convoy c8 pomoc w ulepszeniu

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
orion

convoy c8 pomoc w ulepszeniu

Post autor: orion »

witam szanownych kolegów
zakupiona latarka wczoraj wreszcie do mnie dotarła no i oczywiście chciałbym ją troszku ulepszyć. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć na forum to w pierwszej kolejności pasowało by wymienić silikon na pastę termoprzewodzącą. Posiadam akurat pastę termoprzewodzącą silikonową koloru białego na tubce jest "H" i parametry tej pasty ponoć są na stronie: www.termopasty.pl
moje pierwsze pytanie więc czy taka pasta się nada?
czytałem, że oryginalnie też tam jest jakiś biłały silikon może to coś w podobie?
Jeszcze wyczytałem żeby zeszlifować płytkę z diodą i pigułę tam gdzie się one stykają (tak przynajmniej zrozumiałem) ale po co skoro ponoć tam ma być właśnie ta pasta termoprzewodząca? ona przecież powinna wypełnić nierówności?
I jeszcze mostkowanie sprężyny: da się jakoś ją wyjąć? bo tam strasznie mało miejsca żeby podejść lutownicą :/
poproszę o porady i jak można to " jak krowie na granicy" bo trochę zielony jestem (mam nadzieje, że nic nie popitole :)
Ostatnio zmieniony czwartek 06 lis 2014, 21:02 przez orion, łącznie zmieniany 1 raz.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

orion, silikon jest be, a zdjęć rozebranych latarek bez liku, ty musisz rozkręcić włącznik. Zajrzyj tam od środka, na pewno się połapiesz.
orion

czyli ta pasta nie nada się?
pomimo że jest termoprzewodząca?
koleś w sklepie proponował mi jeszcze taką ze srebrem ale tamta ponoć przewodzi prąd a chyba to niedobrze?
Ostatnio zmieniony czwartek 06 lis 2014, 21:02 przez orion, łącznie zmieniany 1 raz.
fotorondo

To pasta czy silikon ?
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Pasta silikonowa H to jeden z gorszych produktów na rynku, nadaje się ew w przypadku chłodzenia procków extremalnymi metodami, gdzie element chłodzący ma temperatury grubo poniżej 0 stopni. W latarkach lepsze będą inne pasty. Jego można ew zastosować na gwint pomiędzy pigułą a resztą body.
orion

fotorondo pisze:To pasta czy silikon ?
to pasta silikonowa ale termoprzewodząca
fotorondo

Silikon nie do latarek, bo nawet na gwincie to sklei się i może być problem przy rozbieraniu.
Zobacz w sklepiku czego chłopaki używają.
orion

fotorondo pisze:zdjęć rozebranych latarek bez liku
znalazłem pare wątków ale jakoś niewiele tam widać :/ może mógł by ktoś jakieś ciekawe linki wkleić?
Ostatnio zmieniony czwartek 06 lis 2014, 21:04 przez orion, łącznie zmieniany 1 raz.
orion

fotorondo pisze:Zobacz w sklepiku czego chłopaki używają
widziałem ale u mnie na wsi to nie dostanę takich cudów :/ pozostaje tylko alledrogo:/
fotorondo

W każdym komputerowym sklepie kupisz pastę do procesorów.
Odkręć dupkę, tam powinieneś zobaczyć żółtą blaszkę z dwoma dziurkami, wkładasz tam coś do tych dziurek i odkręcasz.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Chwila moment, w C8 chyba raczej nie ma mocowania MCPCB na śruby więc potrzebujesz klej termo a nie zwykłą pastę. A w takim wypadku można polecić np. Arctic Alumina.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
fotorondo

Zresztą chyba nie poczytałeś forum, http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14818
fotorondo

Rysiu., pasta wystarczy, pigułą sobie dociśnie.
orion

fotorondo pisze:W każdym komputerowym sklepie kupisz pastę do procesorów.
byłem dzisiaj i nie było niestety ale poszukam jutro jeszcze ze trzy sklepy będą do sprawdzenia :mrgreen:
orion

Rysiu. pisze:C8 chyba raczej nie ma mocowania MCPCB na śruby więc potrzebujesz klej termo a nie zwykłą pastę
MCPCB to jest ta płytka z diodą? jeśli tak to są śrubki :)
ODPOWIEDZ