XinTD C8 V5 XP-G2 S2

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Sklep jest bardzo dobry, często u nich kupuje i nigdy nie było problemów.
W tej cenie też ciężko było by znaleźć gotową latarke z chin nie wymagającą poprawek, a tu prosze nawet podłoże lutowane do piguły.
Napisz do nich odnośnie prądu który idzie z drivera.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Dzizas :roll: XP-G2 zasilane jednym Li-Ionem na sterowniku liniowych (8x7135 binu 380) i się dziwi, że nie płynie pełne 3,04A.... Przecież to dioda z max. przewidzianym przez producenta prądem pracy 1,5A. Myślisz, że jakie ma vf dla 3.04A? Obstawiam jakieś 3,5-3,6V. Do tego dochodzi 0,15V dla regulacji na AMCkach, spadki po drodze, łączenia, sprężynki etc.. Te 3A może występują przy pierwszym błysku po włączeniu. Dziwię się Hankowi, że proponuje taką konfigurację bo to tylko pobożne życzenia ale widocznie takie teraz mamy trendy ;)
Zbychur pisze:Jeśli jest dobrze wykonane to ma sens, tylko czas świecenia będzie trochę krótszy niż z XM-L, bo Vf diody mocno wzrośnie i będzie trochę cieplej.
Nie bardzo rozumiem to stwierdzenie ale OK. Zakładamy dwie takie same lampki, na takim samym sterowniku liniowym (niech będzie to 3,04A) i jedna na XP-G2 a druga na XM-L2. Całkowity czas świecenia tej na XP-G2 będzie dłuższy (przy zakładanym tym samym progu zabezpieczenia napięciowego) od tej na XM-L2. Wynika to właśnie z różnicy w napięciach przewodzenia, które jest niższe dla XM-L2. Ta z XP-G2 będzie stabilizowała pełen prąd o wiele krócej (powiedziałbym wręcz symbolicznie) niż ta XM-L2 i pobierany z akumulatora prąd szybciej zmaleje a tym samym wydłuży czas dojścia do granicznego napiecia na ogniwie.
Sometimes darkness can show you the light
witos

Post autor: witos »

Bocian pisze:Dzizas :roll: XP-G2 zasilane jednym Li-Ionem na sterowniku liniowych (8x7135 binu 380) i się dziwi, że nie płynie pełne 3,04A.... Przecież to dioda z max. przewidzianym przez producenta prądem pracy 1,5A. Myślisz, że jakie ma vf dla 3.04A? Obstawiam jakieś 3,5-3,6V. Do tego dochodzi 0,15V dla regulacji na AMCkach, spadki po drodze, łączenia, sprężynki etc.. Te 3A może występują przy pierwszym błysku po włączeniu. Dziwię się Hankowi, że proponuje taką konfigurację bo to tylko pobożne życzenia ale widocznie takie teraz mamy trendy ;)
Niestety nie przekonuje mnie Twoja opinia. Skoro kilka Convoi drugi Xintd trzyma prąd idealnie wręcz więc skąd taki spadek na tym akurat ? Jeszcze raz powtórzę 2,3A na świeżo naładowanym ogniwie 3400. Inne trzymają a ta nie ? Łączenia,sprężynki i inne duperele identyczne jak w innych latarkach,więc co ?

Szkiełko też niby AR a koledzy piszą,że ściema...

p.s. taki prąd wskazuje raczej na 7135*6 380mA.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

witos, przykro mi, że nie przekonuje Cię moja opinia. Może mam za małe doświadczenie w temacie :oops: O ile jeszcze mogę jeszcze coś wtrącić, to przyjrzyj się dokładnie właśnie tym wszystkim, pozornie identycznym duperelom i jakości ich montażu (może tam właśnie jest różnica w kilku minutach dłuższej stabilizacji) lub może (co bardziej prawdopodobne) trafiło Ci się XP-G2 S2 z wyższym Vf i to całe rozwiązanie zagadki ;)
Sometimes darkness can show you the light
witos

Bocian,proszę nie ironizuj z tym Twoim małym doświadczeniem ;)
Fakt,że nie rozbierałem jej na czynniki pierwsze ale taka myśl,że skoro ściema z AR to może i z 3,04A ? Postaw się w moim położeniu a zapewne też byłbyś nie do końca zadowolony.
Niestety nie mam takiego doświadczenia jak Ty w temacie więc polegam m.in na Twojej opinii choć przyznaję,że ciężko mi to przetrawić ;)

W sumie to Zbychur mnie trochę uspokoił twierdząc,że pomiędzy 2,1A a 3,04 A to w zasadzie nie ma różnicy dla oka w postrzeganiu światła z tejże latarki :)

Aby było jasne nie mam nic do sklepu Intela,zawsze wszystko sprawnie i w miarę szybko poza powyższym.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Bocian ma rację. Jeżeli dioda ma wysokie napiecie przewodzenia to może nie uzyskiwać pełnego prądu jaki by wynikał ze sterownika.
Druga sprawa, gdzieś po drodze może być jakaś rezystancja i spadek nie pozwala uzyskać prądu.
Może dioda może źle zalutowana, przetarty kabelek, uszkodzony sterownik i nie działają wszystkie amc.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
witos

Może i tak jest jak piszecie powyżej.
Przed chwilą listonosz przyniósł mi nową M2. Świeże ogniwo w latarkę i jest 2,80 A :)
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Mam Convoya C8 z XP-G2 i sterownikiem 2.8 A. Mierzyłem prąd jak składałem i faktycznie było ponad 2.7 A. Pomiar trwał kilkanaście sekund i przez ten czas spadek prądu był niewielki. Napięcia na diodzie nie mierzyłem, ale pewnie będzie gdzieś blisko tego co powiedział Bocian. Możliwe że masz pecha i trafiłeś akurat na diodę z dużo wyższym napięciem przewodzenia lub też coś gdzieś nie styka/jest luźne.
witos

Tak z Maćkiem rozmawialiśmy o tym i chyba najbliższe prawdy będzie to,że driver daje prąd z 6 AMC-ków...
Pogodziłem się już z tym i problemu wielkiego nie ma ;)
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Te 2,3A jest stabilne czy spada? Bo wersja z wysokim Vf również jest prawdopodobna.
witos

Właśnie jest stabilne...
dash4

Post autor: dash4 »

Panowie- żeby nie zakładać kolejnego tematu to pozwolę sobie zapytać się tu.
Tak jak wcześniej pisałem mam tego XinTD C8 z tym że na L2. Do wyboru dwa tryby 1. max światła. 2. 15% światła.
Te tryby w zasadzie mi odpowiadają gdyby nie fakt ich przemienności. Tzn raz wciskam włącznik- zapala się 100%, kolejnym razem - już tylko 15%.
Czy dało by się jakoś prostym sposobem zaprogramować (może właśnie przyciskami) aby dopóki tego nie zmienię zapalał się tryb 100%, lub po zmianie 15%, lub tak jak jest teraz na zmianę??
Przypuszczam że w G2 również ta opcja jest dostępna w ten sam sposób, a z racji że kolejną latarką będzie też Xintd (bo nie widzę nic lepszego w podobnej cenie) chciałbym nauczyć się tego zmieniania trybów.
Dzięki za info.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Bocian pisze:Zakładamy dwie takie same lampki, na takim samym sterowniku liniowym (niech będzie to 3,04A) i jedna na XP-G2 a druga na XM-L2. Całkowity czas świecenia tej na XP-G2 będzie dłuższy (przy zakładanym tym samym progu zabezpieczenia napięciowego) od tej na XM-L2. Wynika to właśnie z różnicy w napięciach przewodzenia, które jest niższe dla XM-L2. Ta z XP-G2 będzie stabilizowała pełen prąd o wiele krócej (powiedziałbym wręcz symbolicznie) niż ta XM-L2 i pobierany z akumulatora prąd szybciej zmaleje a tym samym wydłuży czas dojścia do granicznego napiecia na ogniwie.
Miałem zapytać o to w osobnym temacie ale skorzystam. Muszę założyć do niestabilizowanego sterownika diodę - albo XP-G2, albo XM-L2. XM-L ma niższą sprawność od XP-G ale ma też niższe Vf przy takim samym prądzie. Pytanie brzmi - co się bardziej opłaca w funkcji ilości lumenów?
pozdrav
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

@dash - a czy przypadkiem latarka nie włącza się w trybie w którym ją poprzednio wyłączyłeś? Jeśli tak to niestety pamięci nie można wyłączyć.
fotorondo

Post autor: fotorondo »

dash4, a może też mieć pamięć trybów i odpala się zawsze od następnego.
Wyłączysz na 100% to jak włączysz będzie 15%, i odwrotnie.
ODPOWIEDZ