego leda. Temperatura radiatora znacznie spadła (można utrzymać w ręce) a ilość światła jest jest minimalnie mniejsza, wręcz niezauważalna. Suma sumarum wychodzi na to że przy 10,6W na 2 ledy radiator daje rady. Po założeniu klosza rozpraszającego temperatura drastycznie rośnie i całość parzy, dlatego w wersji finalnej klosz został zdjęty, zastąpiony dwoma mniejszymi "rozpraszaczami" :)
ILPT
ODPOWIEDZ