Ktory driver lepszy? Na 4.6v czy na 12V?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Dynamoled
Kontakt:

Ktory driver lepszy? Na 4.6v czy na 12V?

Post autor: Dynamoled »

Witam. Mam na imię Paweł i lubię bawić sie w przerabianie różnych rzeczy. Teraz pora na lampki:) Na forum jestem od jakiegoś czasu i czytam dużo:) , ale tego wszystkiego jest za dużo...

Mam kilka pytań co do drivera którego mam użyć przy diodzie cree q4
Nie wiem które źródło zasilania jest lepsze. Bateria Li-on czy NimH. Ze względu na Koszty wolałbym NimH bo jednak upakuje ich z 10 sztuk i będę miał na dłuższe świecenie. Lion za to nie ma efektów leniwego aku, ale jest droższe. Do NimH mam ładowarkę.

Czy driver do lion może być wykorzystany do NimH? przy założeniu że zastosuje 3 ogniwa nimh lub 4 by napięcie było takie jakie wymaga driver do lion?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hej Pawle ;-)
Kupując driver zwracaj uwagę na zakres napięcia wejsciowego przy ktorym sterwonik poprawnie pracuje. Driverkowi to bez różnicy z jakiej chemii elektrony wyciąga. Mogą być i wygodne dla Ciebie NiMh.
Dynamoled
Kontakt:

Czyli jednak zdecyduję sie na NimHy:) tańsze ale za to mogę mieć więcej mAh.

Z tymi driverami chodziło mi o to, że widziałem na allegro driver edima tylko pod lion i pomyślałem czy zamiast lion nie dać tańszego nimh z tym że nie wiem jak z czasem świecenia...chyba będzie mniejszy? (przy max natężeniu na diodę)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Czy to jest na pewno temat na Warsztat? :roll: Przenoszę.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

...przy takim samym, mniej wiecej napieciu zasilajacym uzyskanym z Li-ion czy tez NiMh policz sobie tzw. watogodziny.
Watogodzina to pojemnosc w mAh pomnozona przez napiecie, moze z grubsza przyjac 1,2V dla ogniwa NiMh (razy ilosc ogniw) a 3,6V dla pojedynczego Li-ion
Zauwaz, ze trzy paluszki AA dobrej jakosci maja wiecej watogodzin niz jeden akku 18650
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

No tak ale wielkościowo będzie ogromna różnica Arku :cool:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Dynamoled
Kontakt:

Czyli wychodzi na to, że można zastosować driver do lion. Mam nadzieje ze obsługuje on napiecie powyżej 3.7v (od edima)
ODPOWIEDZ