Power Bank do auta (odpalania). Ktoś ma ?
Issac pisze:Czizys... gdzie sie myle ? (retoryczne)
Ten Twój styczniko-przekaźniko-wyrzutnik bendiksa to sie profesjonalnie nazywa AUTOMAT.
ten plus po stacycje który załącza automat to .... uwaga.... wait for it....... - WZBUDZENIE.
Terminologia, terminologią...
Fajnie, że jesteś taki mądry i wszystko wiesz, tylko czemu pytasz o cokolwiek na tym forum? A jak już Ci ktoś wytłumaczył to dalej brniesz w swoja głupotę.
WZBUDZENIEM w silnikach prądu stałego bez magnesów trwałych nazywa się uzwojenie stojana - nie jest to ani nowa terminologia ani błędna, w odróżnieniu od tego co Ty tu sobie stworzyleś...
I jak już mamy przerzucać się złośliwościami, to proszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_pr??du_stałego
Nie jestem, dlatego zadaje pytania, gdy ktoś mnie atakuje to odpowiadam atakie, zresztą mądrzejszy ode mnie wcale nie jesteś bo kontynuujesz tylko niepotrzebny flamewar...
Wzbudzenie:
Nigdzie nie popełniłem błędu i przestań na silę szukać.
Wzbudzenie:
Mi chodziło o wzbudzenie CAŁĘGO rozrusznika do pracy... Czyli "sygnał" plusa podawany po przekręceniu w aucie stacyjki na wtyk lub złącze gwintowane na automacie.w elektrotechnice wytworzenie strumienia magnetycznego w magnetowodzie maszyny elektrycznej za pomocą prądu elektrycznego. Wzbudzenie można dokonać z zewnątrz, stosując oddzielne źródło energii (tzw. wzbudzenie obce), lub przy pomocy samej maszyny (tzw. samowzbudzenie).
Nigdzie nie popełniłem błędu i przestań na silę szukać.
No to spójż "Panie nigdzie nie popełniłem błędu" na swoje zdjęcie z opisem...to co opisałeś jako masa ("masa - zmostkowana z aku samochodowym i powerbankiem"...to też jest Twoja wypowiedź) jest wyjściem ze stycznika na silnik rozrusznika...a podłączenie masy na to złącze przy próbie uruchomienia silnika skończyło by się całkiem ciekawie:)))))
Masa na rozrusznik jest dostarczana poprzez jego obudowę....
A wracając do powerbanku....
Do rozruchu potrzebne jest od 120-150A do 500 i więcej w zależności od silnika i warunków temperaturowych....i żaden chiński powerbank z 4 ogniwami 18650 w środku nic tu nie poradzi....
W miarę skutecznym rozwiązaniem mogła by być bateria 5 superkondensatorów ale to nie będzie tanie...ale za to nie dotyczy ich problem uszkodzenia poprzez głębokie rozładowanie...no i gigantyczna ilość cykli:)
http://allegro.pl/superkondensator-3000 ... 55559.html
Masa na rozrusznik jest dostarczana poprzez jego obudowę....
A wracając do powerbanku....
Do rozruchu potrzebne jest od 120-150A do 500 i więcej w zależności od silnika i warunków temperaturowych....i żaden chiński powerbank z 4 ogniwami 18650 w środku nic tu nie poradzi....
W miarę skutecznym rozwiązaniem mogła by być bateria 5 superkondensatorów ale to nie będzie tanie...ale za to nie dotyczy ich problem uszkodzenia poprzez głębokie rozładowanie...no i gigantyczna ilość cykli:)
http://allegro.pl/superkondensator-3000 ... 55559.html
Jak są w stanie robić zasilacze sieciowe które nie trzymają żadnych norm bezpieczeństwa i kupę innych sprzętów które wręcz rozsypują się w rękach to dlaczego nie mogą po prostu bełkotać w opisie o odpalaniu auta, a w rzeczywistości jest tam klika ogniw (obojętnie czy 18650, 26650, lipol) a to złącze niby dla samochodu jest połączone bezpośrednio pod ogniwa i może to posłużyć jedynie do awaryjnego podładowania, w przypadku mocno rozładowanego głównego akku i próbie odpalenia coś się posypie i tyle będzie z wynalazku.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
A ja uważam, że nie są na tyle głupi by założyć, że nigdy nie znajdą kupca na każde gówno, jakie zrobią . Pomyśl logicznie.
Supercapów to już się trochę obawiam, nawet mimo teoretycznie niskiego napięcia...
PS: co do offtopa, to chyba już się wyczerpał... Nazywanie "wzbudzeniem" strowania w każdym przekaźniku jest trochę... Mylące.
Supercapów to już się trochę obawiam, nawet mimo teoretycznie niskiego napięcia...
PS: co do offtopa, to chyba już się wyczerpał... Nazywanie "wzbudzeniem" strowania w każdym przekaźniku jest trochę... Mylące.
No właśnie na rynku jest zylion bubli które się produkuje tylko po to, żeby ktoś to kupił....reszta jest nie istotna...
Supercapów nie ma się co obawiać a do awaryjnego odpalania wydają się wręcz idealne...3Ah powinno wystarczyć do pojedynczego rozruchu sprawnego dużego diesla..no i niewątpliwa zaletą jest to, że nie trzeba pamiętać o podładowywaniu ich bo rozładowanie do zera im nie szkodzi...
Do minusów należy zdecydowanie cena całości bo za te pieniądze można kupić akumulator z górnej półki, który przy sprawnej instalacji zapewni pewny start w każdych warunkach........i powerbank nie będzie potrzebny....
ps...a szkoda...
Supercapów nie ma się co obawiać a do awaryjnego odpalania wydają się wręcz idealne...3Ah powinno wystarczyć do pojedynczego rozruchu sprawnego dużego diesla..no i niewątpliwa zaletą jest to, że nie trzeba pamiętać o podładowywaniu ich bo rozładowanie do zera im nie szkodzi...
Do minusów należy zdecydowanie cena całości bo za te pieniądze można kupić akumulator z górnej półki, który przy sprawnej instalacji zapewni pewny start w każdych warunkach........i powerbank nie będzie potrzebny....
ps...a szkoda...
Ostatnio zmieniony piątek 07 lis 2014, 17:17 przez zabol, łącznie zmieniany 1 raz.
A widziałem...
2,7V x 5 sztuk w szeregu wychodzi prawie idealnie....
Teoretycznie...bo...niestety przy tym napięciu rozładowany aku w zamochodzie zrobi prawie że na "zwarcie" i większość energii z kondensatorów poszła by na podładowanie aku i do tego w bardzo niekorzystnych warunkach....softstart też nie bardzo da radę bo musiał by być potężny....i nawet gdyby to wyszło to 3Ah w przypadku mocno rozładowanego albo zużytego akumulatora tez nie ratuje sytuacji.....
Generalnie pomysł małego powerbanku do odpalania nie bardzo ni podchodzi...
pozdrawiam:)
2,7V x 5 sztuk w szeregu wychodzi prawie idealnie....
Teoretycznie...bo...niestety przy tym napięciu rozładowany aku w zamochodzie zrobi prawie że na "zwarcie" i większość energii z kondensatorów poszła by na podładowanie aku i do tego w bardzo niekorzystnych warunkach....softstart też nie bardzo da radę bo musiał by być potężny....i nawet gdyby to wyszło to 3Ah w przypadku mocno rozładowanego albo zużytego akumulatora tez nie ratuje sytuacji.....
Generalnie pomysł małego powerbanku do odpalania nie bardzo ni podchodzi...
pozdrawiam:)