LED w lampie na E27
LED w lampie na E27
Widział kto może takie cudo na żywo?
http://www.aliexpress.com/item/LED-bulb ... 90949.html
W zasadzie to zwróciłem na to uwagę sądząc początkowo, że to tylko sam host i jako host to chyba całkiem fajna opcja dla kogoś kto nie ma z czego wymodzić sensownej obudowy i radiatora? Co do działania tego jako zestaw to zawsze chyba można by coś pomodzić, by z 15W zrobić np. te 3-4W, być może poprawić przewodzenie temperatury z ledów na radiator i wtedy lampka miałaby szanse trochę poświecić.
http://www.aliexpress.com/item/LED-bulb ... 90949.html
W zasadzie to zwróciłem na to uwagę sądząc początkowo, że to tylko sam host i jako host to chyba całkiem fajna opcja dla kogoś kto nie ma z czego wymodzić sensownej obudowy i radiatora? Co do działania tego jako zestaw to zawsze chyba można by coś pomodzić, by z 15W zrobić np. te 3-4W, być może poprawić przewodzenie temperatury z ledów na radiator i wtedy lampka miałaby szanse trochę poświecić.
Te żarówki to jakiś przekręt. Cena bardzo niska (aż za niska). W temacie wiele mocy ale tak naprawdę nie wiadomo co kupujesz. Opakowanie na aukcji ma wymiary 1 na 1 na 1 cm.
Moim zdaniem nie warto.
Takie coś złożysz z ogólnie dostępnych radiatorów pod procki Athlon itd.
W domu mam podobnego cudaka na 12 ledach, w całość idzie 12 W, barwa bardzo kiepska (zielono-żółta).
Moim zdaniem nie warto.
Takie coś złożysz z ogólnie dostępnych radiatorów pod procki Athlon itd.
W domu mam podobnego cudaka na 12 ledach, w całość idzie 12 W, barwa bardzo kiepska (zielono-żółta).
ILPT
skaktus, faktycznie, ta wielkość opakowania ewidentnie mówi, że coś jest nie tak.
Zgadza się, że można złożyć, widziałem w Twoich dawnych postach zdjęcia, aczkolwiek na razie nie bardzo to sobie wyobrażam. Opisywałeś może gdzieś przeróbkę, użyte elementy(np. zasilanie), itp.?
Ogólnie to studiowanie tematu zacząłem od momentu, gdy niedawno wpadła mi w ręce taka lampka 9,5W z biedronki. Świeci ona fajnie, tyle że strach używać, bo odprowadzanie ciepła w niej praktycznie nie istnieje(plastikowy, gładki "radiator").
Zgadza się, że można złożyć, widziałem w Twoich dawnych postach zdjęcia, aczkolwiek na razie nie bardzo to sobie wyobrażam. Opisywałeś może gdzieś przeróbkę, użyte elementy(np. zasilanie), itp.?
Ogólnie to studiowanie tematu zacząłem od momentu, gdy niedawno wpadła mi w ręce taka lampka 9,5W z biedronki. Świeci ona fajnie, tyle że strach używać, bo odprowadzanie ciepła w niej praktycznie nie istnieje(plastikowy, gładki "radiator").
- pegasus_sis
ale jak to mówią - do odważnych świat należyNo feedback score
Cena jest niska, ale stosunkowo realna jak na Aliexpress. Czasami sprzedawcy na początku wrzucają towar po przebitych cenach, aby nabić punktację. Innych produktów nie ma już tanio, sprzedaje klon Saik-a za 7$ W dodatku zwróć uwagę, że nie ma darmowej wysyłki! Poza tym na Aliexpress jest niezła ochrona kupującego, nawet lepsza jak na Allegro
flojd, można zakupić całą żarówkę i rozebrać na części. Stary radiator z gwintem może posłużyć do mocowania większego. Tylko jest trochę zachodu z szukaniem ładnego radiatora i przydały by się narzędzia typu wiertarka i gwintowniki. Można też kupić gotowe hosty pod żarówki mniejszej mocy na fasttech.
Na razie wstrzymałem się. Ta opcja była fajna głównie dlatego, że był gotowiec z dużym radiatorem i spokojnie zaryzykowałbym brak komentarzy, gdyby tylko ten cały opis trzymał się kupy. Może jak będę miał natchnienie to spróbuję jakoś otworzyć tę biedronkową i poprawić w niej chłodzenie. Choć z tego co czytam forum to chyba nie będzie możliwe odprowadzenie ciepła przy takiej mocy.
- pegasus_sis
Kupiłem przypadkiem w Castoramie dwie "żarówki" 5W, bardziej z ciekawości no i cena wydała mi się wyjątkowo atrakcyjna(tylko te i mniejsze 3W w tej cenie, a wszystkie inne sporo drożej), bo tyle samo kosztowały 3W. Jednak później poszperałem na ali i znalazłem chyba to samo, ale nieco taniej:
http://www.aliexpress.com/item/Wholesal ... 45076.html
Nie miałem czasu niestety pomierzyć prądu, ale chyba 5W to chyba nie jest, sądząc po temperaturze - wprawdzie radiator gorący, ale spokojnie można go dotknąć. Maksymalna temperatura, jaką udało się zmierzyć to 50st. Wciskałem sondy z różnych stron, dotykałem mcpcb od strony radiatora, od przodu, w otworkach, itp. Radiator niestety styka się z płytką krawędziami żeberek, co pewnie nie jest super pomysłem, jedynie "jakoś" działa. Zwilżyłem mcpcb pastą termo w jednym module, ale oczywiście różnicy w pomiarach temp. nie odnotowałem.
Paragon zeskanowany, pozostaje tylko używać.
//edit: nie dopisałem ceny - jakby ktoś był zainteresowany to 10zł
Nie miałem czasu niestety pomierzyć prądu, ale chyba 5W to chyba nie jest, sądząc po temperaturze - wprawdzie radiator gorący, ale spokojnie można go dotknąć. Maksymalna temperatura, jaką udało się zmierzyć to 50st. Wciskałem sondy z różnych stron, dotykałem mcpcb od strony radiatora, od przodu, w otworkach, itp. Radiator niestety styka się z płytką krawędziami żeberek, co pewnie nie jest super pomysłem, jedynie "jakoś" działa. Zwilżyłem mcpcb pastą termo w jednym module, ale oczywiście różnicy w pomiarach temp. nie odnotowałem.
Paragon zeskanowany, pozostaje tylko używać.
//edit: nie dopisałem ceny - jakby ktoś był zainteresowany to 10zł
Ostatnio zmieniony sobota 27 gru 2014, 00:46 przez flojd, łącznie zmieniany 2 razy.
- pegasus_sis
Kupiłem chyba identyczne na ali pół roku temu. Z trzech jedna nie działała od razu, tzn migała. Kasę przelali z powrotem po wysłaniu filmiku z pokazanym uszkodzeniem. Pozostałe dwie świecą ale na pewno nie dają tyle lumenów ile zadeklarowane jest na aukcji. Tak na oko jakieś 50% mniej.
Ostatnio zmieniony sobota 27 gru 2014, 19:44 przez guzik23, łącznie zmieniany 1 raz.
Guzik, o których piszesz? O tych?
Wersja z Castoramy wygląda jak poniżej. Mcpcb styka się z tylko z krawędziami żeberek radiatora - środkowa jego część jest nieco niżej. Pomierzyłem na szybko napięcie i prąd - 16,8V i równe 0,3A w diodę.
Wersja z Castoramy wygląda jak poniżej. Mcpcb styka się z tylko z krawędziami żeberek radiatora - środkowa jego część jest nieco niżej. Pomierzyłem na szybko napięcie i prąd - 16,8V i równe 0,3A w diodę.